Η Google δοκιμάζει αυτοκίνητο χωρίς ανάγκη… οδηγού

Ναι, ναι, όλο και περισσότεροι παρομοιάζουν την Google με το δίκτυο τεχνητής ευφυίας των ταινιών της σειράς Terminator που, αποκτώντας συνείδηση, αποφασίζει να μας… ξεκάνει για το καλό του πλανήτη. Το τελευταίο project της θα τους δώσει άλλη μια αφορμή να… τρέχουν να κρυφτούν στις τρύπες τους, 100 μέτρα κάτω από τη γη, για να σωθούν από “τις μηχανές που θέλουν το κακό μας” (ού, 666, το ιντερνέτ είναι ο προσάτανος), αφού μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που “πάει μόνο του”!

Το project της Google βασίζεται σε ένα συνδυασμό τεχνολογιών της εταιρείας και δεν είναι αποκλειστικά δικό της δημιούργημα: η ανάπτυξη παραπλήσιων λύσεων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την DARPA, την γνωστή ερευνητική υπηρεσία αμυντικών τεχνολογιών (…αλλά και επιθετικών, και οτιδήποτε άλλο “τεχνολογικό”) της Αμερικής. Η Google “τσίμπησε” κάποια άτομα που είχαν, παλαιότερα, ασχοληθεί με projects πραγματικής “αυτοκίνησης” (όπως λέμε “καλέ, αυτό κινείται μόνο του!”), τους έδωσε πόρους, την απαραίτητη βοήθεια, έχωσε και άλλα “μυαλά” μαζί τους και… ορίστε: σχεδόν έτοιμο αυτό που πάλευαν να φτιάξουν εδώ και κοντά μια δεκαετία!

Το… αυτοκινούμενο αυτοκίνητο της Google λειτουργεί λαμβάνοντας και αναλύοντας συνεχώς πληροφορίες από το Google Maps, από κάμερες και αισθητήρες laser. Το λογισμικό που “τρέχει” γνωρίζει πότε να περιμένει αυτοκίνητα να “του κόψουν την πορεία”, περαστικούς από το δρόμο κ.λπ. Συνδυάζει λοιπόν αυτή τη “γνώση” με τις πληροφορίες που λαμβάνει συνεχώς από το γύρω του περιβάλλον για να δημιουργήσει “κανόνες οδήγησης” που μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή: πότε να στρίψει, να κόψει, να επιταχύνει, να φρενάρει απότομα.

Η Google δεν ενδιαφέρεται να κυκλοφορήσει άμεσα το σύστημα στο οποίο “πατάει” το αυτοκίνητο της, ή κάποια από τις τεχνολογίες του, αλλά πολύ αμφιβάλω αν είναι απλά ένα projectάκι που “έκαναν για την πλάκα τους” στα Labs της εταιρείας. Μάλλον σε λίγα χρονάκια θα βλέπουμε το λογότυπο της Google να “ποζάρει” και σε αυτοκίνητα που θα συναντούμε στο δρόμο! Και αν αυτό σας φαίνεται περίεργο… Πώς θα σας φαινόταν αν πριν 5 χρόνια σας έλεγα πως το σημερινό κινητό σας “θα γράφει Google”; ;-)

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.