Game Review: Heavy Rain

Game Review: Heavy Rain

Παιχνίδι για το PS3 ή διαδραστική ταινία; Το Heavy Rain ακροβατεί μεταξύ των δύο, προσφέροντας μια διαφορετική εμπερία απ’ ότι ένα συνηθισμένο game. Έχει δεμένο σενάριο και εντυπωσιακή παρουσίαση, είναι όμως τόσο καλό, ώστε να σας κάνει να αφήσετε για λίγο, έστω, το αγαπημένο σας FPS;

Η υπόθεση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται σε μια αμερικανική πόλη στο κοντινό μέλλον. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Ethan, πατέρας δύο παιδιών, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, ο οποίος ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και τα δύο αγοράκια του, τον Jason και τον Shawn. Μια τραγική εξέλιξη όμως που συμβαίνει πολύ νωρίς στο παιχνίδι, γίνεται η αιτία να αντιστραφεί δραματικά αυτή η εικόνα και να ξεκινήσει μια περιπέτεια που θα οδηγήσει τον Ethan στα όρια της παράνοιας και στο χείλος του θανάτου.

Η ιστορία ξεκινά χαλαρά για να σας μάθει τα βασικά στο χειρισμό, ενώ μετέπειτα εκτυλίσσεται σε ένα δυνατό μείγμα δράσης και αγωνίας

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα μανιακό δολοφόνο μικρών παιδιών, τον “Origami Killer” που αφήνει στον τόπο του εγκλήματος ένα χάρτινο παιχνιδάκι origami. Στην υπόθεση αναμειγνύονται, εκτός από τον Nathan, ένας ντετέκτιβ που έχει προσληφθεί από τις οικογένειες των θυμάτων, μια ιερόδουλη της οποίας το παιδάκι έχει σκοτώσει ο μανιακός δολοφόνος, μια δυναμική νεαρή δημοσιογράφος και ένας μεθοδικός πράκτορας του FBI.

Το παιχνίδι παίζεται σε αυτοτελείς ενότητες, σαν επεισόδια από μια τηλεοπτική σειρά. Αφού ολοκληρώσετε ένα επεισόδιο, αυτό προστίθεται στη σειρά που αποτελούν την «ταινία». Από εκεί και πέρα μπορείτε να παίξετε κάποιο προηγούμενο επεισόδιο χωρίς η έκβασή του να επηρεάζει την πορεία της ταινίας, ή αντιθέτως, να το ξαναπαίξετε και, αυτή τη φορά, η κατάληξή του, να επηρεάσει αποφασιστικά τη ροή της ιστορίας.

Ανάλογα με το πόσο επιδέξια παίζετε το παιχνίδι, μπορεί όλοι οι χαρακτήρες να επιζήσουν μέχρι το τέλος της ταινίας, ή να σκοτωθούν με βίαιο τρόπο. Η ταινία έχει πολλές διαφορετικές καταλήξεις, ανάλογα με το ποιος παραμένει στη ζωή, και αν ο δολοφόνος συλληφθεί, ή τελικά διαφύγει, διαπράττοντας το «τέλειο έγκλημα».

GAMEPLAY

Το Heavy Rain δεν έχει μενού μέσα στο παιχνίδι, δεν έχει πολλαπλές επιλογές, ειδικές κινήσεις που πρέπει να απομνημονεύσετε, στρατηγικές και άλλα θέματα. Ότι πρέπει να κάνετε το βλέπετε μπροστά σας, με το εικονίδιο που εμφανίζεται. Το «μυστικό» είναι ότι πρέπει να πατήσετε το ανάλογο κουμπί του gamepad με τον τρόπο που πρέπει, ανάλογα με την περίσταση: άλλοτε πρέπει να εκτελέσετε την κίνηση αστραπιαία, άλλοτε πολύ αργά, ενώ κάποιες ενέργειες εκτελούνται με 2-3 πλήκτρα πατημένα ταυτόχρονα. Επίσης άλλες φορές θα πρέπει να κινήσετε το ίδιο το six-axis gamepad κατάλληλα, π.χ. να το κουνήσετε γρήγορα για να ξεφύγετε από μια λαβή που σας έχει κάνει ένας αντίπαλός σας.

Ανάλογα με το ποιά αντικείμενα ή πρόσωπα έχετε ενώπιόν σας, εμφανίζονται διαθέσιμες επιλογές για πράξεις ή διαλόγους που αντιστοιχούν σε ένα πλήκτρο. Επίσης, πολύ βολικό είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε με το πάτημα ενός back key να εμφανίσετε τις σκέψεις του χαρακτήρα που ελέγχετε, οι οποίες σας δίνουν κατεύθυνση για το τι πρέπει να κάνετε: αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν πελαγώσετε και δεν ξέρετε προς τα που να κινηθείτε.

Σε πολλές σκηνές, η αποτυχία να εκτελέσετε γρήγορα την κίνηση που σας προβάλλεται, μπορεί να οδηγήσει το χαρακτήρα που ελέγχετε στο θάνατο!

Πολλές φορές θα βρεθείτε να μην μπορείτε να περπατήσετε και να στραφείτε προς την κατεύθυνση που θέλετε: αυτό είναι ίσως το μοναδικό ελάττωμμα που παρατήρησα στο χειρισμό, αλλά ευτυχώς δεν επηρεάζει τις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού, εκεί που πρέπει να αντιδράσετε με γρήγορες κινήσεις.

