Ο Marcan ξανάφερε το Linux στο PS3 (jPS3)

Κατά πολλούς, η αφαίρεση της υποστήριξης του Linux μέσω της λειτουργίας OtherOS από τα PS3, από πλευράς της Sony, ήταν και αυτή που… άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου που οδήγησαν στο ολικό hack της κονσόλας. Τώρα, ο developer Marcan ξανάφερε στο PS3 την υποστήριξη Linux – και μάλιστα όχι μόνο στα παλιά μοντέλα που υποστήριζαν τη λειτουργία OtherOS, αλλά σε οποιοδήποτε PS3 μπορεί να γίνει jailbroken και έχει firmware κάτω του 3.41!

Πρώτα από όλα, όμως, το απαραίτητο… “αποδεικτικό στοιχείο”:

Και μετά, στος πρόσθετες πληροφορίες: για να λειτουργήσει το “κόλπο” απαιτείται ένα φλασάκι/”σπαστήρι” του PS3 με χώρο μνήμης άνω των 40KBs (τόσο χώρο καταλαμβάνει ο κώδικας του loader που ουσιαστικά έφτιαξε ο Marcan ο οποίος κάνει bootstrap την υπόλοιπη, ας πούμε, “διαδικασία” για να μπορεί να φορτωθεί το Linux). Με άλλα λόγια, απλά “σπαστήρια” που έχουν στόχο μόνο “να τρέχουν τον backup manager και να παίζουν κόπιες”, ατύχησαν – σας το λέγαμε πως “η πειρατεία σκοτώνει”, και δεν μας ακούγατε..! Ορίστε τώρα, “σας σκότωσε” το… Linux!

Για την ώρα, η φόρτωση του Linux γίνεται μέσω εξωτερικού NFS share ή από αρχεία σε έναν εξωτερικό δίσκο (δεν είδα πουθενά να αναφέρεται φόρτωση από τον εσωτερικό δίσκο του PS3), αλλά μάλλον σύντομα η διαδικασία θα απλοποιηθεί πολύ περισσότερο ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να την εφαρμόσει με την ίδια ευκολία που παλαιότερα μπορούσε να εγκαταστήσει “επίσημα” το Linux μέσω OtherOS στην κονσόλα του. Για την ώρα, ναι μεν λειτουργεί, αλλά μάλλον απευθύνεται περισσότερο στους τολμηρούς και, το σημαντικότερο, στους έχοντες χρόνο για πειραματισμούς.

Όπως και να έχει, το PS3 ξανάγινε αυτό που έπρεπε να είναι, σύμφωνα μάλιστα με τα… διαφημιστικά της ίδιας της Sony: “It only does everything”!

Source:

As most of you will probably already know, I’ve been working on a project recently which aims to run Linux on the PS3 (including the PS3 Slim) using the PSJailbreak exploit, effectively replacing GameOS on the fly. I think it’s gotten to the point where it’s useful enough for other people to be interested, so here’s something resembling an official announcement.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.