Η Marvell χρηματοδοτεί το OLPC για τη δημιουργία νέας Android tablet

Η γνωστή εταιρεία κατασκευής… εμ… ας πούμε “εξαρτημάτων” (ουσιαστικά, μάλλον σωστότερο θα ήταν το “ενσωματωμένων τεχνολογιών”, π.χ. microchips που εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες – αλλά αν κάνω λάθος στον όρο, διορθώστε με) Marvell, έδωσε $5,6.000.000 στο One Laptop Per Child του “δικού μας” Nicholas Negreponte με στόχο τη δημιουργία ενός νέου tablet βασισμένου στο Android της Google.

Για όσους δεν γνωρίζουν το project, το One Laptop Per Child, γνωστότερο εν συντομία ως OLPC, ήταν δημιούργημα του κ. Negreponte με στόχο να μπορέσει να παράσχει υπολογιστές στα παιδιά των τριτοκοσμικών χωρών. Υπολογιστές με πραγματικό κόστος κάτω των $100. Αν και, θεωρητικά, το project δεν είχε τελικά την αναμενόμενη επιτυχία (και κατέληξε να βασίζεται περισσότερο στο “για κάθε laptop που αγοράζετε εσείς οι έχοντες με $400, δίνουμε ένα στα παιδιά των τριτοκοσμικών χωρών”), αποτέλεσε την αφορμή για τη γέννηση και έξαρση των σημερινών netbooks.

Τι μας νοιάζει μωρέ, αφού δεν θα είναι “για εμάς”;

Το να ανακοινώνεται λοιπόν μια συνεργασία με στόχο τη δημιουργία tablets για παραπλήσιο σκοπό (διάθεση σε χώρες του τρίτου κόσμου), και έχοντας κατά νου τη μέχρι τώρα πορεία του OLPC του κ. Negreponte, δεν είναι απίθανο σε ένα χρόνο να έχουμε μπροστά μας υπερπλήρη tablets κόστους μόλίς $100 (αφού ήδη υπάρχουν προτάσεις για tablets με κόστος $200-$300)!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σημαντικότερος (κατά την άποψη μου) λόγος της αποτυχίας του παλαιότερου OLPC project ήταν πως ούκ ολίγοι “τσίμπησαν” την ιδέα του “φθηνού, μικρού και φορητού υπολογιστή που κάνει τα απολύτως βασικά” του Nicholas Negreponte και, χάρη στην ήδη υπάρχουσα κυριαρχία τους στο χώρο της τεχνολογίας, παρουσίασαν δικές τους εναλλακτικές προτάσεις – κομματάκι ακριβότερες μεν, άμεσα διαθέσιμες και με καλύτερη τεχνολογική υποδομή δε. Ονοματάκια όπως… Α, δεν ξέρω… Ας πούμε η Intel. Με άλλα λόγια, ναι, και πάλι δεν βλέπω τα παιδάκια του Τρίτου Κόσμου να παίρνουν tablets στα χέρια τους, αλλά σίγουρα η όποια προσπάθεια του κ. Negreponte θα βοηθήσει ώστε, τουλάχιστον εμείς, να έχουμε πρόσβαση σε tablets σε τουλάχιστον το μισό από το σημερινό κόστος!

Source:

The One Laptop Per Child (OLPC) organization has received a $5.6 million grant from hardware component maker Marvell to fund the development of an Android-powered mobile tablet based on a Marvell reference design. The product, which is expected to be ready for a public demonstration at CES next year, is intended for the developed world.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.