Atheros: νέα “υβριδικά κουτάκια” για τέλεια δικτύωση

Αν χρησιμοποιείτε ασύρματη δικτύωση μέσω WiFi και στο σπίτι σας, standard έχετε ζήσει και εσείς ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της: το σήμα “χάνεται” μέσα από χοντρούς τοίχους, μετά από πολλές “στροφές”, καταλήγει να μην πιάνει από το χωλ στην κουζίνα! Και η Atheros έχει την ιδανική λύση: υβριδική δικτύωση μέσω των… πριζών του σπιτιού!

Ναι, η Atheros αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα υβριδικό σύστημα δικτύωσης που συνδυάζει τα καλύτερα από τρείς κόσμους: ασύρματη δικτύωση μέσω WiFi, ενσύρματη μέσω Ethernet (ο γνωστός και… καθιερωμένος εδώ και χρόνια τρόπος ενσύρματης δικτύωσης) αλλά και ενσύρματη μέσω των γραμμών ρεύματος (!), γνωστός ως “powerline networking”. Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που μια συσκευή συνδυάζει και τους τρεις τρόπους σε ένα “πακετάκι”!

Οι νέες λύσεις της Atheros καλούνται “Hybrid Wired|Wireless” και θα κυκλοφορήσουν λιαν συντόμως. Το κεντρικό hub τους θα μπορεί να “σηκώνει” ταχύτητες μέχρι και 500Mbps, υπεραρκετό ακόμη και για μεταφορά… 100 HD streaming videos ταυτόχρονα, ενώ θα συνοδεύονται από adapters που θα επιτρέπουν τη σύνδεση με το hub μέσω Ethernet/Powerline. Κάθε adapter θα έχει μια ή τέσσερις θύρες, για σύνδεση αντίστοιχου αριθμού συσκευών.

Μοναδικό προβληματάκι, πως πάντα σε τέτοιες λύσεις (Powerline), οι adapters κοστίζουν αρκετά, και έτσι αν κανείς θέλει να “δικτυώσει” περισσότερες από δυο, άντε τρεις συσκευές, το κόστος αρχίζει να γίνεται απαγορευτικό (τουλάχιστον για τον μέσο, “απλό χρήστη”). Για την ώρα, τιμές δεν βρήκα, και… αισιοδοξώ. Βρε, λες να κάνει κάτω από €200, και να μας πείσει πάλι να αναβαθμίζουμε το δίκτυο; Λες; Μπάα…

update
Ώωωπα, βρήκαμε και κάποιες τιμές, και ναι, φαίνεται πολύ ελκυστική πρόταση! Λοιπόν, το κεντρικό hub αναμένεται να κοστίζει κάτω από $100. Θα είναι αυτό που ανέφερα, με υποιστήριξη WiFi 802.11n και δυνατότητα διαχείρισης Ethernet και Powerline (αν δεν απατώμαι, παρά το διαφορετικό τρόπο σύνδεσης, τα αντιμετωπίζει σχεδόν “το ίδιο”). Για να συνδεθούν συσκευές, θα απαιτείται η χρήση των adapters, τα οποία για απλή σύνδεση Ethernet (μάλλον εννοεί ΚΑΙ Powerline, γενικά, “τα καλωδιωμένα”) θα κοστίζουν κάτω από $50 το καθένα. Αντίθετα, θα υπάρχουν και adapters που θα λειτουργούν και σαν WiFi extender, δηλαδή “επεκτείνοντας” το ασύρματο δίκτυο “από το hub προς τα έξω”, για να καλύπτει μεγαλύτερη έκταση. Αυτά (που ουσιαστικά είναι “τα καλωδιωμένα + δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης) θα κινούνται από $50 έως $100.

Αν, όντως, οι τιμές είναι τέτοιες, και ΕΝΑ adapter μπορεί να δεχτεί περισσότερες από μια συσκευές “καλωδιωμένα”, το κόστος είναι… τέλειο – ίδιο με ένα (πολύ) καλό WiFi router. Θεωρητικά, με το hub και δυο adapters, ένα “ενσύρματο” και ένα “ασύρματο”, έχεις καλύψει όλο το σπίτι σου με υπεραξιόπιστη σύνδεση για περίπου €200! Εύγε Atheros! Me loves you!

Source:

When it comes to home networking we typically have two choices – WiFi or Powerline. Most of us don’t have Ethernet cabling in the walls and adding that cabling after the fact is impossible in some instances. Atheros has unveiled a new line of hybrid home networking solutions that combine both WiFi and Powerline networking into one package.

Info

Η επίσημη ανακοίνωση από την Atheros βρίσκεται εδώ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.