Διέρρευσαν τα “master keys” του PS3; (φήμη)

Μια κατά 99% ψεύτικη φήμη, που έχει ήδη εμφανιστεί σε κάποια sites, αναφέρει πως κάποιος “με πρόσβαση στη Sony”, πιθανότατα εργαζόμενος ή πρώην εργαζόμενος σε υψηλό πόστο σε αυτήν (ή, τουλάχιστον, “με πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες”), είχε στην κατοχή του τα “master keys” του Playstation 3, τα οποία και έδωσε στην ομάδα του PS Jailbreak. Ή, τουλάχιστον, κάποια από αυτά.

Αυτός (υποτίθεται πως) είναι και ένας από τους λόγους που η ομάδα του PS Jailbreak καθυστέρησε τόσο την κυκλοφορία του νέου backup manager της, καθώς και για να βεβαιωθεί πως δεν θα την… “ξαναπατήσει”, με όλο τον κόσμο να αντιγράφει το δικό της exploit (“μέθοδος εκμετάλλευσης μιας τρύπας ασφαλείας”, για όποιον δεν γνωρίζει τη λεξούλα). Τι είναι, όμως, τα “master keys”, και γιατί είναι σημαντικά;

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης είδησης, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες πληροφορίες για να είναι απόλυτα κατανοητό τι εννοούσε ο αρχικός poster όταν αναφέρθηκε σε “master key”. Εγκυκλοπαιδικά, πάντως, “master key” είναι το “κλειδί” που “ξεκλειδώνει απόλυτα ένα πρόγραμμα/μια συσκευή”. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα “power… πασπαρτού”. Ή, μάλλον… Να, για να γίνω πιο κατανοητός, φαντασθείτε το με παράδειγμα: όταν κάνετε εγκατάσταση ένα παιχνίδι στο PC, συχνά-πυκνά δεν είχε ένα serial number στη συσκευασία του, που έπρεπε να εισάγετε “για να αποδείξετε πως το έχετε οριτζινάλε”; Ε, φαντασθείτε έναν “μυστικό κωδικό”, που τον γνωρίζει μόνο ο κατασκευαστής του παιχνιδιού, που λειτουργεί σε ΟΛΕΣ τις κόπιες του.

Θυμίζω πως αντίστοιχη “διαρροή” έγινε πριν λίγο καιρό με το “master key” των ταινιών blu-Ray, θεωρητικά επιτρέποντας την αποκρυπτογράφηση και αντιγραφή τους (πρακτικά, υπάρχουν άλλα προβλήματα).

Τώρα, όταν αναφέρω πως “δεν είναι γνωστό σε ποιό master key αναφερόταν ο poster” εννοώ πως ο όρος “master key” είναι κομματάκι… γενικός: το PS3 εμπεριέχει “προστασίες” σε πολλά και διαφορετικά σημεία του, και για αυτό θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις ασφαλέστερες (καταναλωτικές) συσκευές που κυκλοφόρησαν ποτέ. Και για αυτό πέρασαν 3 χρόνια μέχρι να δούμε τις πρώτες “σχισμές” στην προστασία του. Όταν, λοιπόν, λέμε “master key”, γενικώς και αορίστως, μπορεί να μιλάμε για πολλά πράγματα: καταρχάς, υπάρχει ένα, ή πολλά “κλειδιά” για κάθε τομέα ασφαλείας;

