Ο πόλεμος των Θεών

Εάν υπάρχει ένας σύγχρονος συγγραφέας (στην μετά-King εποχή) που να άφησε το στίγμα του στον χώρο των Comics και του Fantasy ομού, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Neil Gaiman. Η συνεισφορά του στα Comics, με τη σειρά Sandman να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της “dark side” θεματολογίας, και με ήρωά της τον Morpheus (ανθρωπομορφική προσωποποίηση του Θανάτου), θα εξεταστεί σε ξεχωριστή καταχώριση και με τη δέουσα προσοχή που της αρμόζει.

Επί του παρόντος θα επικεντρώσω στο διόλου ευκαταφρόνητο συγγραφικό του έργο, και κυρίως σε ένα έργο που, άμα τη κυκλοφορία του, δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές από το παγκόσμιο κοινό, και επιτέλους κυκλοφόρησε και στη χώρα μας- αναφέρομαι φυσικά στο American Gods (Ο Πόλεμος των Θεών, εκδόσεις ΟΞΥ). Εάν δεν το γνωρίζετε, πρόκειται για το πιο πολυβραβευμένο έργο στην ιστορία τής λογοτεχνίας του φανταστικού.

Κεντρικός ήρωάς του ο Shadow, ο οποίος, μόλις βγήκε από τη φυλακή, έρχεται αντιμέτωπος με αποφάσεις που θα τον οδηγήσουν σταδιακά εν τω μέσω μιας τιτάνιας σύγκρουσης… θεϊκών διαστάσεων που θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη. Η πορεία του ήρωα θα είναι αυτή της απεμπλοκής του από το παρελθόν και από τον πρότερο εαυτό και η “νεκρανάστασή” του σε μια αυτογνωσία.

“Οι άνθρωποι οικίζουν το σκοτάδι”, σύμφωνα με έναν από τους ήρωες του βιβλίου και το “σκοτάδι” του βιβλίου βρίθει από μικρούς και μεγάλους Θεούς, παροπλισμένους και ενεργούς. Θεούς που κατέφτασαν από τις εσχατιές του πλανήτη και του Παλιού Κόσμου για να “οικίσουν” τον Νέο Κόσμο (εξ ου και American Gods), να λατρευτούν και να παρασυρθούν ακόλουθα στη λήθη του πανδαμάτορος χρόνου καθώς νέοι Θεοί τους αντικατέστησαν. Και εάν η πίστη είναι που συντηρεί και τρέφει τη χιμαιρική τους ύπαρξη, τι γίνεται όταν αυτή παύσει; Μπορεί, συνακόλουθα, να εκπέσουν και οι μέχρι πρότινος πανίσχυροι Θεοί; Και πόσο τραγική η μοίρα ενός Θεού που δεν πέφτει ηρωικά στη μάχη, αλλά αφήνεται να αργοπεθαίνει ανέστιος, ξεχασμένος και πένης από το ποίμνιό του;

Αρκετά όμως… δεν θέλω να σας καταστρέψω την όρεξη με spoilers, απλά να σας προτρέψω να αγοράσετε το βιβλίο αυτό και να αφεθείτε στη μαγεία του.

Είναι αξιόλογο το American Gods; Αναμφίλεκτα, ναι! Είναι δικαίως το πλέον πολυβραβευμένο; Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις, καθώς εγώ, όπως και πάμπολλοι ανά τον πλανήτη, θα συνεχίζουμε να διατρανώνουμε τη λατρεία μας για τον Gaiman πρωτίστως ως δημιουργό comics.

Από τα comics στη Sci-Fi λογοτεχνία και από το σινεμά στη μουσική – κάποια νύχτα κοιμηθήκαμε παρέα και από τότε δεν ξαναξύπνησα μόνος μου. Το ταξίδι συνεχίζεται!