100% έτοιμο το “open downgrade” των PS3 – αλλά με προβλήματα

Και ναι, τελικά όχι απλά “κυκλοφόρησε”, αλλά μέσα σε ελάχιστες ώρες έχει ήδη γίνει… χαμός με το “open downgrade” για το PS3. Μιλάω, φυσικά, για το project PSGrade, που σήμερα, τις… πρωινές ώρες, πέτυχε το σκοπό του: τη δυνατότητα “εισαγωγής” των Playstation 3 με firmware μέχρι και 3.50 σε “service mode”, καθιστώντας δυνατή την “επιστροφή” (δηλαδή, “το downgrade”) σε ένα παλαιότερο firmware. Όπως, π.χ., το 3.41, που “έχει σπάσει”, επιτρέποντας την αναπαραγωγή homebrew παιχνιδιών και εφαρμογών, ή το 3.15, που ήταν το τελευταίο με υποστήριξη Linux. Υπάρχει, όμως, ένα μικρό προβληματάκι…

Αντίο blu-Ray (…ίσως!)

Αρκετοί χρήστες αναφέρουν πως μετά από όχι απλά μια διαδικασία downgrade, αλλά και μόνο “μπαίνοντας σε service mode”, το PS3 τους έχασε τη δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών blu-Ray. Προσοχή: δεν μιλάω για τα παιχνίδια η “τα δισκάκια γενικότερα”, αλλά ταινιών blu-ray. Ακόμη κανείς δεν ξέρει απόλυτα “που οφείλεται το πρόβλημα”. Ο Mathieulh ανέφερε σε ένα tweet του πως “μάλλον ανάμεσα στα αρχεία που χρησιμοποιούνται για το downgrade βρίσκεται και ένα από τα PS3 devkits, που δεν έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής blu-Ray”.

Η άποψη του είναι σίγουρα σεβαστή (είναι από τα λίγα άτομα της σκηνής του PS3 που πάντα “βρίσκονται ένα βήμα μπροστά”), αλλά οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν να υποψιάζονται κάτι άλλο, που φαίνεται πιο ρεαλιστικό: Κατά τη διαδικασία downgrade, κάπου, κάπως, επηρεάζονται κάποια “flags περιοχής”, που ορίζουν το “αν επιτρέπεται ο χρήστης να δει ταινίες blu-Ray ανάλογα με τη χώρα όπου βρίσκεται”. Ίσως να θυμάστε πως αντίστοιχο… μπάχαλο ισχύει και στα DVDs, με πολλές συσκευές να σέβονται το λεγόμενο “κλείδωμα περιοχής” και, π.χ., έχοντας πουληθεί στην Ευρώπη, δεν μπορούν να παίζουν DVDs “περιοχής Αμερικής” κ.λπ.

Η γενική άποψη είναι πως το πρόβλημα μάλλον εντοπίζεται σε συγκεκριμένα “φλασάκια” για το PS3 που με κάποιο τρόπο “αλλάζουν περιοχή”, με αποτέλεσμα… blu-Ray πάπαλα. Ακόμη, βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Θα φροντίσω να σας ενημερώσω με το που θα εμφανιστεί η οποιαδήποτε εξέλιξη – αλλά, για την ώρα, αν και το downgrade είναι πια εφικτό, προτείνω να το αποφύγετε μέχρι να… ξεκαθαρίσει το τοπίο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.