Τα θύματα του πολέμου του Ιράκ σε pixels

Δύο διαγράμματα που απεικονίζουν με σχηματικό τρόπο τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ, μας υπενθυμίζουν, με φρικιαστικο τρόπο, ότι στους μοντέρνους πολέμους, τα περισσότερα θύματα πλέον δεν είναι στρατιώτες, αλλά άμαχος πληθυσμός.
Το διάγραμμα στα δεξιά απεικονίζει τα θύματα με μορφή χρωματιστών pixels και τα τοποθετεί σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά των θανάτων τους. Με μπλε χρώμα απεικονίζονται τα θύματα από την πλευρά των αμερικανών και των θυμάτων τους, με πράσινο εκείνα των ιρακινών μαχητών που πρόσκεινται στους δυτικούς συμμάχους. Το γκρι αντιπροσωπεύει τους ιρακινούς αντάρτες, ενώ το πορτοκαλί τους ιρακινούς αμάχους.
Το δεξί διάγραμμα ομαδοποιεί τα θύματα, αποκαλύπτονας πιο ξεκάθαρα την αποτροπιαστική πραγματικότητα. Τα δεδομένα για την δημιουργία αυτών των διαγραμμάτων προήλθαν από έγγραφα που διέρρευσαν μέσα από το WikiLeaks.

Source:

This simple pixel diagram displays the human death toll of the Iraq war. Blue pixels are “friendly” deaths (U.S. and coalition forces), green ones are “host” deaths (Iraqi government), gray are “enemy” deaths (insurgents) and orange, well, those are civilians.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.