Συνεργασία μέσω του Stixy.com

Το Stixy.com είναι μια εξαιρετική λύση για εύκολη συνεργασία, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός λογαριασμού σε αυτό και… Και μετά λειτουργεί υπερβολικά απλά, σχεδόν σαν ένας τυπικός πίνακας στον οποίο μπορεί κανείς να “καρφώνει” σημειώσεις, υπενθυμήσεις, εικόνες και έγγραφα. Ας το δούμε στην πράξη.

Κάντε κλικ στο Sign up now (το μπλε πλήκτρο στο κέντρο) και ακολουθήστε τα βήματα για να δημιουργήσετε ένα νέο λογαριασμό. Αν έχετε ήδη ένα λογαριασμό, κάντε κλικ στο Sign In, στο επάνω δεξιά άκρο, για να "μπείτε" στην υπηρεσία.

Όταν, πια, έχετε λογαριασμό στο Stixy.com, και έχοντας κάνει κλικ στο Sign In, απλά εισάγετε τη διεύθυνση email και τον κωδικό που δηλώσατε και κατά τη δημιουργία του λογαριασμού σας για να "μπείτε" στο βασικό περιβάλλον του. Ενεργοποιήστε και το "Keep me signed in", ακριβώς από κάτω, για να "θυμάται" η υπηρεσία "πως είχατε συνδεθεί σε αυτήν" και να μη ζητά τα στοιχεία σας κάθε φορά.

Ωραία, "μπήκατε", και τώρα; Αγνοήστε ό,τι θα παρουσιαστεί (σε εμάς βλέπετε έναν κενό πίνακα γιατί είχαμε διαγράψει "ο,τι υπήρχε αρχικά" στην υπηρεσία, καθώς και ότι έχουμε έτοιμους περισσότερους από έναν πίνακες). Κάντε κλικ στο New Stixyboard, επάνω και προς τα αριστερά, για να δημιουργήσετε ένα νέο πίνακα.

Πάμε κατευθείαν για "συνεργασία", αντί να αρχίσουμε να συμπληρώνουμε μόνοι μας τον πίνακα: κάντε κλικ στο Share (δίπλα από το πλήκτρο που δημιουργήσατε τον νέο πίνακα) και θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο. Εισάγετε σε αυτό, στο πεδίο "New contact" κάτω αριστερά, τη διεύθυνση email ενός ατόμου που θέλετε να έχει πρόσβαση στον πίνακα σας. Κάντε κλικ στο "Add new contact", ακριβώς από κάτω, και όταν προστεθεί στη λίστα που βρίσκεται ακριβώς από επάνω, βάλτε ένα "τικ" δίπλα από το όνομα του. Επαναλάβετε για κάθε επαφή σας. Τέλος, γράψτε ένα μήνυμα στο κουτάκι "Personal message" (του στυλ "ψιτ, κολλητέ, έτοιμος ο πίνακας για συνεργασία - έλα και ξεκίνα να γράφεις και εσύ!") και ολοκληρώστε με ένα κλικ στο Send invitation για να "φύγει" πρόσκληση προς όλες τις επαφές που προσθέσατε/επιλέξατε.

Είστε έτοιμοι - όποτε πια "μπαίνει" κάποιος και κάνει αλλαγές στον πίνακα, θα μπορούν να τις δουν όλοι όσοι "έχουν πρόσβαση " σε αυτόν. Τι αλλαγές; Χμμ... Αρχίστε "πιάνοντας " το εικονιδιάκι της σημειωσούλας με το ποντίκι, "τραβώντας " και "αφήνοντας " το σε ένα κενό σημείο του πίνακα.

Η συνέχεια, όπως θα δείτε, μάλλον είναι... αυτονόητη: μπορείτε να γράψετε ο,τι επιθυμείτε στη σημείωση σας αλλά και να μορφοποιήσετε το κείμενο (π.χ. να του αλλάξετε μέγεθος, χρώμα, γραμματοσειρά κ.λπ.) επιλέγοντας ένα τμήμα του και, στη συνέχεια, την αντίστοιχη επιλογή από το πλαίσιο που θα έχει εμφανιστεί στα δεξιά. Αν δεν μπορείτε να δείτε "κανένα πλαίσιο ", μην μας κατηγορείτε πως... είμαστε τρελοί..! Εντάξει, είμαστε λιγάκι, αλλά το πλαίσιο υπάρχει - μα "έχει κρυφτεί ": εμφανίστε το με ένα κλικ στο "Show Widget Options " στο κάτω δεξιά άκρο του πίνακα. Ομοίως, από εκεί μπορείτε να το κρύψετε. Α, ναι: αναφέραμε πως επιλέγοντας ένα τμήμα κειμένου της σημείωσης και διαλέγοντας το "Insert link " το μετατρέπετε σε "σύνδεσμο " προς μια ιστοσελίδα, απλά εισάγοντας τη διεύθυνση της; Δοκιμάστε π.χ. με το "http://unregistered.gr " (χο-χο, ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε!).

