Τρέμετε τραγουδιστές άπαντες: ρομπότ από την Ιαπωνία θα σας… “φάει τη δουλειά”!

Δεν-κάνω-πλάκα και τον εννοώ απόλυτα τον τίτλο. Πριν δείτε το βιντεάκι, εν συντομία, Ιάπωνες δημιούργησαν ένα νέο robot που μπορεί να… τραγουδάει, με κανονικότατη, “ανθρώπινη” φωνή. Το HRP-4C, όπως είναι το όνομα της… μεταλλικής δεσποινίδας που θα δείτε στο βιντεάκι, χρησιμοποιεί έναν έξυπνο συνδυασμό τεχνολογιών για να μπορέσει “να τραγουδήσει σαν άνθρωπος”.

Η φωνή του είναι μεν εντελώς συνθετική (ναι, αυτό που ακούγεται είναι το ίδιο το ρομπότ που τραγουδάει, όχι κάποια “ανθρώπινη” τραγουδίστρια), αλλά βασίζει τόσο τον τόνο όσο και τη χροιά, την “υφή”, ακόμη και… ανθρώπινα μειονεκτήματα (όπως ο ήχος της αναπνοής) σε “μοντέλα” πραγματικών ανθρώπων. Το λογισμικό του αναλύει τον τρόπο που τραγουδάνε και μετά μπορεί να μιμηθεί το “πώς τραγούδησαν” (δηλαδή, όχι “τη φωνή τους”, θα λέγαμε “την ερμηνεία τους”).

…και ναι, το αποτέλεσμα είναι λίγο “κάπως” από άποψη εμφάνισης, αλλά όσο προχωρά η τεχνολογία (και… ανεβαίνει το budget), τόσο βελτιώνεται και αυτή. Το θέμα είναι η φωνή: κλείνοντας τα μάτια, μπορείτε να καταλάβετε πως “αυτό που τραγουδάει δεν είναι άνθρωπος” αλλά 100% τεχνητό δημιούργημα;

Η δε είδηση έχει και πρόσθετο ενδιαφέρον αν την φέρει κανείς σε αντιδιαστολή με τη… σύγχρονη δισκογραφική πραγματικότητα: αν μπορεί κανείς “να κάνει ένα ρομπότ να τραγουδήσει”, άραγε, ΠΟΣΟ “βελτιώνεται” η φωνή ενός τραγουδιστή στα studio; Απλή απορία δηλαδής, όχι τίποτε άλλο… ;-)

Source:

This is Japan’s first robotic singer that looks and sounds so realistic that it’s scary. Her lips, breath and facial expressions are very lifelike. This mechanized diva even blinks naturally! However, with today’s autotuned music and plastic-looking celebrities, maybe singing robots aren’t all that out of the ordinary.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.