XBMC 10 “Dharma”: το καλύτερο media center του πλανήτη αναβαθμίστηκε

Μόλις (για την ακρίβεια, χθες) κυκλοφόρησε η νέα “επίσημη-τελική” έκδοση της κορυφαίας λύσης media center, XBMC – η XBMC 10.0 με κωδικό όνομα “Dharma”. Σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά της, αναβαθμισμένη υποστήριξη hardware acceleration και εγγενής υποστήριξη εγκατάστασης add-ons.

Το XBMC ξεκίνησε την καριέρα του στο πρώτο Xbox, από όπου και πήρε το όνομα του (X-Box Media Center, δηλαδή X-B-M-C), αλλάζοντας το μικρό “μηχανάκι” της Microsoft από τυπική παιχνιδοκονσόλα στο απόλυτο media center. Στην πορεία εξελίχθηκε, και όταν το πρώτο Xbox μας… άφησε χρόνους, το project μεταπήδησε στο χώρο των υπολογιστών – και έτσι σήμερα είναι διαθέσιμο σε Windows, Mac και Linux, ενώ η ανάπτυξη του για το παλιό Xbox έχει, επίσημα, διακοπεί (αφού η, γερασμένη πια, κονσόλα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων HD και πολυκάναλων media). Το XBMC θεωρείται από πάρα πολλούς “η καλύτερη λύση media center του πλανήτη”, μπορεί να αναπαράγει το 99% των αρχείων media , είναι πανέμορφο, πανεύκολο στη χρήση και, όπως πάντα… τσάμπα! Και μόλις κυκλοφόρησε η νέα του έκδοση, 10.0 Dharma.

Βασικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης, όλα όσα είχαμε δει να προστίθενται σε αυτήν κομματάκι-κομματάκι κατά τις “μπέτες” του (καλά ντε, “εκδόσεις beta”): καλύτερη επιτάχυνση μέσω hardware (hardware acceleration), που στα Windows Vista/7 βασίζεται στο DXVA2, ενώ υπάρχει και υποστήριξη CrystalHD, που φέρνει αποτελεσματικότερο hardware acceleration σε OS X και Linux. Υποστήριξη των νέων media codecs, WebM και VP8, αλλά και αναπαραγωγής “μη-κρυπτογραφημένων” blu-Rays (αυτό θα πει “όχι αυτά που νοικιάζουμε από τα DVD clubs ή αγοράζουμε”, εκτός αν τα… έχουμε “ριπάρει”). Και, το σημαντικότερο, εγγενής υποστήριξη προσθαφαίρεσης add-ons.

Αυτό είναι, πραγματικά, μια εξαιρετική προσθήκη – η εύκολη δυνατότητα προσθαφαίρεσης add-ons, αφού στο παρελθόν κάτι τέτοιο γινόταν “χειροκίνητα”, ενώ είχαν εμφανιστεί κάποιες πρόσθετες λύσεις που προσπαθούσαν να απλουστεύσουν τη διαδικασία. Γιατί είναι σημαντικό κάτι τέτοιο; Διότι το XBMC δεν είναι μόνο “μια λύση αναπαραγωγής media”, αυτό είναι απλά “ο πυρήνας” του. Το ίδιο το XBMC μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια “πλατφόρμα διαχείρισης media”, κάτι που εντοπίζεται στην… καταγωγή του από το Xbox.

Στο πρώτο (“σπασμένο”, διότι μόνο σε αυτά μπορούσε να τρέξει, ως “ανεπίσημη εφαρμογή”) Xbox, το XBMC δεν έπρεπε μόνο “να παίζει βιντεάκια και μουσικούλες”, αλλά και να μπορεί να διαχειριστεί τα αρχεία τους, να προβάλλει τα παιχνίδια που είχαν εγκατασταθεί στην κονσόλα, να, να, να… Και οι δημιουργοί του το επέκτειναν συνεχώς για να καλύπτει κάθε τομέα της χρήσης ενός “σπασμένου” Xbox – προσθέτωντας ακόμη και υποστήριξη του ανεπίσημου δικτύου multiplayer, XLink KAI, (αφού τα “σπασμένα” Xbox δεν είχαν, επίσημα, πρόσβαση στο Xbox Live της Microsoft). Τα περισσότερα από αυτά “ήρθαν” και στα Windows-OS X-Linux με τη μετάβαση του XBMC σε αυτά. Και επεκτάθηκαν.

Τώρα, το XBMC έχει add-ons που αναλαμβάνουν από τη διαχείριση των… ROMs που παίζει κανείς με τους εξομοιωτές του μέχρι το αυτόματο κατέβασμα υπότιτλων για τις ταινίες που βλέπει μέσω αυτού. Και, στην τελευταία έκδοση, η προσθήκη τους είναι πια θέμα ενός κλικ, αφού το XBMC τα “τραβά” από κεντρικά repositories, και ο χρήστης δεν χρειάζεται να τα κατεβάσει ένα-ένα και προσθέσει χειροκίνητα.

Μάλλον ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε..!

Source:

XBMC 10.0 “Dharma” is ready for consumption. Those who have been following development know that add-ons are the main focus of this release. In the past, in order to find a new skin, you would have to dig through the forums, find a link, and hope it worked. Ditto for plugins, scrapers, etc.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.