Νέο laptop με “επιλεκτικό” 3D και χωρίς γυαλιά από την Toshiba

Το 3D καλά κρατεί, και ο κόσμος δείχνει να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για αυτό. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το ότι όχι μόνο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και περισσότεροι υπολογιστές-“πακέτο”, που υποστηρίζουν εξαρχής προβολή 3D, αλλά και πως οι εταιρείες δίνουν όλο και περισσότερη έμφαση σε αυτό το χαρακτηριστικό; Αντίο επιδόσεις, μνήμες, καλαισθησία: σημασία έχει “να πετάνε τα μπαλάκια από την οθόνη”!

Ένα νέο laptop που ανακοίνωσε η Toshiba, όμως, έχει δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό: το πρώτο είναι πως θα χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία multi-paralax που η εταιρεία χρησιμοποίησε και στις νέες 3DTV που παρουσίασε, η οποία επιτρέπει την προβολή 3D δίχως να απαιτείται χρήση γυαλιών. Σημειώνεται πως την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί και το νέο 3DS της Nintendo, για την οποία και έχουν ειπωθεί κυρίως θετικά σχόλια – με εξαίρεση πως “πρέπει να είσαι κομματάκι ακίνητος” για να μπορείς “να δεις 3D” δίχως να αρχίζουν να εμφανίζονται κούκοι να κόβουν βόλτες στο οπτικό σου πεδίο, λίγο πριν την όποια λυποθυμία, επιληπτική κρίση κ.λπ. (εντάξει, εντάξει, υπερβάλω – όπως πάντα).

Πρόσθετο άτοπο χαρακτηριστικό, όμως, πως θα επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει “ποιά τμήματα της οθόνης θα προβάλλουν 3D και ποιά θα παραμένουν 2D”. Εδώ είναι η στιγμή που πηδάμε από το μπαλκόνι σημαδεύοντας το έδαφος απευθείας με το κεφάλι, για να σταματήσουμε να… υποφέρουμε από τέτοιες “φαεινές ιδέες”. Προς τι η αρνητική μου προσέγγιση;

Για “να δεις 3D” πρέπει κάθε μάτι να βλέπει διαφορετική εικόνα. Και η αίσθηση παραπέμπει αμυδρά στο “να αλλοιθωρίζεις”, ώστε κάθε μάτι “να εστιάζει” σε μια διαφορετική εικόνα. Έστω, λοιπόν, πως τα μάτια έχουν εστιάσει στο σημείο Χ της οθόνης, για να βλέπουν 3D. Όταν λίγο πιο δίπλα έχεις ένα σημείο Ψ, που δεν είναι 3D, τα μάτια πρέπει να ξανα-μανα-εστιάσουν για να δουν “καθαρά” τι λέει αυτό (θα λέγαμε “να σταματήσουν να αλλοιθωρίζουν”). Και όταν, λίγο πιο δίπλα, έχεις ένα σημείο Ω που, για δες, είναι 3D, τα μάτια πρέπει και πάλι να ξαναεστιάσουν.

Με άλλα λόγια, η εκπληκτική δυνατότητα που θα παρέχει το νέο laptop της Toshiba προϋποθέτει πως τα μάτια μας θα έχουν… σερβομηχανισμούς και θα δέχονται καθημερινό λάδωμα τουλάχιστον ανά 2 ώρες, αφού θα πρέπει να αλλάζουν εστίαση συνέχεια, πολλές φορές και μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, για να μπορούμε “να βγάλουμε άκρη” από το “τι δείχνει η οθόνη του laptop”. Εύγε, Toshiba. Πανέξυπνο.

Ιν άδερ νιούς, η Dell αναμένεται να ανακοινώσει laptop που θα κάνεις πετάλι για να δουλεύει, ενώ ηλεκτρικές εκκενώσεις θα σου τινάζουν τα δάχτυλα ενώ πληκτρολογείς, για καλύτερη αίσθηση “force feedback”. Ή, ίσως, όχι. Καλύτερο θα ήταν πάντως από την ιδέα της Toshiba. Ω, μεγάλε Μπάαλ… Δώσε τους ένα κομματάκι λογικής! Πλήζ!

Source:

According to The Nikkei, Toshiba’s 3D laptops will be under their “Dynabook” series of laptops, and presumably will use the same multi-parallax technology that’s in their two 3DTVs. Unlike the tellies however, the laptops will actually let the user pick which part of the screen to show media in 3D, and which in 2D.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.