ΟΚ, όλα καλά ως εδώ (παρεπιπτόντως, το γνωρίζατε πως αυτό ακριβώς σημαίνει το "ΟΚ ";!;)... Ας προσθέσουμε μια εικονούλα: "τραβήξτε " το σχετικό εικονίδιο (αμέσως δίπλα από αυτό των σημειώσεων) σε ένα κενό σημείο του πίνακα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Add photo(s) " που θα παρουσιάζεται "μέσα " σε αυτό.

Μάλλον προσθέσατε ήδη την εικόνα σας (ε, απλά "ην επιλέξατε από το δίσκο " από το παραθυράκι που εμφανίστηκε), οπότε πάμε να δούμε τις "υποχρεώσεις " (πείτε τα και "tasks ", "todos" ή όπως αλλιώς θέλετε): "τραβήξτε " το εικονίδιο Todo (ελάτε, τώρα γνωρίζετε "που βρίσκεται") και θα δείτε ένα "ημερολογιάκι " μέσα στον πίνακα σας. Εμφανίστε το πλαίσιο επιλογών του, δεξιά (αν δεν είναι ορατό) όπως αναφέραμε νωρίτερα και θα δείτε πως από εκεί μπορείτε να επιλέξετε "για πότε " είναι το "deadline ", η "τελική ημερομηνία " για την ολοκλήρωση της υποχρέωσης σας. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μια υπενθύμιση, από το "Send reminder ", που θα αποσταλλεί σε όσους έχουν κοινή πρόσβαση στον πίνακα, ορίζοντας από το pull-down μενού "πόσες ώρες νωρίτερα " θα αποσταλλεί αυτή και επιλέγοντας από το "κουτάκι με τα ονόματα χρηστών " (ακριβώς από κάτω) αν η υπενθύμιση "θα πάει σε όλους " ή μονάχα σε όσους επιλέξετε.

Με κλικ στο "Show Stixyboard Options " (επάνω δεξιά) βλέπετε πληροφορίες σχετικά με τον ίδιο τον πίνακα: μια σύντομη περιγραφή του, τα tags που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του, "ποιοί έχουν πρόσβαση σε αυτόν " και... Και τι σημαίνει "δεν τα έχετε αυτά ";!; Ω, εμ... εε... Κάντε κλικ στο "Edit Styxyboard Options " για να τα ορίσετε.

Μάλλον πια τα λόγια είναι περιττά - έχετε ήδη μάθει πώς "να πετάγεστε " από το ένα σημείο στο άλλο. Προσθέστε κάποια χαρακτηριστική περιγραφή και περιγραφικά tags στον πίνακα σας, ώστε όταν (αν) χρησιμοποιείτε περισσότερους από έναν, να είναι πιο ορατό το "ποιός είναι ποιός ". Ολοκληρώστε με κλικ στο Save και... Αυτό ήταν! Συνεχίστε όπως είδαμε. Απλό δεν είναι;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Πολύ ενδιαφέρον ! Εδω και καιρό όμως χρησιμοποιώ κάτι που με έχει βολέψει αφάνταστα : http://springpadit.com Το χρησιμοποιώ ως Organizer, Task List, liks, whish list και για ότι μου “κατέβει” στο κεφάλι. Το κυριότερο από όλα είναι ότι διαθέτει εφαρμογή για Android Linux με το οποίο και συγχρονίζεται.

 • Anonymous

  Η αλήθεια είναι πως… εμ… “με έπιασες”! ;-)

  Το Springpad το είχα δοκιμάσει στο παρελθόν όταν έψαχνα “εναλλακτικές του Evernote και το Remember The Milk” (και είναι μια από τις λίγες λύσεις που καταφέρνει να κάνει ΚΑΙ τις δυο δουλειές εξίσσου καλά). Δεν μου άρεσε, όμως, το “μπλεγμένο” interface του. Ήθελα “κάτι απλό για σημειώσεις” και “κάτι το ίδιο απλό για tasks”, όχι να πρέπει να κάνω… micromanagement κάθε νέα μου καταχώρηση.

