Η Wikileaks διαθέτει 400.000 έγγραφα από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα μέσα από ένα “ουδέτερο” site σαν το unregistered σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ειδικά όταν η ύλη του ασχολείται περισσότερο με τα άτομα σαν εμένα, τους geeks και τα ενδιαφέροντα τους. Εξάλλου, ο,τι και να πω, δεν θα είναι παρά “προσωπική άποψη”, υποκειμενική και καλύτερη στο… “άκουσμα” επάνω από ένα ποτήρι καφέ, κάπου, κάπως, και με καλή παρέα για συζήτηση. Όταν, όμως, αφορμή για το θέμα είναι η διαρροή σχεδόν 400.000 μυστικών εγγράφων και αναφορών από τον Αμερικάνικο στρατό σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, πολλά από τα οποία αποκαλύπτουν τα λάθη, τα εγκλήματα, ακόμη και, και σόρυ για την έκφραση (μα έτσι θα πάει όλο το άρθρο), τις μαλακίες των Αμερικανών, Βρετανών και λοιπών στρατιωτικών, νομίζω πως οφείλω να πω κάποια πραγματάκια. Και να ρίξω και λίγο θάψιμο.

Wikileaks: Ένα διαφορετικό site

Πρώτα από όλα, οφείλουμε μια αναφορά στην Wikileaks, για όποιον δεν τη γνωρίζει. Πρόκειται για ένα site αντίστοιχο της Wikipedia, το οποίο όμως δεν έχει σαν στόχο “να το παίξει εγκυκλοπαίδεια για την ανθρώπινη ιστορία και γνώση” γενικώς και αορίστως – όπως κάθε εγκυκλοπαίδεια. Αντίθετα, στόχος του είναι να φιλοξενεί έγγραφα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έβλεπαν ποτέ το φως της ημέρας. Ακριβώς για αυτό δεν είναι “ένα συνηθισμένο site”, μα ένα ολόκληρο, καλοσχεδιασμένο, project στο οποίο εμπλέκονται πολλές τεχνολογίες, πολλά άτομα, πολλές… Τι να πω, να πω “προσεγγίσεις στον τρόπο λειτουργίας του”; Πάντως, site-site, δεν είναι.

Αντίθετα με τα “παραδοσιακά” sites, η Wikileaks δεν έχει “έναν ορατό adnimistrator”, “κάποια ορατά μέλη” κ.λπ. Τα πάντα γίνονται αόρατα και διάφανα. “Ορατά” είναι κάποια άτομα-εκπρόσωποι της, που ασχολούνται με ό,τι αναπόφευκτα χρειάζεται ανθρώπινη επικοινωνία στην οποία… δεν θα μπορούσαν να κρυφτούν: συνεργασία με εφημερίδες, κυκλοφορία Δελτίων Τύπου κ.λπ. Όλοι “οι άλλοι” βρίσκονται κρυμμένοι πίσω από τεχνολογίες κρυπτογράφησης, απόκρυψης IP, στεγανογράφησης δεδομένων κ.λπ. Η Wikileaks είναι, ως “βάση δεδομένων”, σχεδόν απόρθητη – εκτός βέβαια αν κανείς καταφύγει σε απολύτως εγκληματικές, σχεδόν τρομοκρατικές ενέργειες, για να βρει περισσότερες πληροφορίες για αυτήν. Μιλάμε για πράξεις του στυλ, αφού δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός των υπευθύνων… απαγωγή “όσων φαίνονται”, τρομοκράτηση τους, βασανισμό τους κ.λπ. μέχρι “να πουν τι ξέρουν”. Αυτό ακόμη δεν έχει γίνει, αλλά δυστυχώς… πλησιάζουμε και σε αυτό – αφού ειδικά η Αμερικάνικη κυβέρνηση “κάνει κρα” για να βρει τρόπο να τη φιμώσει.

Δε λάντ οφ δε φρή

Η αγαπημένη και αξιολάτρευτη Γιου Ες οφ Έη λοιπόν (αυτό θα πει “Αμέρικα”, για όποιον δεν το έπιασε), έχει ήδη προσπαθήσει με τρόπους που θα χαρακτηρίζονταν παράνομοι, εγκληματικοί, άκρως κατακριτέοι, να “επιτεθεί” στην Wikileaks. Ήδη έχουν αναφερθεί ψευδείς αναφορές και κατηγορίες όχι μόνο σε μεγάλες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης, αλλά και η χρήση νομικών (και μη) υπηρεσιών σε μια προσπάθεια “σπίλωσης” του “ονόματος” κάποιων εκ των “ορατών μελών” της Wikileaks.

