Η Palm “αγκαλιάζει” τους hackers

Έχω πει αρκετές φορές πως ήμουν εντελώς… τρελαμένος με το Pre, το οποίο δεν αξιώθηκα να πιάσω ποτέ στα χεράκια μου – αφού ήταν και ένα από τα τελευταία κινητά που κυκλοφόρησε η Palm πριν συνειδητοποιήσει πως… “άδειασαν οι τσέπες της” και καταλήξει να ενσωματωθεί στην HP. Το Pre “έτρεχε” το λειτουργικό WebOS της ίδιας της Palm, που ήταν ουσιαστικά παραπλήσιο του Android: βασισμένο στο Linux, “φιλικό προς το web”, γρήγορο, “ελαφρύ” και ευέλικτο.

Το WebOS και οι συσκευές της Palm απέκτησαν αρκετούς φανατικούς οπαδούς, αρκετοί από τους οποίους σύχναζαν στα forums του Pre-Central, ανταλλάσσοντας απόψεις και “κόλπα” αλλά και… διαλύοντας τα κινητά τους με homebrew projects, με “τροποποιήσεις” του λειτουργικού τους, με “ανεξάρτητες” εφαρμογές, γενικά, με, ας πούμε, “ανεπίσημους” τρόπους χρήσης τους. Τους οποίους τώρα η Palm… επισημοποιεί;!;

Η Palm (που συνεχίζει να υφίσταται ως “υποτμήμα της HP”) διέθεσε το Preware Homebrew Documentation, μια εφαρμογή για τα Pre που εμπεριέχει πληροφορίες τραβηγμένες απευθείας από την προαναφερθείσα κοινότητα του homebrew και των “ανεξάρτητων” developers. Με αυτό τον τρόπο, ξαφνικά εμπλουτίζει το WebOS με πλήθος -κυρίως δωρεάν- εφαρμογών, το “αναβαθμίζει” και παρέχει πρόσφατα σε “κόλπα” για τη βελτίωση του. Ουσιαστικά, “πατάει” σε ο,τι ήδη ήταν… κοινή γνώση των οπαδών του homebrew και των λιγάκι πιο “ψαγμένων” κατόχων των κινητών της, δίνοντας πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες σε όλους.

Για σκεφθείτε το λίγο: τι κόστισε στην Palm κάτι τέτοιο; Τίποτα. Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Καλύτερη “χρηστική εμπειρία” για τα κινητά της, δίχως η ίδια να έχει καν… κουνήσει το δαχτυλάκι της!

Για σκεφθείτε, τώρα, τι “κοινότητες” έχουν δημιουργηθεί ειδικά γύρω από τα Windows Mobile (π.χ. οι διάσημοι XDA Developers που… “αλλάζουν τα φώτα” εδώ και χρόνια στις, κυρίως Windows Mobile, συσκευές της HTC), αλλά και, τώρα πια, για το Android και το iOS. Και φαντασθείτε, για μια στιγμή, αν π.χ. η Microsoft ξαφνικά αποφάσιζε όχι μόνο “να αναγνωρίσει το μέχρι πρόσφατα ανεπίσημο λογισμικό και τα `κόλπα` για το λειτουργικό της”, αλλά και να παράσχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά στους αγοραστές των κινητών με το λειτουργικό της! Τα παλιά και γερασμένα Windows Mobile ξαφνικά θα αποκτούσαν και “επίσημα” περισσότερο λογισμικό, καλύτερη υποστήριξη και, γιατί όχι, μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο.

Βέβαια, η Microsoft (και κυρίως η Apple) δεν είναι Palm, οπότε… Δεν φαντάζομαι να συμβαίνει κάτι τέτοιο ποτέ. Η Google εξαρχής “πάτησε” στην κοινότητα των developers, και τώρα το Android κοντεύει να φτάσει στην πρώτη θέση, ως το κυρίαρχο “mobile λειτουργικό σύστημα”. Η Palm, έστω και με καθυστέρηση, δείχνει να ακολουθεί τα βήματα της. Τα “κλειστά οικοσυστήματα” τεχνολογίας, όπως είναι τα “ελεγχόμενα από τη μαμά-εταιρεία” λειτουργικά συστήματα για κινητά iOS και Windows Phone 7 δείχνουν, από κάθε άποψη, πως βρίσκονται… στα τελευταία τους! Ναι, είναι ελκυστικά, είναι εξαρχής πιο “γυαλισμένα” και “όμορφα” από οποιαδήποτε ανεξάρτητ προσπάθεια, αλλά… Αλλά μακροπρόθεσμα έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως αυτός που, τελικά, “μετράει” περισσότερο δεν είναι “η εταιρεία”, αλλά “η κοινότητα των αγοραστών ενός προϊόντος”.

Οι XDA Developers έκαναν τα Windows Mobile 5, 6 και 6.5… ανεκτά στη χρήση. Οι Xbox-Sceners μετέτρεψαν το πρώτο, παλιό και -αν το δει κανείς αντικειμενικά- αποτυχημένο Xbox στο καλύτερο… media center (δίνοντας λόγο σε πολλούς να… εξακολουθούν να το αγοράζουν για αυτή τη χρήση, τη στιγμή που “ως τυπική κονσόλα” ούτε καν θα το πλησίαζαν στα 10 μέτρα). Οι ερασιτέχνες δημιουργοί εφαρμογών και αρχάριοι προγραμματιστές JAVA ήταν αυτοί που “γέμισαν” το Android Market με εφαρμογές και παιχνίδια, πριν καν αρχίσουν να… το σκέφτονται “ως πλατφόρμα” οι μεγαλύτερες εταιρείες.