Αρκετά σημαντικό στοιχείο του gameplay είναι το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιεί ο πράκτορας του FBI στις σκηνές που πρωταγωνιστεί εκείνος: φορώντας τα ειδικά του γυαλιά και γάντια, η όψη του παιχνιδιού αλλάζει και εμφανίζονται στοιχεία που σας βοηθούν στην έρευνά σας, π.χ. η χημική ανάλυψη του αίματος από τον τόπο του εγκλήματος. Οπτικά είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Υπάρχουν στιγμές μέσα στο παιχνίδι που ο χρόνος δεν σας πιέζει. Όμως έχει και επεισόδια με ομηρικούς καυγάδες, κυνηγητά και επικίνδυνα παζλ, όπου πρέπει να είστε ταχύτατοι και να εκτελείτε με ακρίβεια και γρηγοράδα τα παραγγέλματα που εμφανίζονται. Το ευχάριστο είναι ότι σε σκηνές που το παιχνίδι κυλά απολύτως ήρεμα, μπορεί να μετατραπεί σε σκηνικό φρενήρους δράσης και έντασης, ανάλογα με τις ενέργειές σας: κάθε τι που κάνετε, ακόμη και μια, φαινομενικά, ασήμαντη λεπτομέρεια, μπορεί να αλλάξει δραματικά την τροπή της ιστορίας. Βέβαια, το σενάριο είναι έτσι στημένο, ώστε πολλές φορές η τελική κατάληξη να είναι ελεγχόμενη, αλλά μόνο και μόνο ο τρόπος που καταλήγετε εκεί έχει φοβερό ενδιαφέρον.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παιχνίδι είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά που έχω παίξει τα τελευταία χρόνια. Έχει καθαρά κινηματογραφική λογική, τόσο στην τοποθέτηση των καμερών, στις εμβόλιμες σκηνές, αλλά και στην εκπληκτική μουσική επένδυση που επιτείνει την αγωνία και σε οδηγεί να καταδυθείς στον κόσμο που έφτιαξαν οι δημιουργοί του.

Η υπέροχη απεικόνιση των χαρακτήρων, το προσεγμένο animation, τα όμορφα εφέ και η ατμοσφαιρική μουσική δημιουργούν ένα απίθανο σύνολο.

Εκτός από το πρώτο επεισόδιο, σε όλο το παιχνίδι πέφτει συνεχής βροχή, της οποίας ο ήχος σου υποβάλλει συναισθήματα ανησυχίας και αγωνίας, προκειμένου να προσεγγίσεις καλύτερα την ψυχολογία των πρωταγωνιστών, καθένας από τους οποίους έχει και κάποια προσωπική αδυναμία, κάτι που σε κάνει να δεθείς περισσότερο μαζί τους, όπως ακριβώς με τους χαρακτήρες μιας «κανονικής» ταινίας.

Τα γραφικά και το animation είναι υπέροχα. Οι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε φυσιογνωμίες πραγματικών ηθοποιών, των οποίων οι κινήσεις έχουν καταγραφεί με motion capturing. Ο συγχρονισμός των διαλόγων με τις κινήσεις των χειλιών (το λεγόμενο lip syncing) είναι άψογο. Οι χώροι είναι απίθανοι, με υπέροχους φωτισμούς, προσεγμένα σκηνικά που σε κάνουν να θέλεις να τα χαζεύεις και να θέλεις να ξαναπαίξεις ένα επεισόδιο.

Θα συναντήσετε συχνά περιπτώσεις όπου η σκηνή χωρίζεται σε παράθυρα με λήψη από διαφορετικές κάμερες, για να επιτείνει τη δράση αλλά και να σας διευκολύνει στις ενέργειές σας.

Η μηχανή του παιχνιδιού κινεί με περισσή ευκολία πολλούς χαρακτήρες στην οθόνη χωρίς καθυστερήσεις. Μερικές φορές θα παρατηρήσετε ότι κάποια αντικείμενα είναι λίγο χοντροκομμένα και δεν έχουν καλά textures, αλλά αυτό δεν είναι ικανό να αντιστρέψει ή να μειώσει την γενική υπέροχη οπτική του παιχνιδιού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Heavy Rain είναι μια διαφορετική εμπειρία παιχνιδιού, αλλά μια ΚΑΛΗ διαφορετική εμπειρία. Είναι ασφαλώς μια must buy αγορά που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στη συλλογή σας. Έχει πολύ καλό replay-ability, γιατί θα το παίζετε συνέχεια για να δείτε κι άλλες καταλήξεις της ιστορίας. Θα εκπλαγείτε από την εξέλιξη που είναι εφάμιλλη ενός καλού σεναρίου φιλμ νουάρ με στοιχεία ψυχολογικού θρίλλερ.

Σίγουρα αν έβγαινε στους κινηματογράφους δε θα ήταν τόσο καλό δημιούργημα γιατί ακριβώς το μυστικό του είναι η διαδραστικότητα και οι πολλαπλές του παραλλαγές: στην πραγματικότητα είστε στο ρόλο ενός ενεργού θεατή που αποφασίζει τι θα γίνει μετά. Συναρπαστικό, συγκινητικό, διασκεδαστικό, το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.