Σκακιστικό ρομπότ εναντίον παγκόσμιου πρωταθλητή

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Vladimir Kramnik, παίζει μια παρτίδα blitz με ένα σκακιστικό ρομπότ με το όνομα “Chess Terminator”. Το ξεχωριστο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το ρομπότ είναι συνδεδεμένο με ρομποτικό βραχίονα κι έτσι το παιχνίδι είναι ακόμη πιο άμεσο και ρεαλιστικό.

Το ρομπότ έχει αυτονομία μίας ημέρας, έχοντας τη δυνατότητα να παίζει ασταμάτητα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σίγουρα αυτό το σκηνικό φέρνει στο νου τον περίφημο αγώνα μεταξύ του Garry Kasparov και του υπερυπολογιστή IBM Deep Blue, το 1997, όπου η τεχνητή ευφυία αναδείχθηκε νικήτρια. Σήμερα, αρκούν 2-3 επεξεργαστές κλάσης Itanium για να φτάοσυν την υπολογιστική ισχύ του Deep Blue, ωστόσο εκείνος ήταν ειδικά σχεδιασμένος για την επίλυση σκακιστικών προβλημάτων. Η στρατηγική που ακολουθούν οι σχεδιαστές σκακιστικών συστημάτων είναι απλή: τεράστια υπολογιστική ισχύς, έτσι ώστε να μπορούν να υπολογίσουν πάρα πολλά εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς για τις επόμενες κινήσεις. Πάντως ακόμη και αυτή η προσέγγιση της “ωμής” υπολογισιτκής δύναμης δεν είναι πάντα αρκετή, αφού υπολογίζεται ότι οι πιθανές εκβάσεις σε ένα σκακισιτκό παιχνίδι είναι 10^120, ένα εξωπραγματικό νούμερο. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που δεν λειτουργεί με γραμμική λογική, μπορεί να επιστρατεύσει παράδοξες τακτικές, όπως θυσίες πιονιών και ανορθόδοξα ανοίγματα, που παγιδεύουν τον αντίπαλο. Για αυτό άλλωστε, οι προγραμματιστές εισάγουν στους αλγορίθμους τους ολόκληρες βιβλιοθήκες από καταγεγραμμένα ανοίγματα, αναπτύγματα και τελειώματα, διάσημων παικτών, που εμπλουτίζουν τη στρατηγική του υπολογιστή.
Ένα πολύ ωραίο σχετικό άρθρο για τον Deep Blue και ένα παρόμοιο project της AMD μπορείτε να βρείτε εδώ.

Source:

Chess World Champion Vladimir Kramnik laughs it up in this video of his match against a merciless robot arm, but on the inside, like the rest of humanity, you can see the growing sense of dread. We are doomed.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.