Φαντασθείτε ως Ελληνικό αντίστοιχο, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, οι μεγάλες εφημερίδες και τα μεγάλα περιοδικά, όλα “να τρέχουν” ρεπορτάζ που να λένε πως “είστε προδότης που ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων Ελλήνων στο Ιράκ”, ενώ ταυτόχρονα έχετε τρεχάματα στα δικαστήρια για… “κατηγορίες ως παιδεραστές” και, καπάκι, πρόσθετα τρεχάματα ως “προδότης της πατρίδας”. Και κάποιους μήνες μετά, στα μικρά γράμματα 2-3 εφημερίδων, να μπαίνουν τρεις προτάσεις που να λένε “τελικά, οι κατηγορίες αποδείχθηκαν αβάσιμες και είστε αθώοι”. Ο κόσμος θα “έχει μείνει” στις “μεγάλες ειδήσεις”, στα “μεγάλα γράμμματα”, στα “ρεπορτάζ”, στα “πρωτοσέλιδα”, και η “στάμπα” του “προδότη”, του “τρομοκράτη”, μπορεί να έχει αποδειχθεί αναληθής, αλλά θα έχει μείνει στη συνείδηση του πλήθους. Αντικειμενικά, δεν θα είστε τρομοκράτες ή προδότες. Πρακτικά, όλος ο κόσμος θα θυμάται πως “κατηγορηθήκατε για αυτό”, κατά 99,9% δεν θα έχει μάθει πως τελικά δεν ίσχυε κάτι τέτοιο και… ταρατατάααα: στην πράξη θα ζείτε σαν τον… Κάρλος το Τσακάλι, με όλο τη πλήθος να σας φτύνει.

Αυτή, λοιπόν, είναι η προσέγγιση που έχει ακολουθήσει η Αμερική απέναντι στην Wikileaks. “Ωραία” ως εδώ;

Παρά τις όποιες επιθέσεις, η Wikileaks όχι μόνο έχει δείξει μέχρι σήμερα πως “δεν μασάει”, αλλά συνεχίζει ακόμη πιο δυναμικά το… θεάρρεστο έργο της. Θα έλεγε κανείς πως με κάθε “χαστούκι” που τρώει, τόσο περισσότερο… τσαντίζεται και επιστρέφει με πιο άγριες διαθέσεις. Αυτό συνέβη και τώρα, αφού παρά τις όποιες επιθέσεις, απειλές κ.λπ. κ.λπ., η Wikileaks όντως διέρρευσε, όπως είχε… υποσχεθεί, σχεδόν 400.000 έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Κάποιοι σίγουρα θα είναι πολύ τσαντισμένοι. Άλλοι, κομματάκι άγχωμένοι. Όλοι τους είναι για τουφέκισμα στα τρια μέτρα.

Διαρροή; Τι διαρροή;

Λοιπόοοον, πάμε στα ενδιαφέροντα τώρα. Τα ίδια τα έγγραφα, ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφουν ανάμεσα σε άλλα καταστάσεις όπως:

