Έρχεται iOS 4.3 το Δεκέμβρη

Ακόμη δεν βγήκε καλά-καλά το iOS 4.2, και η Apple “ψήνει” το 4.3 για τις γιορτές. Όχι, όμως, για να δώσει νέες δυνατότητες στους κατόχους των συσκευών της (όπως συνέβη με το 4.2), αλλά περισσότερο για να καταστήσει δυνατή τη διάδοση συνδρομητικού “περιεχόμενου” μέσα από αυτές. Και εδώ “κολλάει” η νέα εφημερίδα του Rupert Murdoch, που θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά για iPad!

Μέρντερ… Μόρντορ… Μέρντοκ… Ποιός;

Για όποιον δεν αναγνωρίζει τον συγκεκριμένο κύριο, είναι ο CEO της News Corp, η οποία τυγχάνει ιδιοκτήτρια του FOX Network, του National Geographic Channel, της 20th Century Fox, του δορυφορικού δικτύου Sky (BSkyB, FOXTEL, Sky Deutschland και Sky Italia), καμιάς… 50αριάς εκδόσεων (π.χ. Harper Collins, Herald Sun, New York Post, News International, Sunday Times, The Sun, The Times, The Wall Street Journal κ.ά.) και που, πέρα από αυτά τα ολίγα, έχει δημιουργήσει -μόνη ή σε συνεργασία με τρίτους- τυχάρπαστα ονοματάκια όπως το hulu.com, το AmericanIdol, το γνωστό στους gamers IGN, ε, και έχει χτυπήσει και το MySpace για να “δέσει” η συλλογή.

Εμ… εε… Και; So what?

ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος, λοιπόν, πιστεύει πως το μέλλον των media βρίσκεται στις digital εκδόσεις και το iPad. Και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει λίαν συντόμως (πως λέμε “ως το τέλος του χρόνου”) μια digital-only εφημερίδα, την Daily, που θα κυκλοφορεί αποκλειστικά για το iPad δίχως να έχει όχι μόνο “υλική μορφή” (κάποιου είδους έντυπο), μα… ούτε καν δικό της site! Η “παρουσία” της θα είναι αποκλειστικά μέσα στο iPad και οι συνδρομητές της θα μπορούν να την αγοράσουν από το App Store.

Όταν, λοιπόν, έχεις να κάνεις με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, και αυτό το δίκτυο υπο-εταιρειών, και σου λέει “θέλω να βγάλω μια digital -και μόνο- εφημερίδα στην πλατφόρμα σου – και μόνο”, μάλλον… μάλλον τον ακούς. Και μάλλον τρέχεις να βγάλεις μια νέα έκδοση 4.3 του λειτουργικού των συσκευών σου, ακόμη και αν έβγαλες μόλις πριν μισή ωρίτσα μια έκδοση 4.2. Γιατί φαίνεται να… έχει ψωμί η υπόθεση, ακόμη και αν, τελικά, η Daily, το digital project του κ. Murdoch, δεν “πιάσει”. Που κάτι μου λέει πως “θα πιάσει”, και μόνο εξαιτίας της έμμεσης προβολής που έχει δεχτεί, ακριβώς λόγω του ότι θα είναι “μόνο digital”, και “μόνο iPad”, αλλά και “μόνο Apple”.

Α-χά. Και άρα… νέο iOS;

Και έτσι, ναι, πιστεύω πως κατά 99% θα δούμε νέο update για τις iΣυσκευές πριν το τέλος του έτους. Διότι θα είναι το μόνο update που δεν θα έχει να κάνει τόσο με δυνατότητες, με σταθερότητα ή με αξιοπιστία. Δεν θα έχει να κάνει με το “να ικανοποιήσει τους φανατικούς οπαδούς της Apple” ή “να χρυσώσει περισσότερο το ήδη αδαμάντινο prestige της μηλοεταιρείας”. Όχι, όοοχι. Θα είναι το πρώτο update που, όπως το βλέπω, θα έχει να κάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με… φράγκα! Ναι, φράγκα. Εξάλλου, από τώρα έχει αναφερθεί πως “θα προστεθούν συνδρομητικές υπηρεσίες στο App Store”, και το “συνδρομητικό” δεν σημαίνει “τρέχει καλύτερα η συσκευή που αγόρασες” ή “εκμεταλλεύεσαι καλύτερα αυτό που σου πουλήσαμε”, αλλά “βρήκαμε τρόπο να σου παίρνουμε φράγκα κάθε λίγο και λιγάκι”.

Και θα είναι το πρώτο update που δεν θα έχει τόσο να κάνει με την ίδια την Apple, όσο με το να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με άλλες εταιρείες, από εντελώς διαφορετικούς χώρους – στην προκειμένη περίπτωση, με την News Corp. και τον χώρο των εντύπων, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Αυτοί “θα φάνε” τα περισσότερα, όχι η Apple που απλά θα παρέχει την πλατφόρμα.

Well played, sir Murdoch. Well played.

Source:

Ακόμη δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει καλά-καλά το iOS 4.2, και ήδη ακούγεται πως ως το τέλος του έτους –για την ακρίβεια, στα μέσα Δεκεμβρίου- θα δούμε μια ακόμη έκδοση του, το iOS 4.3.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.