Ανάθεμα, ας θυμηθούμε λίγο το πιο μακρινό παρελθόν..! Οι hackers και crackers που “έσπαγαν παιχνίδια στην Amiga” και “έβγαζαν demo με εντυπωσιακά γραφικά και μουσική”, ζώντας μέσα στην… ανεξαρτησία και ολίγον τι “στο λιγάκι πιο παράνομο κομμάτι του software” σήμερα λέγονται… DICE (ναι, η DICE είναι η κάποτε γνωστή ως Digital Illusions, τα βασικά μέλη της οποίας παλιά ήταν γνωστά ως… The Silents. Ναι, θυμάστε τα εντυπωσιακά demo τους; Οι ίδιοι μας έδωσαν τα πρόσφατα Mirror’s Edge και, για δες, τη σειρά των Battlefield.

Με άλλα λόγια, το underground, το ανεξάρτητο, το “ελεύθερο” έχει ήδη όχι μόνο “αποδείξει την αξία του”, μα μετατραπεί και στο σημαντικότερο λόγο… επιβίωσης μιας “πλατφόρμας”, ενός λειτουργικού συστήματος, ενός κομματιού λογισμικού. Palm και Google το έχουν καταλάβει. Και, όλως τυγχαίως, το έχουν συνδυάσει με την άλλη εκείνη, μικρή και αμελητέα “τεχνολογία”, που επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε αυτές τις “κοινότητες”: το Internet, το οποίο βρίσκεται τόσο “στην καρδιά” του WebOS όσο και του Android.

Apple και, τώρα πια, Microsoft, από την άλλη, θεωρούν πως το σημαντικότερο είναι “τα apps” – όπως και η πλειοψηφία του κόσμου. Τα “apps” που… μας κατέστρεψαν, τα “apps” που από “ελευθερία επιλογής του τι θα κάνει η συσκευή σου” δέχτηκαν την… κατάρα των Windows (που έχουν το ίδιο πρόβλημα) και μετατράπηκαν σε “βγάλε άκρη για το `ποιά είναι η καλή` ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες κακές apps”. Και το περίεργο είναι πως αυτό βλέπουν και άλλες μεγάλες εταιρείες, αυτό νομίζουν πως είναι “το μυστικό για την επιτυχία”, και έτσι αρχίζουμε και βλέπουμε και την… κουτσή Μαρία να ανοίγει το δικό της App Store. Ανάθεμα, νομίζω πως πρόσφατα είδα ακόμη και app store για… κομπιουτεράκια (πώς λέμε “calculators”)!

Χωρίς την “κοινότητα” και χωρίς “το Internet”, τι να το κάνεις το app store; Ποιός “θα μάθει” για το προϊόν σου; Και ακόμη και αν “ρίξεις” χρήματα για την προώθηση του, και το μάθουν… Εσύ θα το υποστηρίξεις αργότερα; Όπως “υποστήριξες” το online κατάστημα του Zune, αγαπητή Microsoft, που όσοι είχαν αγοράσει τραγούδια από αυτό ακόμη… κλαίνε τα χρήματα τους; Όπως “υποστηρίζεις την κοινότητα” εσύ, Apple, που κηνυγάς ακόμη και νομιμότατους developers που μάλιστα “παίζουν με τους δικούς σου κανόνες”, απλά και μόνο γιατί “δεν σου αρέσει μια app τους”; Όταν κανείς απογοητευτεί μια, δυο και τρεις από “μια πλατφόρμα”, “την πλατφόρμα ΣΑΣ”, και εσείς δεν μπορέσετε “να τον υποστηρίξετε”, όπως έχετε κάνει ΚΑΙ οι δύο (Windows Mobile 6.5 με Sync Center και Outlook 64bit σε Windows 7 64bit, Microsoft, “συγχρονίζουν”; Μα… Αφού “δικά σου” είναι και τα τρια! Εσύ, αγαπητή Apple… Πόσο είπαμε πάει “η αλλαγή μπαταρίας” στο iPhone;), πόσο λέτε να σας ανεχτεί;

Είδατε; Με αφορμή μια τόσο απλή είδηση, καταλύξαμε να αναλύουμε το “γιατί το Android θα κυριαρχήσει, έστω μακροπρόθεσμα, σε σχέση με το iOS και τα Windows Mobile, αν οι δημιουργοί αυτών δεν αλλάξουν μυαλά”, αλλά και “γιατί η Palm/HP έχει πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας στο χώρο των κινητών – αν συνεχίσει με την τωρινή της προσέγγιση”.

Διαφωνείτε;

Source:

Up until recently, if you wanted to hack your Palm Pre, you hopped over to the Pre-Central forums for all of your hacking needs, where you could find concise and usually simple explanations from the experts of WebOS Internals and the like. It was all at your own risk, of course, but you were treading a path that someone who knew more than you had already trail blazed (and uploaded screenshots in a how-to form). Well, those days seem to be over–and for the better. Palm has made Rod Whitby’s Preware Homebrew Documentation available for download, and with it they’ve put the knowledge, tools, and know-how of a few years worth of hacking into every WebOS users hands. Now everyone can have thousands of well-made and free applications, patches, themes, and assorted customizations all rolled into one package by a supportive community.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.