  • Οι Αμερικάνικες “αρχές” δεν διερρεύνησαν εκατοντάδες αναφορές για κακομεταχείριση, βασανισμό, βιασμό ή και δολοφονία ατόμων από την Ιρακινή αστυνομία και τον Ιρακινό στρατό. Πράξεις που, από ό,τι φαίνεται, γίνονται συχνά, συστηματικά και πάντα χωρίς την παραμικρή τιμωρία. Κατά τα άλλα, η Αμερική έχει εμπλακεί στον πόλεμο “για να προστατέψει τους αθώους”. Χμμμ… Ναι…
  • Ένα Αμερικάνικο ελικόπτερο, που είχε εμπλακεί σε συμβάν στη Βαγδάτη από το οποίο είχε κυκλοφορήσει και βιντεάκι, σκότωσε Ιρακινούς αφού είχαν προσπαθήσει να παραδοθούν. “Ειρηνευτικές δυνάμεις”, λέγαμε;
  • Περισσότεροι από 15.000 απλοί πολίτες (προσέξτε: ΟΧΙ στρατός. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά. 15.000 άτομα) έχουν πεθάνει σε συρράξεις και “γεγονότα” που, κατά τα άλλα, ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Απλά, Αμερική και Βρετανία επέμεναν πως δεν υπήρχαν επίσημα καταγεγραμμένες “απώλειες πολιτών” σε αυτά και έκαναν πως “δεν τρέχει τίποτα” – για να μην το πω πιο χοντρά. Έγγραφες πληροφορίες δείχνουν πως γνώριζαν τι συνέβαινε, και το γνώριζαν πολύ-πολύ καλά μάλιστα. Θέλετε και αριθμούς, έτσι, για να νιωθετε καλύτερα; Από 109.000 θανάτους συνολικά, οι 66.081 ήταν άμμαχοι.
  • Υπάρχει πλήθος αναφορών για κακομεταχείριση κρατουμένων, που συχνά συνοδεύονται από ιατρικές αποδείξεις που δείχνουν περίτρανα ότι ήταν δεμμένοι, τους είχαν δέσει τα μάτια, κρεμάσει από χέρια, πόδια ή και τα δυο, δεχθεί γροθιές, κλωτσιές, μαστιγώματα, ηλεκτροσόκ. Έξι καταλήγουν με το θάνατο κρατουμένων. Νιώθω σαν να γράφω σενάριο για κακό θρίλερ, όχι πραγματικά στοιχεία. Νιώθω βρώμικος και μόνο που αναπλάθω την είδηση. Γαμώ το κέρατο μου, ζούμε στον 21ο αιώνα και η συνηθισμένη θεματολογία μας είναι τα gadgets, η τεχνολογία, η επιστημονική φαντασία, “το λαμπρό μέλλον μας”. Πώς στο διάολο ξαναγυρίσαμε στο Μεσαίωνα;

Λυπάμαι, δεν νομίζω πως μπορώ να γράψω περισσότερα. Το θέμα από μόνο του “με χαλάει”, θυμίζοντας μου γιατί πάντα ήμουν πεσιμιστής. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, οι ίδιες οι πράξεις ή οι προσπάθειες συγκάληψης τους. Ή, μάλλον, το ότι αυτά τα καθίκια έχουν καταφέρει να βρεθούν σε θέσεις εξουσίας, κάνοντας μας να νομίζουμε πως δεν μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας και πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λένε.

Ερώτηση κρίσεως: αν αύριο τους τη βιδώσει να έρθουν στην Ελλάδα, δεν ξέρω, για τα… πορτοκάλια της; Στη Βουλγαρία; Οπουδήποτε; Τι πάει να πει “ας τους φάνε τους Βούλγαρους”, όπως σίγουρα θα πούνε κάποιοι; Ως πότε θα κάνουμε όλοι τα στραβά μάτια, επειδή είναι SEP όπως έλεγε ο Douglas Adams (“Somebody Else’s Problem”, “Πρόβλημα Κάποιου Άλλου”); Όταν γίνει “δικό μας πρόβλημα”, από πού και ως πού θα περιμένουμε “κάποιον να βοηθήσει”; Έστω, “να πει κάτι”; Όπως (ΔΕΝ) κάνουμε εμείς τώρα;

Η απάθεια δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης ενός 100% υπάρχοντος και ορατού προβλήματος. Γιατί την έχουμε κάνει τρόπο ζωής;

Άντε, τώρα, πάμε να παίξουμε το Medal of Honor μας – και όλες τις παραπλήσιες… “Αμερικανιές” του είδους, σφάζοντας κακούς μη-Αμερικάνους, και ας ξεχάσουμε όσα είπαμε. Σωστά; Δεν είναι άνθρωποι, πολύγωνα είναι.

Source:

A grim picture of the US and Britain’s legacy in Iraq has been revealed in a massive leak of American military documents that detail torture, summary executions and war crimes.

Source:

The documents also suggest “hundreds” of civilians were killed at US military checkpoints after the invasion in 2003.

Info

Τα έγγραφα είναι διαθέσιμα σε torrent που μπορείτε να κατεβάσετε νόμιμα (όσο νόμιμο είναι το να κατεβάζεις “έγγραφα που `βουτήχθηκαν` από κρατικές υπηρεσίες της Αμερικής που, όμως, με τη σειρά τους, περιγράφουν τις δικές τους παρανομίες και εγκλήματα”) από εδώ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.