Εκτός αυτού, σε ποιόν, ακριβώς, από αυτούς, αναφερόμαστε; Σε κάποιο “κλειδί-πασπαρτού” με το οποίο “κρυπτογραφούνται” (“κλειδώνονται”) τα εκτελέσιμα αρχεία του PS3 μέχρι τις τωρινές εκδόσεις του firmware του (3.42-3.50); Αν ναι, τότε μάλλον η Sony θα μπορεί να το αντιμετωπίσει με μια απλή αναβάθμιση του firmware, αλλάζοντας τον τρόπο κρυπτογράφησης στα επόμενα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν. Μιλάμε για κάποιο “κλειδί” με το οποίο “ανοίγει η πρόσβαση στο κλείδωμα των firmware”; Αν ναι, τότε τόσο τα τωρινά όσο και τα μελλοντικά firmware θα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν, τροποποιηθούν και “φορτωθούν” σε ένα από τα PS3 που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Το PS3, όμως, έχει προστασίες και σε επίπεδο hardware που μάλιστα είναι σχεδόν αδύνατο να “σπάσουν” – μόνο να “παρακαμφθούν”. Αυτό σημαίνει πως η Sony θα μπορεί κάλλιστα να κυκλοφορήσει νέες εκδοχές τις κονσόλας με νέα firmware που δεν θα μπορούν “να σπάσουν”: όσοι έχουν ένα τωρινό PS3 θα μπορούν “να φορτώσουν το firmware των νέων κονσολών”, αλλά όσοι έχουν μια νέα κονσόλα, με νέο κλείδωμα, δεν θα μπορούν “να τη σπάσουν” – οπότε, το όλο πρόβλημα για τη Sony περιορίζεται μόνο στα PS3 που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, μήπως μιλάμε για κάποιο “κλειδί” το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε κάποιο καίριο τμήμα του ίδιου του hardware; Και πάλι, η Sony θα μπορεί να το αντιμετωπίσει στα νέα PS3 της, και επιπλέον, σε τέτοιες περιπτώσεις κατά 99% ο τρόπος “σπασίματος” της όποιας προστασίας είναι α) πολύ δύσκολος για τον απλό/μέσο χρήστη και β) μπορεί να απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το “φλασάρισμα” των drives του Xbox 360.

Τι είναι, τελικά, από όλα τα παραπάνω; Το πιθανότερο είναι… “τίποτα”! Είπαμε, μιλάμε για μια ανεπιβεβαίωτη φήμη, που ξεκίνησε από ένα σχόλιο σε ένα forum (αν και ο poster θεωρείται “αξιόπιστος” και “παίζει” στη “σκηνή” του PS2/PS3 εδώ και περίπου 5 χρονάκια). Επιπλέον, οι καθυστερήσεις της ομάδας PS Jailbreak όντως είναι λιγάκι “ύποπτες” και οι ίδιοι κυκλοφορούν αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις, που ή σημαίνουν πως… δεν ξέρουν “πού πάνε τα τέσσερα” (λιγάκι δύσκολο, αφού αυτοί πρωτοανακάλυψαν τον τρόπο “σπασίματος” των σημερινών PS3 με firmware 3.41, που οδήγησε στον… πανικό εξελίξεων που ζούμε), ή, που δεν το βλέπω “να παίζει” και πολύ ως άποψη, να έχουν όντως πλήθος πληροφοριών “εκ των έσω” και να καθυστερούν για να διαβεβαιώσουν πως και δεν θα… “κάψουν” την “πηγή” τους, και να εκτιμούν το “ποιές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τώρα και ποιές να… κρατήσουν καβάτζα για το κοντινό μέλλον”.

Υπομονή. Εντός της εβδομάδας υποτίθεται, για ακόμη μια φορά, πως θα έχουμε “σημαντική ανακοίνωση” από την ομάδα του PS Jailbreak. Λίγες μερούλες έμειναν – αν και, να προειδοποιήσω, μην το δένετε σκοινί-κορδόνι. Και πριν μια-δυο βδομαδούλες περιμέναμε “τον νέο backup manager τους” και τον είδαμε τόσο όσο είδαμε και ελέφαντες να κάνουν bungee jumping.

Source:

I love rumors. They make us excited. So, if you are with me, then you will love this story that i just read recently. Earlier, i have reported on PS Jailbreak alleged attempt to charge people for a new firmware update and at the same time enjoying the PS3 Jailbreak ability. Now, there is a new story came up that strengthen my previous report.

Υ.Γ.: Τι πάει να πει “έχετε δει ελέφαντες να κάνουν bungee jumping”;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.