Διέρρευσε το 3.41SDK του Playstation 3. Έρχεται Move!

Ο τίτλος ίσως σας φάνηκε κάπως περίεργος – προσπάθησα να τον κρατήσω… εε… σύντομο και συνοπτικό. Θα έπρεπε να είναι ο τριπλάσιος για να εξηγήσει “τι παίζει”. Πάμε;

Μόλις χθες ξεκίνησε συζήτηση σε διάφορα “στέκια” για το ότι διέρρευσε το 3.41 SDK της Sony και βρήκε το δρόμο του προς το Internet και διάφορους developers. Λίγο αργότερα, η διαρροή επιβεβαιώθηκε από άτομα που το είχαν γραπώσει και αρχίσει να “παίζουν” με αυτό.

Εν συντομία, για όσους δεν γνωρίζουν, “SDK” σημαίνει “Software Development Kit”, ή, στη γλώσσα μας, “Πλατφόρμα Ανάπτυξης Software”. Από ό,τι φαίνεται, η Sony κυκλοφορεί ένα νέο SDK για κάθε firmware – ή, τουλάχιστον, για τα “σημαντικά” firmware που πραγματικά προσθέτουν νέες δυνατότητες στα PS3 (διότι υπάρχουν και τα firmwares που, όπως γνωρίζουμε, “παίρνουν πίσω” δυνατότητες, όπως την υποστήριξη Linux, την “τρύπα ασφαλείας” που επέτρεψε το jailbreak κ.λπ.).

Η “σημαντική δυνατότητα” που εμπεριέχει το 3.41 SDK λοιπόν είναι, από ό,τι φαίνεται, η υποστήριξη του Move! Αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί homebrew εφαρμογών δεν θα χρειάζεται να “μαντεύουν πώς λειτουργεί” για να δημιουργήσουν εφαρμογές που το υποστηρίζουν, αλλά τώρα θα μπορούν να δουν ακριβώς πώς γίνεται αυτό. Φαντασθείτε λοιπόν πως σύντομα μπορεί να προστεθεί υποστήριξη Move στον… εξωμοιωτή του Super Nintendo Entertainment System που έχει ήδη κυκλοφορήσει για το PS3! Ή στον Open Backup Manager, για να μπορεί κανείς “να δείξει με το Move” ποιόν τίτλο θέλει να παίξει, και όχι να “κουνιέται πάνω-κάτω στη λίστα” με το joypad.

Μικρό νομικό πρόβλημα, βέβαια, πως όταν λέμε “έχει διαρρεύσει” σημαίνει “ανοίκει στη Sony και δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα”. Μπορεί να ειπωθεί και ως “είναι μια πειρατεμπορική κόπια που δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει επίσημα”. Άρα, δεν είναι δυνατή και η δημιουργία νόμιμων homebrew εφαρμογών μέσω αυτού του SDK, και άρα και που να υποστηρίζουν το Move.

Όχι, βέβαια, πως και οι υπόλοιπες εφαρμογές που κυκλοφορούν είναι 100% νόμιμες: αρκετές “πατάνε” σε προηγούμενη έκδοση του SDK της Sony. Οι κοινότητα των developers έχει αρχίσει την ανάπτυξη ενός νόμιμου, “open” SDK για το PS3, αλλά έχουμε πολύ καιρό ακόμη μέχρι να δούμε κάτι ολοκληρωμένο που, με τη σειρά του, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πλήρως νόμιμων εφαρμογών που να υποστηρίζουν όλες τις δυνατότητες της… πολυπρόσωπης κονσόλας.

Όχι, όμως, μικρέ Βασιλάκη, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν τίποτα να κάνουν με κατέβασμα πειρατικών και κόπιες. Πίσω στο Google να βρείς λύσεις για τα torrents σου!

Source:

There ‘could’ be a 3.41 SDK with us soon.
Please read the pastebin.com for more info. :P

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.