Το τρελό, τρελό πρόβλημα με proxies, DNS και… άλλα;!

Αυτή την εβδομάδα το unregistered ήταν… σχεδόν υπό διάλυση! Νιώθω, λοιπόν, πως οφείλω μια ενημέρωση για το “τι αντιμετωπίσαμε” αλλά και να ζητήσω απόψεις αν κανείς τυγχάνει να έχει καμία ιδέα για αυτό. Any ideas?

Proxy εδώ, proxy εκεί…

Η πρόσβαση μου στο Internet γίνεται συνήθως μέσω proxy: έχω “στήσει” έναν τοπικό server σε Gentoo Linux, που εκτελεί χρέη file server, download box και, για δες, proxy μέσω Squid. Έτσι, έχει τον πρόσθετο ρόλο “να κρατά αρχεία τοπικά” ώστε να ειναι γρηγορότερη η πρόσβαση στο Internet από τους υπόλοιπους υπολογιστές/τις κονσόλες μου, αλλά και να μπορεί να φιλτράρει το περιεχόμενο, ώστε να μπορώ, π.χ., να αφαιρώ “live” διαφημίσεις από ιστοσελίδες, να “πειράζω” τον κώδικα τους κ.λπ. Εδώ, λοιπόν, εμφανίστηκε ένα ωραίο προβληματάκι: ενώ είχα ανεβάσει αρκετά θέματα στο unregistered, τα οποία και έβλεπα κανονικότατα στο site, αυτά δεν φαίνονταν πουθενά “έξω” από το τοπικό μου δίκτυο! Εγώ, δηλαδή, ήμουν καταχαρούμενος πως “το site λειτουργεί κανονικά” και εσείς το βλέπατε σχεδόν εντελώς ψόφιο από την Τετάρτη και έπειτα!

Θεωρητικά, τα posts μου “έμειναν” στον proxy server και δεν έφτασαν ποτέ στο site. Έτσι, εγώ τα έβλεπα όποτε προσπαθούσα να “μπω” στο site. Έλα μου, όμως, που εδώ υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι: για να εμφανίζονται τα posts, πρέπει να έχουν καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων MySQL. Αυτή “τρέχει” στον υπολογιστή όπου βρίσκεται το unregistered. Όχι στον τοπικό μου proxy. Το δε site βασίζεται στο WordPress, που θα πει πως αποτελείται από ένα σύνολο σελίδων PHP. Αυτές “τρέχουν” στον server, “τραβάνε” θέματα από τη MySQL και “τα παρουσιάζουν” σαν σελίδες στους επισκέπτες του site. Αν τα posts μου δεν είχαν καταχωρηθεί στην database, πού τα έβρισκε το WordPress; Και αν οι σελίδες PHP με κάποια updates που είχα κάνει στον κώδικα δεν είχαν “ανέβει” ποτέ στον server (updates όπως το νέο μας PS3 hub που βλέπετε στο ανώτερο σημείο του site), τότε… Τότε πού “έτρεχαν” οι σελίδες και εγώ έβλεπα κανονικά “το αποτέλεσμα τους”; Στον proxy μου; Ο proxy δεν είναι Apache/web server γενικότερα! Δεν “τρέχει” σελίδες, δεν “συνδέεται” με βάση δεδομένων: απλά παρουσιάζει “ακίνητες”, “αμετάβλητες” σελίδες HTML και εικόνες JPG, GIF και PNG που έχει αποθηκεύσει στο δίσκο του! Πώς εγώ έβλεπα ένα updated και κανονικότατο Unregistered, αφού αυτό ΔΕΝ είχε γίνει update;!; Πρώτο -σουρεαλιστικό- κρατούμενο, που φαινομενικά δεν έχει απάντηση.

