Χρόνια πολλά Chrome!

google_chrome

Σήμερα κλείνουν 2 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του Google Chrome στο desktop μας. Απλός, λειτουργικός και, κυρίως, ταχύτατος, ο browser της Google ελπίζουμε να μείνει για πολλά ακόμη χρόνια στο πλευρό των χρηστών.

Ο web browser (“μπράουζερ” στην προφορά και όχι “μπρόουζερ” όπως λένε κάποιοι), αποκτά όλο και περισσότερη σημασία, αφού, εκτός από το ότι είναι παράθυρο στον κόσμο του Internet, στη νέα εποχή του cloud computing είναι το θεμέλιο για ολοόκληρο το λειτουργικό σύστημα. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Google, η οποία σε λίγο καιρό θα φανερώσει την τελική έκδοση του web-based λειτουργικού της συστήματος, στο οποίο όλα, ή σχεδόν όλα, θα γίνονται μέσα από τον browser.

Ο Chrome αποτελεί το κλειδί για την στρατηγική της Google: απλός στη χρήση, εύκολος στην εκμάθηση, με ταχύτατη μηχανή rendering των σελίδων και ολοένα και περισσότερες δυνατότητες και προσθήκες, βελτιώνεται και κερδίζει την προτίμηση όλο και περισσότερων χρηστών.

Σήμερα, ο Chrome κατέχει περίπου 7,5% στην αγορά των browsers, πίσω από τον Microsoft Internet Explorer και τον Mozilla Firefox. Η τελευταία του beta έκδοση (6.0) κομίζει απλούστερο interface, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη μινιμαλισιτκή του φιλοσοφία. Επίσης  η νέα έκδοση διορθώνει ένα πλήθος μικρών bugs, ενώ έχει καθιερωθεί πλέον το σύστημα αλλαγής του interface με themes, υπάρχουν πλέον κι εδώ extensions στα πρότυπα του Firefox. Επίσης το πολυ΄λειτουργικό Omnibox (το ενοποιημένο δηλαδή search bar και address bar), έχει γίνει ακόμη πιο λειτουργικό, καθώς εκματαλλεύεται το γρηγορότερο auto-sensing της Google, που αντιλαμβάνεται τι θέλετε να ψάξετε, πριν ακόμη ολοκληρώσετε την πρληκτρολόγησή του.

Το Sync σας επιτρέπει να διατηρείτε τα ίδια bookmarks και ιστορικό σε όλους τους υπολογιστές σας, Πολύ ενδιαφέρον είναι και το Google Experiments, μια online showcase web apps που χρησιμοποιούν HTML5 και Javascript. Στο μέλλον το Chrome πρόκειται να εμπλουτισθεί με επιτάχυνση GPU αλλά και Apps.

Χρόνια πολλά λοιπόν Chrome και του χρόνου, ακόμη καλύτερος!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.