Windows Phone 7 updates: μόνο για… προνομιούχους;

Όπως εξήγησε στο Windows Phone 7 reviewers’ workshop στέλεχος της Microsoft, όταν, όποτε και αν επιθυμεί ένας πάροχος κινητής, μπορεί να παρεμποδίσει τη λήψη και εφαρμογή, από τον κάτοχο μιας συσκευής, ενός «επίσημου update» της ίδιας Microsoft.

Τα Windows Phone 7, όπως και το Android, το iPhone αλλά και τα… «μεγάλα» Windows που χρησιμοποιούμε στο desktop μας, αλλά και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: περιστασιακά «αναβαθμίζονται», «ανανεώνονται» με updates, patches ή και εντελώς νέες εκδόσεις τους. Στόχος αυτών, η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ευχρηστίας, η προσθήκη νέων δυνατοτήτων αλλά και, πιθανότατα το σημαντικότερο, η επίλυση προβλημάτων και το «μπάλωμα» τρυπών ασφαλείας. Μόνο που, από ότι φαίνεται, στα Windows Phone 7 δεν θα έχουν όλοι το… προνόμιο των updates και νέων εκδόσεων – τουλάχιστον, όχι με τον ίδιο τρόπο και όχι την ίδια χρονική στιγμή.

Δεν φταίει η “μαμά” Microsoft

Όπως δήλωσε ο corporate Vice President and Director of Windows Phone Program Management, Joe Belfiore, στο Windows Phone 7 reviewers workshop, ναι μεν η Microsoft θα δημιουργεί updates για όλους τους κατόχους μιας συσκευής με το νέο της «μικρό» λειτουργικό σύστημα, αλλά μπορεί να μην «τα παίρνουν» όλοι την ίδια στιγμή. Η αιτία εντοπίζεται στους παρόχους, με τους οποίους η Microsoft θα πρέπει να συνεργάζεται για την πιστοποίηση όλων των updates. Η λογική μοιάζει να είναι «αφού τα updates διατίθενται μέσω του δικτύου των παρόχων, θα πρέπει η ίδιοι να τα εγκρίνουν». Και αν… δεν τα εγκρίνουν;

Τότε, απλά, οι χρήστες θα «χάσουν» προσωρινά ένα update μέχρι να εγκριθεί και να «γίνει διαθέσιμο» και για αυτούς. Όπως μάλιστα ανέφερε ο Joe Belfiore, είναι στο χέρι ενός παρόχου να επιλέξει αν θέλει να διαθέσει ένα update. Η Microsoft φαίνεται να αισιοδοξεί πως δεν πρόκειται κάποιος πάροχος να παρεμποδίσει πλήρως τη διάθεση ενός update, αλλά φαίνεται να βασίζεται στην κρίση τους και δεν επιβάλλει την υποχρεωτική διάθεση τους.

Και, τι είπαμε λέγατε για το Android;

Τα παραπάνω μπορεί όντως να καταλήξουν να μην επηρεάζουν έντονα τους τελικούς χρήστες, στην περίπτωση που απλά υπάρχει μικρή καθυστέρηση σε κάποια updates, από ορισμένους παρόχους, που μπορεί να αναβάλλουν τη διάθεση τους μέχρι να τα δοκιμάσουν στο δίκτυο τους. Μπορεί, όμως, και να οδηγήσουν σε ένα διχασμό της πλατφόρμας, αντίστοιχο με αυτόν για τον οποίο πολλοί κατηγορούν το Android, με κάποιους παρόχους να διαθέτουν ταχύτερα τα updates στους χρήστες του δικτύου τους, ουσιαστικά χωρίζοντας την αγορά σε… ομάδες κατόχων Windows Phone 7 – κάποιοι με «τα updates A και B», άλλοι με τα «C και D» κ.λπ. Όχι και ότι καλύτερο, ειδικά αφού μια τέτοια κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να καταλήξει χειρότερη και από τις «διαφορετικές εκδόσεις του Android».

Source:

Throughout Windows Phone 7’s development process, Microsoft was clear about how updates would work. Microsoft would deliver them according to Microsoft’s own timetable, with a mix of small updates, delivered over-the-air, and larger ones delivered over USB through the Zune software.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.