Άλλο DNS, άλλο Ντι-Εν-Ες

Και εδώ πάμε στο επόμενο… σουρεάλ πρόβλημα: ξαφνικά, κάπου την Πέμπτη, το unregistered “έπεσε” εντελώς. Μάλλον δεν μπορούσατε να το δείτε και εσείς, όπως και εγώ (τουλάχιστον, η πτώση σε επισκεψιμότητα αυτό μου λέει και εμένα). ΟΚ, θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα στον host μας (JustHost), με τον οποίο, όμως, επικοινώνησα και με διαβεβαίωσε πως το site λειτουργούσε κανονικά! Στον ίδιο host, στον ίδιο server, φιλοξενώ 4 sites. Τα 2 ήταν προσβάσιμα κανονικά. Το unregistered και άλλο ένα ήταν εντελώς off. Μα… Πώς γινόταν αυτό; Αν είχε “πέσει” ο server, θα είχαν εξαφανιστεί και τα 4! Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στις ρυθμίσεις του, το ίδιο! Λες να μας είχαν κάνει hack;
Αν μας είχαν “χακάρει”, θα είχαμε κάποιο μήνυμα defacement, κάποιος θα είχε “πειράξει” τον κώδικα του site, κάποιες “ύποπτες” κινήσεις θα φαίνονταν στα logs. Nada. Nothing. Zits. Τίποτα βρε αδερφέ! Ο server λειτουργούσε 100% τέλεια και όλα τα αρχεία του site βρίσκονταν online. Και μάλιστα “απαντούσε” στα pings. Απλά, κατά την προσπάθεια απεικόνισης των σελίδων, φαινόταν να “διακόπτεται” η διαδικασία και να εμφανίζεται “μήνυμα υπερφόρτωσης του server”. Έλα μου που αν ήταν “υπερφόρτωση” θα επηρέαζε και τα 4 sites, όχι μόνο τα 2 από αυτά!
Πάμε για ακόμη πιο σουρεάλ καταστάσεις; Υποψιασμένος από το ότι στην τεχνική υποστήριξη του host μας το site παρουσιαζόταν κανονικά, δοκίμασα να το επισκεφτώ μέσω web proxy, δηλαδή, “όπως θα το έβλεπε κάποιος από τη Ζουαζηλάνδη” (ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη). Και για δες, δούλευε, υπηρχε κανονικά! Ο Κωνσταντίνος του YAGLB είχε τη φαεινή αλλά… κουλή ιδέα να αλλάξει τους DNS servers που χρησιμοποιούσε για το browsing του (και που συνήθως δίνει σε κάθε χρήστη ο provider του, ο OTE, η Forthnet, η HOL κ.λπ.) με τους DNS servers της Google. Και το Unregistered εμφανιζόταν κανονικότατα.
Με άλλα λόγια, η μόνη απολύτως παράλλογη εξήγηση είναι πως τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες παροχείς πρόσβασης αποφάσισαν να συνωμοτήσουν και να κόψουν την πρόσβαση στο unregistered! Είναι λογικό αυτό; Μάλλον όχι. Υπήρχε συνολικό πρόβλημα πρόσβασης σε sites που φιλοξενούνταν στο εξωτερικό; Nope, μόνο το δικό μας είδα να είναι “μη προσβάσιμο”. Τότε… Τότε τι διάολο έφταιγε;

Άγνωστος προορισμός

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω “τι έφταιγε”, παρά ό,τι και εσείς: πως από την Παρασκευή το unregistered λειτουργεί πάλι φαινομενικά δίχως προβλήματα. Πρακτικά, όμως, θα μου άρεσε να μάθω που οφειλόταν η όλη… περιπέτεια μας. Αν κανείς έχει ακούσει τίποτα, συνάντησε προβλήματα και στο δικό του site/blog ή το φιλοξενεί στην JustHost και “όλα του πήγαιναν μια χαρά”, ας μας αφήσει ένα σχετικό σχολιάκι.

Κατά τα άλλα, θεωρούμε πως “επιστρέψαμε” και συνεχίζουμε σχεδόν όπως και πριν (αν δεν είχε “σκάσει” και το router του Galacticus, θα είχαμε περισσότερα θέματα και από αυτόν – για την ώρα, ξεχάστε τον, ψάχνει WiFi αντικαταστάτη). Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξαναδιαλυθεί το σύμπαν. Ούφ!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.