Ο Ridley Scott και… Philip K. Dick “ξανά μαζί” με το The Man In The High Castle

Δυστυχώς, ο Philip K. Dick δεν βρίσκεται πια εν ζωή, και έτσι μάλλον δεν γνωρίζει πως ορισμένες από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας βασίζονται στα βιβλία του. Και, ευτυχώς, δεν μπορεί και να δει πως, όλως περιέργως, πολλά από τα… εκτρώματα της Ε.Φ. επίσης βασίζονται στα βιβλία του. Μάλλον, όμως, ακόμη και ο ίδιος θα θεωρούσε πως το Blade Runner του Ridley Scott, βασισμένο στο βιβλίο του “Do androids dream of electric sheep”, και παρά το ότι δεν ακολουθεί πιστά την ιστορία που έγραψε ο ίδιος, εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία. Και όχι μόνο ως “σημαντική ταινία Ε.Φ.” αλλά ως ένα πραγματικό διαμάντι της 7ης τέχνης.

Όταν, λοιπόν, ο Ridley Scott ανακοινώνει πως ενδιαφέρεται να “ξανασυνεργαστεί” με τον Philip K. Dick, σε μια κινηματογραφική μεταφορά του The man in the high castle, παίζει και να… βάλουμε τα δάκρυα. Και μόνο στη σκέψη πως ίσως, απλά ίσως, δούμε μια νέα ταινία βασισμένη όχι μόνο στα ίδια τα βιβλία, αλλά στη λογική και τη νοοτροπία του Philip K. Dick, που ίσως, απλά ίσως πλησιάζει λιγάαακι το Blade Runner, όσο να’ ναι σε πιάνει μια μικρή ανατριχίλα. Και ειδικά αφού μιλάμε για την πιθανότητα κινηματογραφικής μεταφοράς του συγκεκριμένου βιβλίου.

Βλέπετε, το The man in the high castle δεν είναι ακριβώς ένα βιβλίο “επιστημονικής φαντασίας” αλλά περισσότερο “εναλλακτικής ιστορίας”, δηλαδή ένα “τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν…”. Το “αν” στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι η συμμαχία της Γερμανίας με την Ιαπωνία την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που οδήγησε στη νίκη των δυνάμεων του Άξονα.

Το θέμα του βιβλίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πανέξυπνα για μια καυστική κριτική στη σύγχρονη γεωπολιτική κατάσταση, μπορεί όμως και να μετατραπεί σε μια action movie με Γερμανοιάπωνες να γαζώνουν καλούς και αγνούς Αμερικάνους ενώ ο Χέησελχοφ τους αγναντεύει από ψηλά, από ένα κάστρο στο σχήμα των “πύργων των ναυαγοσωστών”. Ευτυχώς, το όνομα του Ridley Scott είναι ολίγον-τι εγγύηση, από την άποψη πως ΑΥΤΟΣ μας έδωσε το Blade Runner. Όταν, όμως, σκέφτεται κανείς πως μάλλον εδώ θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο Black Hawk Down, που, για δες, μας έδωσε ο ίδιος… Εμ… Αγχωνόμεθα, σύντροφοι, συντρόφισες, συντροφάκια.

Source:

That film’s director, Ridley Scott, is now behind a new attempt to translate Dick to the moving pictures with a 4-part BBC series derived from The Man In The High Castle. Dick’s novel is set in an alternative 1962 where the allied forces of Japan and Germany won the second world war but are now coming into political conflict across the battlefield of what we think of as the United States. The book cover I’ve used in this post is quite illustrative of a basic set-up.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.