Νέα τεχνική οδηγεί σε φθηνότερα ηλιακά panels

Μια εταιρεία με το άκρως… τεχνολογικό όνομα 1366tech, βρήκε ένα τρόπο δημιουργίας ηλιακών panels (πώς λέμε “ηλιακοί συλλέκτες”, “αυτά που έχουν επάνω οι θερμοσίφωνες”) που μπορεί να μειώσει το κόστος τους μέχρι και 40%! Η προσέγγιση της… τραγικά απλή!

Ενώ συνήθως για να δημιουργηθούν ηλιακά panels κατασκευάζονται μεγαλύτερα “φύλα” σιλικόνης τα οποία, στη συνέχεια, τεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια – με αποτέλεσμα κάποια τμήματα τους, που αθροισμένα φτάνουν μέχρι και στο 50% του συνόλου (!) να μένουν αχρησιμοποίητα, η 1366tech απλά… κατασκευάζει τα φύλα σιλικόνης κατευθείαν στο μέγεθος των ηλιακών panels! Ω, τι πρωτότυπο! Τι ευφυία! Πώς και δεν το είχε σκεφτεί κανείς νωρίτερα; Είναι σαν να πουλάνε παπούτσια νούμερο 48 σε όλους, και να λένε σε όποιον φοράει μικρότερο, “απλά σφίξε περισσότερο τα κορδόνια”..! Για δες, τι μοναδικό IQ η 1366tech!

Πάραυτα, η 1366tech δεν έχει ακόμη “κυκλοφορήσει” την προσέγγιση της, που παραμένει θεωρητική. Η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω στα $20 εκατομμύρια και αναμένεται πως θα αρχίσει να παράγει τα δικά της ηλιακά panels εντός του 2012.

Ας ελπίσουμε να μην αποδειχθούν πραγματικές οι προφητείες για το έτος, ώστε να αξιωθούμε να δούμε, επιτέλους, ηλιακή ενέργεια στο κόστος της βρώμικης, απαρχαιωμένης σημερινής προσέγγισης του… κάρβουνου, που μας στοιχειώνει εδώ και χρόνια.

Source:

Typically solar panels are created by cutting large sheets of silicon into small wafers. This process wastes nearly half of the silicon. 1366tech uses a different approach, making their silicon wafers at directly at the the small size used in solar panels (6 inches by 6 inches), and thereby eliminating excess silicon.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.