Η προσέγγιση της Google

Σε μια συζήτηση στο γνωστό site Slashdot, πέτυχα ένα φαινομενικά απλό σχόλιο ενός χρήστη που μάλλον συνοψίζει άριστα τη διαφορά προσέγγισης της Google σε σχέση με ανταγωνιστικές εταιρείες και αποκαλύπτει το… μυστικό της κυριαρχίας της στο Internet. Σας αποδίδω στα Ελληνικά τα σημαντικότερα τμήματα του:

Η Google ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Από ό,τι καταλαβαίνω, όλο το software τους είναι “αντιδραστικό”, αντί για “προληπτικό”. Είναι το αποτέλεσμα κάποιου που είπε “Όλοι χρησιμοποιούν το Χ, αλλά είναι μαύρο χάλι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο”. Μετά, ακολουθούν μια πολύ μεθοδική, “μεταπτυχιακή” θα λέγαμε προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος. (Ο συνδυασμός τους είναι) λίγη δημιουργικότητα με πολύ μεθοδική, απλή “μηχανική” εργασία (για τη δημιουργία ενός καλύτερου αποτελέσματος από τον ανταγωνισμό).

  • Όλα άρχισαν όταν ο Larry και ο Sergey, εργαζόμενοι στα PhDs τους, και χρησιμοποιώντας την (τότε διάσημη μηχανή αναζήτησης) AltaVista, κατάλαβαν πως υπήρχε “καλύτερος να ψάχνεις”, με… “Κ” κεφαλαίο.
  • Το δε GMail ήταν η απάντηση τους στην τραγική μάζα αποτυχίας που άκουγε στο όνομα Hotmail. Θυμάμαι πως, όταν είχα πρωτοαποκτήσει λογαριασμό στο GMail, ήταν παλιά, τότε που σου έδινε αρχικά μόνο δυο προσκλήσεις για να καλέσεις φίλους σου σε αυτό. Βρισκόμουν στο μέσο της ενοχλητικής καθημερινής ρουτίνας μου, του… καθαρισμού του Inbox μου στο Hotmail για να “αδειάσει χώρος” από τα 2MB που παρείχε η υπηρεσία. Το GMail είχε (ως ανταπάντηση) 1GB χώρου και δυνατότητα αναζήτησης στα μηνύματα μέσω Google Search. Το 14χρονο μυαλό μου είχε… πάθει σοκ!
  • Το Google News ήταν απάντηση σε όλα τα γεμμάτα περιττές πληροφορίες και ενοχλητικά μηνύματα “news portals”, όπως το Yahoo και το MSN.
  • Το Google Maps ήταν απάντηση στο MapQuest.
  • Ο Chrome ήταν απάντηση στον IE και στον FF, που δεν ήταν ούτε αρκετά γρήγοροι, ούτε αρκετά σταθεροί.
  • Τώρα, το VP8 είναι μια απάντηση στα γεμάτα ενοχλητικές πατέντες άλλα codecs κωδικοποίησης και το μαύρο-χάλι-Flash.

Τώρα έχουν 10000 εργαζόμενους, αλλά και πάλι, η βασική τους “συνταγή” δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει λογισμικό που να δημιούργησε η Google που να μήν είναι “απάντηση” σε ένα υπάρχον προϊόν;

Και με τα παραπάνω, νομίζω πως μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά πως η Google είναι ο πρώτος “ενήλικας” της βιομηχανίας του software. Τα “εφηβικά κολλήματα” του λογισμικού, που ανεχόμασταν μέχρι σήμερα, μας εγκαταλείπουν. Τέρμα στα 90s, τέρμα στα εκατομμύρια δολαρίων ως επένδυση στο… Pets.com, τέρμα στη Netscape και τη Microsoft που ανέπτυσσαν τραγικό μπλεγμένο κώδικα και “έχωναν” δικές τους “πατέντες” στο Internet (αναφέρεται σε χαρακτηριστικά που διέθετε αποκλειστικά ο Netscape Navigator ή ο Internet Explorer και δεν υποστηρίζονταν από άλλους browsers). Τέρμα στο MySpace, τέρμα στη Geocities. Τέρμα στους συνδετήρες που χοροπηδούσαν αριστερά και δεξιά, ρωτώντας με αν θέλω να γράψω ένα γράμμα: τώρα χρησιμοποιώ το Google Docs.

Η Google προσεγγίζει το λογισμικό με την ίδια λογική που μια δομική εταιρεία θα προσέγγιζε το project ενός ουρανοξύστη: είναι πραγματικοί “μηχανικοί”. Συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και Ακαδημαϊκούς κύκλους. Γράφουν διατριβές. Κάθονται στο W3C (η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ως “standard” στο Web) και βοηθούν στη δημιουργία πραγματικών standards. Έχουν αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, δοκιμαστές, ακόμη και δικηγόρους που υποστηρίζουν τα projects τους.

Από κάποια άποψη, όλα αυτά είναι και λίγο λυπητερά: Έμοιαζαν μαγικά εκείνα τα χρόνια που ένας φοιτητής στη Φινλανδία μπορούσε απλά να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή του, να “γράψει” ένα απλό λειτουργικό για επεξεργαστές x86 και να δει το μισό Internet να βασίζεται σε αυτό λίγα χρόνια αργότερα (Σημ.: αναφέρεται στον Linus Torvalds και το Linux). Όταν ένα παιδί από το Texas μπορούσε να δημιουργήσει μια ολόκληρη, ολοκαίνουργια κατηγορία παιχνιδιών, γράφοντας μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα σε C. Μερικές φορές ανησυχώ πως γεννήθηκα κανα-δυο χρονάκια αργότερα από ό,τι θα ήθελα.

Βρίσκομαι στα μέσα των σπουδών μου στην Επιστήμη Υπολογιστών (Computer Science), και ελπίζω πως η εποχή των “ανεξάρτητων” προγραμματιστών δεν έχει περάσει για τα καλά. Θα ήταν κρίμα αν ο συγκεκριμένος κλάδος μετατρεπόταν απλά σε μια “τυπική εξειδίκευση”. Ταυτόχρονα, όμως, ο επαγγελματισμός της Google είναι, επιτέλους, ανάσα φρέσκου αέρα.

Info

Πηγή του post όπου πέτυχα το εξαιρετικό σχολιάκι: http://tech.slashdot.org/story/10/10/31/0431259/New-VP8-Codec-SDK-Release-Improves-Performance?from=rss

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.