Ο τραγουδιστής των KISS προτείνει… μηνύσεις σε όλους

Ο Gene Simmons ήταν και είναι ο “μπροστάρης” των KISS, του πάλαι ποτέ γνωστού metal συγκροτήματος του οποίου τα μέλη κυκλοφορούσαν με… μπογιατισμένες φάτσες σαν τα αρκουδάκια Πάντα και ούρλιαζαν τον πόνο τους. Δεν θέλω να μειώσω τους KISS (μια χαρά συγκρότημα ήταν, και μάλιστα από τα σημαντικότερα στο είδος του), αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Simmons είναι αρκετές για να σου… τη δώσουν στα νεύρα.

“Μηνύστε τους όλους. Πάρτε τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητα τους. Μην αφήσετε κανέναν να περάσει τη γραμμή” (εννοεί “ανάμεσα στη νομιμότητα και την πειρατεία”).

Ο κ. Simmons μοιάζει χαρούμενος (οκ, οκ, στην πραγματικότητα, μάλλον… τσαντισμένος) μέσα στην άγνοια του. Δεν δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει το πόσο εύκολο είναι κανείς να κατεβάσει μια κόπια, να καταλαβαίνει πως αυτό που σε “χωρίζει από την παρανομία” είναι ένα λάθος κλικ. Πολλοί το κάνουν συνειδητά, ή το… έχουν και ως χόμπι. Άλλοι, όμως, έχουν βρεθεί να κατηγορούνται ως πειρατές… κατά λάθος!

Έχουμε ακούσει αρκετές περιπτώσεις που, αποδεδειγμένα, βρέθηκαν “να έχουν κατεβάσει πειρατικό περιεχόμενο” δίχως καν να… έχουν πρόσβαση στο Internet! Άλλοι είχαν κάνει το λάθος να έχουν αφήσει ξεκλείδωτο το ασύρματο router τους, με αποτέλεσμα γείτονες να… κάνουν πανηγύρι με τη σύνδεση τους. Φταίνε; Ναι, ως ένα σημείο ναι. Όχι, όμως, τόσο ώστε να πρέπει να δεχτούν ποινικές κυρώσεις για ένα τεχνολογικό σφάλμα τους.

Προσωπικά, βλέπετε, το αντιμετωπίζω κάπως πεζά και ρεαλιστικά: οι γονείς μου, για παράδειγμα, δεν είναι… γκουρού των υπολογιστών. Αν τους έδινα ένα PC “που μπαίνει στο Internet”, το τελευταίο που θα έκαναν είναι να ασχοληθούν “με το να κλειδώσουν το δίκτυο του”. Και τι θα άλλαζε, για έναν αδαή χρήστη, ανάμεσα σε ένα link προς ένα νόμιμο και προς ένα παράνομο MP3; Υπάρχει, μήπως, κάποια ένδειξη στο… The Pirate Bay, πως “ο,τι κατεβάσεις από εδώ είναι παράνομο”; Από που και ως που να το γνωρίζει αυτό ο αρχάριος που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο των υπολογιστών;

Το να λες, λοιπόν, “μήνυσε τον και πάρε του τα σώβρακα” δείχνει μια κάποια άγνοια για την πραγματικότητα που σε περιστοιχίζει.

Και, επιπλέον… Δεν σε παίρνει ρε Simmons να μιλάς για “πειρατεία” και “πνευματικά δικαιώματα” όταν… έχεις χεσμένη τη φωλιά σου, και ο κανακάρης σου έχει κάνει clopy-paste ένα Ιαπωνικό Manga ως “δικό του Αμερικάνικο κόμικ”. Δεν σε παίρνει. Δείχνεις ακόμη πιο καραγκιόζης από ο,τι έδειχνες όταν χοροπηδούσες σαν αρκουδάκι στη σκηνή.

Για να μη μιλήσω για το ότι θεωρώ εντελώς μα εντελώς άδικο να βγάζεις 2-3 δίσκους και μετά να περιμένεις να ζεις την υπόλοιπη ζωή σου “από τα πνευματικά δικαιώματα για αυτούς”. Και δεν πα’ να ουρλιάζει και ο Νταλάρας, και η Γαλάνη, και ο Simmons και ο οποιοσδήποτε. Όχι, δεν είμαι “υπέρ της πειρατείας”. Για να πληρώνομαι, όμως, εργάζομαι. Δεν γύρισα ποτέ να πω “δούλεψα 3-4 χρονάκια, έγραψα κάποια κείμενα, τώρα θα κάθομαι και θα με πληρώνετε”. Γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πιτσαδόροι, οδηγοί ταξί, έμποροι, αστυνομικοί… όλοι γνωρίζουν πως η εξίσωση είναι “όσο δουλεύω, πληρώνομαι”. Πώς το καταφέραμε κάποιοι, σε κάποιους κλάδους, να πιστεύουν πως έχουν δικαίωμα να πληρώνονται ενώ… κωλοβαράνε (όχι, δεν έχει ευγένειες σε αυτό), δεν το γνωρίζω.

Source:

”Make sure your brand is protected,” Simmons warned during a panel discussion. “Make sure there are no incursions. Be litigious. Sue everybody. Take their homes, their cars. Don’t let anybody cross that line.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.