Nerdcore: hip-hop για geeks

nursehella

Η καναδέζα Nursehella είναι μια καλλιτέχνιδα της Nerdcore σκηνής, ενός μουσικού είδους που εκφράζει τους geeks

Μουσική για τεχνολογία και “geek stuff”; Φυσικά και υπάρχει, και μάλιστα είναι μια σκηνή που παράγει συνέχεια καινούριους καλλιτέχνες και εκφραστικά στυλ. Για να το πούμε πιο απλά «H Nerdcore είναι όπως και κάθε άλλο είδος hip hop, απλά πολύ λιγότερο cool»…
…αυτά τουλάχιστον είναι τα λόγια του MC Frontalot, ενός από τους ιδρυτές της Nerdcore σκηνής.
Αλλά εδώ τίθενται και άλλα ζητήματα, όπως «τι εστί nerd» (ή geek, συνώνυμα είναι) και πως μπορεί να προσδιοριστεί (ή να αυτοπροσδιοριστεί κανείς) ως nerd. Ο MC Frontalot πιστεύει ότι όλα ξεκινούν από την παιδική ηλικία, τα βιώματά της και το πώς μεγαλώνει κανείς. Και μάλλον η αφετηρία είναι αρνητική και τραυματική, προέρχεται από την πεποίθηση του ατόμου ότι δεν μπορεί να ενταχθεί κανονικά στην κοινωνία, ότι «κάτι τρέχει» μ’ αυτόν και δεν μπορεί να «κουμπώσει» με το όλο… «σύστημα» να το πούμε;
Και το περίεργο είναι ότι πολλές φορές τα άσχημα βιώματα ξεκινούν, όχι επειδή είναι κανείς χαζός, αλλά αντιθέτως, επειδή είναι πολύ (ή υπερβολικά) έξυπνος, όχι τόσο “cool” και σίγουρα γίνεται στόχος κακής κριτικής και ειρωνίας. Πάντως, οι υποστηρικτές του μουσικού αυτού είδους, δεν έχουν πρόβλημα να παραδεχτούν ότι δεν είναι όλοι οι geeks από την ίδια στόφα.
Κάποιοι γίνονται υπήκοοι του “geekdom” επειδή έκαναν παρέα και συναναστράφηκαν για πολύ χρονικό διάστημα με geeks. Κάποιοι ανήκουν σε ακραίες περιπτώσεις, όπως ένας δικηγόρος, ο Adam WarRock (ωραίο ψευδώνυμο ε;), που εγκατέλειψε τη δουλειά του για να γίνει ράπερ.
Κι ακριβώς ένα από τα πρώτα singles του, εξετάζει αυτό ακριβώς το θέμα: την ηλίθια τάση να υποθέτει κανείς ότι όλοι οι geeks έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Όπως λέει και ο ίδιος, «Όλοι οι φίλοι μου λατρεύουν τον Doctor Who, αλλά εγώ δεν το έχω δει ποτέ. Δεν έχω τίποτα εναντίον του, αλλά οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν εκπλαγεί επειδή είμαι geek, αλλά όχι ΑΥΤΟ το είδος geek”.
Μερικοί πιστεύουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις γίνονται, επειδή το “geekdom” γίνεται απλώς πιο mainstream και ότι απλούστατα, σιγά-σιγά ΟΛΟΙ γινόμαστε, λίγο ή πολύ, geeks. Πλάκα-πλάκα, η πιτσιρικαρία έχει γίνει ένα με τα gadgets και την τεχνολογία. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους geeks άλλων εποχών, π.χ. στα 70ies, είναι ότι εκείνη την εποχή, για να είσαι geek, έπρεπε οπωσδήποτε να έχεις ένα τεχνικό background, να σπουδάζεις κάτι σε σχέση με θετικές επιστήμες, να ξέρεις να προγραμματίζεις και να είσαι βαθιά χωμένος σε αυτά. Σήμερα, η διεύτυνση της βάσης των geeks γίνεται πάνω στη χρηστική διάσταση της καταναλωτικής τεχνολογίας, με φορέα τα gadgets και τα games.
boubouka-and-bouboukos

Master Chef; Όοοοοχι μπουμπούκα μου γλυκειά, θα προτιμήσω Master Chief!

Όπως λένε άλλοι rappers της Nerdcore σκηνής, ΑΥΤΟΥ του είδους η rap είναι πλέον πολύ πιο αληθινή από την ξεφτίλα της mainstream rap σκηνής: Στην αρχή, το rap και το hip-hop είχε στίχο που μιλούσε για την πολιτική, τη ζωή στη γειτονιά, την επιβίωση, τον έρωτα. Τώρα, οι «χιπ-χοπάδες» έχουν γίνει ματσό που μιλάνε για “bling”, σκάφη, γκόμενες, ή σκοτωμούς με συμμορίες. Καλά, για την Ελλάδα δε θέλω να μιλήσω, εδώ έχουμε μια κακέκτυπη χιπ-χοπ σκηνή που ούτε η ίδια δεν ξέρει γιατί υπάρχει, σε ποιους απευθύνεται και τι στο διάολο λέει.
Ξαφνικά, το να «ραπάρεις» για computers, RPG games και το Internet, ακούγεται ολοένα και πιο αληθινό, γιατί ΑΥΤΑ είναι τα πράγματα που ασχολείται η νεολαία, αλλα δυστυχώς μέσα σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον που το σκιάζει ένα ΔΝΤ, ένα αβέβαιο μέλλον και μια γυφτο-νεοελληνική υποκουλτούρα που συντίθεται από πρωϊνάδικα, Big Brother και άλλες μαλακίες.
Από την άλλη πλευρά, μη νομίζετε ότι και οι γυναίκες είναι έξω από το παιχνίδι: υπάρχουν, έστω και λίγες, που έχουν τα κότσια και βγαίνουν στη σκηνή, όπως μια τύπισσα με το όνομα MC Nursehella, από τον Καναδά. Όπως λέει και η ίδια, θεωρεί την έλλειψη γυναικών καλλιτεχνών αιτία της έλλειψης εμπιστοσύνης που απαιτείται για να σταθεί κανείς πάνω στο «σανίδι» και να «ραπάρει» με ομοιοκαταληξία μπορστά στο κοινό.
Θα κλείσω αναφέροντας ακόμη ένα χαρακτηριστικό αυτού του είδους μουσικής και χαρακτηριστικό γνώρισμα των καλλιτεχνών, που έστω και ερασιτεχνικά, επιδίδονται σε αυτό το είδος: πολλοί από τους μουσικούς έχουν κάνει τραγούδια μαζί, αλλά ποτέ δεν έχουν συναντηθεί μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας το Internet ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά παραδείγματα, πως το Internet μπορεί να φέρει ανθρώπους σε επαφή και να τους βοηθήσει να συνεργαστούν, βάσει ενός κοινού τους ενδιαφέροντας.

Source:

The terms “nerd” and “geek” are not names traditionally associated with the stylised and egocentric world of hip-hop.But now musicians are giving them a makeover in a form of music known as nerdcore. “Nerdcore is like every other sort of hip hop, just considerably less cool,” said MC Frontalot, one of the founding fathers of the scene. The subject matter stands in contrast to that traditionally explored in hip-hop, he explained.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.