Οθόνη αφής από… πάγο!


Τεχνικοί της Nokia έφτιαξαν ένα σύστημα από κομμάτια πάγου, τα οποία μετέτρεψαν σε ένα videowall, το οποίο μάλιστα αναγνωρίζει και το άγγιγμα! Αυτό σαφώς είναι ένας προάγγελος των μελλοντικών τεχνολογιών που όλοι θα έχουμε στη διάθεσή μας, και με τις οποίες κάθε επιφάνεια θα μετατρέπεται σε διαδραστική οθόνη.

Οι τενχικοί της Nokia έκοψαν μεγάλα τετράγωνα κομμάτια πάγου με πλευρές μισού μέτρου και πάχους 25 εκατοστών και έχτισαν έναν τοίχο. Πίσω από αυτόν τον παγωμένο τοίχο έστησαν μια σειρά από υπέρυθρες κάμερες και έναν projector, καθώς και μια υπέρυθρη λάμπα. Η τελευταία “λούζει” την επιφάνεια του πάγου με υπέρυθρο φως που διαχέεται. Όταν τοποθετήσετε το χέρι σας πάνω στον πάγο, το υπέρυθρο φως ανακλάται και συλλαμβάνεται από τις υπέρυθρες κάμερες.
Ο υπολογιστής του συστήματος κάνει εκτιμήσεις σχετικά με τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης των χεριών για να τα μεταφράσει σε εντολές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άγγιγμα πάνω στον πάγο προκαλούσε την εμφάνιση ειδικών πολύχρωμων εφέ, όπως π.χ. την προβολή φλόγας πάνω στον πάγο, κάτι που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση.
Η βασική αρχή αυτής της τεχνολογίας απεικόνισης που ονομάζεται RDI (rear-diffused illumination), εφαρμόζεται ήδη και σε άλλα συστήματα, όπως π.χ. το Microsoft Surface.

Source:

IT BRINGS a whole new meaning to freeze frame. A team at Nokia in Finland has created one of the unlikeliest computer displays yet – the world’s first ice touchscreen.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.