Πέρασε η ACTA από την Ευρωπαϊκή Βουλή

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά, αλλά ενδεχομένως να έχει τεράστιες συνέπειες για τη χρήση του Internet, είναι και η υπερψήφιση της συνθήκης ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα τέλη του Νοέμβρη.
Η συνθήκη ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Εμπορική Συμφωνία κατά της Πλαστογραφίας), η οποία είχε συναφθεί καταρχήν σε μυστικότητα μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ενώ ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ε.Ε. ακολούθησαν, πάντα χωρίς να έχει πλήρη γνώση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στόχος της ACTA είναι να αποτελέσει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο, για την καταπολέμηση της πειρατείας και της πλαστογραφίας διάφορων αγαθών, από το λογισμικό, μέχρι τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα φάρμακα.
Η Ευρωπαϊκή Βουλή υπερψήφισε την ACTA με μικρή πλειοψηφία, 331 υπέρ έναντι 294 κατά, και αυτή η μικρή διαφορά κρύβει τις έντονες ανησυχίες των ευρωπαίων σχετικά με την απειλή της ACTA απέναντι στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Όσον αφορά τη χρήση του Internet, η ACTA προτείνει στα κράτη να θεσπίσουν νόμο, με τον οποίο οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να απαιτήσουν από τον ISP τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους, όταν υπάρχουν υποψίες ότι αυτοί κατεβάζουν παράνομα κλεψίτυπα αρχεία, ενδεχομένως και να παρακολουθείται στενά το traffic κάθε χρήστη για προληπτικούς λόγους.

Source:

After 11 rounds of international negotiations, the final text of the controversial Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) has overcome its biggest hurdle yet when it was welcomed as a step in the right direction by the European Parliament, which voted 331-294, with 11 members abstaining, to approve the measure.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.