Ο… χαμός του PS3 downgrade

Αν και προσωπικά περίμενα να… καταλαγιάσει η σκόνη, σκέφτηκα πως με το ρυθμό που τρέχουν οι εξελίξεις, αν ανέβαλα περισσότερο το τωρινό update σχετικά με το “τι παίζει με το PS3”, θα… χάναμε τη μπάλα. Έτσι, μάλλον ήρθε η ώρα για άλλο ένα postάκι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά ένα συγκεκριμένο και αρκετά ενδιαφέρον θέμα: το downgrade των PS3s.

Εν αρχή, το PS Jailbreak

Η ομάδα που μας έδωσε το original PS Jailbreak, το πρώτο επίσημο “σπάσιμο” του PS3 -και από το οποίο ξεκίνησε όλο το σημερινό… μπάχαλο- μάλλον τελικά έχει περισσότερους άσσους στο μανίκι της. Απόδειξη; Μπορεί να μην κυκλοφόρησε κάποιον απίθανο, super-duper backup manager όπως αρκετοί περίμεναν, αλλά έκανε την έκπληξη παρουσιάζοντας μια λύση για το downgrade των PS3s με firmware 3.50. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν αγοράσει κανείς ένα “τωρινό” PS3, μπορεί να “το σπάσει”, και δεν χρειάζεται να ψάχνει για ένα παλαιότερο με έκδοση firmware 3.41 ή νεότερη!

Η ομάδα του PS Jailbreak αφήνει να εννοηθεί πως η λύση της θα λειτουργεί και σε μελλοντικές εκδόσεις του firmware, αν και οι “γνώστες” της σκηνής του PS3 θεωρούν πως κατά 99% η Sony θα μπορεί να αντιμετωπίσει το… ας πούμε “πρόβλημα” αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνονται downgrade τα μελλοντικά PS3s και τροποποιώντας τα νέα firmware ώστε να κλείσει την “μπουκαπόρτα” που εκμεταλλεύεται το νέο exploit.

Ένα προβληματάκι, όμως, είναι πως η νέα λύση ΔΕΝ “σπάει” το PS3 με firmware 3.50, απλά του επιτρέπει “να γυρίσει” στην παλαιότερη έκδοση 3.41, όπου μπορούν να τρέχουν homebrew (αλλά και, ω, τι έκπληξις, backups, μέσω ενός backup manager). Το 3.50 παραμένει άτρωτο, για την ώρα, και τα παιχνίδια που το απαιτούν λειτουργούν σε αυτό μόνο στην “original” εκδοχή τους.

Έτσι, ναι μεν μπορούν να “σπάσουν” και τα νέα PS3s, αλλά “εμμέσως”, με τρόπο που “τα κάνει παλιά”. Με άλλα λόγια, και σε απλά Γκρήκενσπητσεν, “Gran Turismo 5, μόνο original”, αγαπητοί πειρατέμποροι.

Α, ναι, πρόσθετη σημείωση: για την ώρα το downgrade λειτουργεί ΜΟΝΟ με το επίσημο PS Jailbreak και ΔΕΝ υπάρχει ούτε open source λύση, ούτε κλώνος της διαδικασίας. “Θέλεις downgrade του νέου σου PS3; Θα πρέπει να αγοράσεις το original PS Jailbreak”. Και μην ακούτε κάποιους που λένε πως “το έχουν σε προσφορά, κάτω από €50”. Η πραγματική τιμή του έχει μεν μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στα $100. Αν το βρείτε κάτω από $70 – $80 πουθενά, αυτό που θα βλέπετε θα είναι κόπια. Κλώνος. Και ναι μεν θα μπορεί “να σπάσει” τα PS3s με firmware ίσο ή παλαιότερο με το 3.41, όχι όμως και τα νέα 3.42 και 3.50. Ευτυχώς… Υπάρχει ελπίδα..!

Source:

PS Jailbreak are lowering the price of their hardware from $125 USD to $99 USD. While this is still more expensive than the clone brands, PSJ appears to be intent on solidifying themselves as the originators and innovators of the PS3 scene. They are promising to bring new exclusive features to their hardware and pave the way to the future. But, for now…

Episode XVVII: A new h…dope

Ο admin του PS3-Hacks.com, Greg, προκύρηξε… διαγωνισμό για τη μεταφορά της διαδικασίας downgrade σε open source εκδοχή, με έπαθλο $500. Ναι, δεν είναι πολλά, αλλά είναι ένα κάποιο “τυράκι” που ίσως βοηθήσει να επισπευθεί η διαδικασία ώστε να μπορούν όλοι να “ανεβοκατεβάζουν” το firmware του jPS3 τους: upgrade σε έκδοση 3.50 για να μπορεί κανείς να παίζει στο PSN (αλλά και το πολυπόθητο Gran Turismo 5), downgrade στο 3.41 (ή μια ακόμη παλαιότερη έκδοση) για να μπορεί να χαρεί τις… χάρες των homebrew εφαρμογών. Μικρό μειονέκτημα; Πέρα από το ότι, ακόμη, δεν υπάρχει κάποια οpen source λύση, η διαδικασία αναβάθμισης-υποβάθμισης, όπως την έχουν “ζήσει” οι κάτοχοι του original PS Jailbreak που δοκίμασαν τη διαδικασία, διαγράφει όλα τα δεδομένα από το δίσκο του jPS3. Όχι και ότι βολικότερο, να πρέπει κάθε φορά να ξανα-μανα-φτιάχνεις το δίσκο από την αρχή, να χάνεις τα homebrew, τα backups σου, το DLC σου.

Και, μαζί με τα παραπάνω, ο zAxis παρουσίασε το πρώτο τμήμα της διαδικασίας downgrade, που για την ώρα απαιτεί κάποιες κολλήσεις στο εσωτερικό του jPS3 για να μπορεί να “τραβηχτεί” από εκεί ένα κλειδί κρυπτογράφησης που θα καταστήσει δυνατή τη διαδικασία downgrade. Ακόμη η όλη διαδικασία βρίσκεται “στα σκαριά” και δεν υπάρχει κάτι έτοιμο, αλλά… υπάρχουν ελπίδες. Να σημειώσω πως αυτή η μέθοδος δεν σημαίνει πως “όλοι θα πρέπει να κάνουν κολλήσεις μέσα στο PS3”, μόνο οι… πρώτοι και θαρραλέοι, μέχρι να βρεθεί ένα κλειδί κρυπτογράφησης με το οποίο να είναι εφικτό το όλο “σπάσιμο”. Για να δούμε..!

Source:

Greg, admin of PS3-Hacks.com, has set a $500 bounty for an open source version of PSDowngrade. I assume this will make progress go a little quicker .

Source:

Ok, I decided to release my implementation of psdowngrade, it is called PSGrade. Here it is: https://github.com/zAxis/PSGrade . DON’T GET EXCITED YET!, as the title said, we don’t have a working key yet.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.