  Ακριβώς, όμως, επειδή αναγνωρίζω πως “όντως είναι καλό”, το έχω βάλει στη λίστα για τα μελλοντικά tutorials μας. Έτσι, στο κοντινό μέλλον… “θα κάνω την καρδιά μου πέτρα” και θα γράψω και για αυτό (και ας μην το πολυσυμπαθώ) :-)

  Εκτός, βέβαια, αν έχεις εσύ κάποιο how-to ή κάποιο post που θα ήθελες να συμπεριλάβουμε/”linkάρουμε” εδώ! Αντίθετα με άλλα blogs, εδώ δεν έχουμε τη λογική του “κλέβουμε θέματα από τους άλλους και… κρύβουμε την πηγή”, οπότε αν έχεις κάτι που θα ήθελες να το προβάλλουμε… Welcome!

  (Αν δεν έχεις, θα πρέπει να περιοριστείς στο να ρίξεις μια ματιά στη δική μου μελλοντική κάλυψη της αγαπημένης σου υπηρεσίας..! Ας ελπίσουμε πως δεν θα με κηνυγάς με ντομάτες μετά!)

 • Έχεις δίκιο για το “μπλεγμένο” interface του… το stixy έχει μακράν καλύτερο interface. An βγάλουν app για το Android Linux τότε ίσως να … “περάσω” εκεί… αν και δεν ξέρω κατά πόσο καλό θα το φτιάξουν να φαίνεται σε Android.

  Σχετικά με το tutorial που έχεις στο μυαλό σου για το springpad … όρμα !!! περιμένω να το διαβάσω !!!

  Οσο για το “εδώ δεν έχουμε τη λογική του “κλέβουμε θέματα από τους άλλους και… κρύβουμε την πηγή””… μπράβο ! Πες το δυνατά… έχω βαρεθεί να εξηγώ πόσο απλή είναι η λογική του Createve Commons 3.0 εδώ http://bit.ly/cUUwSs και εδώ http://bit.ly/b1XxRq

  Συνέχισε τη δουλειά που κάνεις… αν και μόλις πριν λίγες μέρες πέτυχα το blog σου έχει πολύ καλό υλικό για διάβασμα..

 • Anonymous

  Μπάαα, το Stixy το έβαλα “εγκυκλοπαιδικά” και κυρίως για το πολυ-θέμα μας “Back 2 School”. Η αλήθεια είναι πως δεν το πολυσυμπαθώ γιατί είμαι της σχολής του… πληκτρολογίου! Ακόμη ψάχνω την τέλεια λύση που να μπορεί να καταχωρεί σημειώσεις και tasks, το καθένα σε ξεχωριστή ενότητα, μέσω shortcuts. Δηλαδή, στο στυλ: πατάω CTRL+ALT+N και καταχωρώ άμεσα, στο παραθυράκι που πετάγεται, μια σημείωση. Πατάω CTRL+ALT+T και κάνω το ίδιο με tasks…

  …και μετά, τα βρίσκω και στο web. Ή στο Android μου. Ή στην τηλεόραση, το χιλιοχακαρισμένο PS2 μου… Οτιδήποτε. Πολλά ζητάω; Μάλλον… :-)

  Για το “Creative Commons” και τα “δανεικά θέματα”, μπηλήβ μη, θα το είχα αναφέρει “στον πάτο” αν είχε σημασία. Νομίζω πως ο Έλληνας δεν δίνει καμία μα καμία σημασία “στην άδεια χρήσης” και ψάχνει, απλά, “να βρει τι είναι τσάμπα”. Έβαλα λοιπόν ένα τυπικό “Copyright” και… the end. Κατά τα άλλα, αν και χρησιμοποιώ κυρίως κλειστό λογισμικό (γιατί το open source απέχει ακόμη πολύ σε βασικούς τομείς που το χρειάζομαι – κυρίως γραφικά και multimedia), υποστηρίζω φανατικά το open source και ελπίζω στο κοντινό μέλλον να μπορέσει να μου παράσχει όσα χρειάζομαι για να μεταβώ πλήρως σε αυτό. Μμμμμμμ… Μου αρέσει η μυρωδιά του “φρεσκοψημένου” Gentoo το πρωί..! ;-)

  Για το “πριν λίγες μέρες πέτυχες το blog”, εντάξει, αν ερχόσουν και λιγάκι νωρίτερα, δεν θα έβρισκες τίποτα! Ακόμη δεν κλείσαμε, καλά-καλά, 2 μήνες. Έεεεχουμε μπροστά μας!

  By the way, ε-ξαι-ρε-τι-κο το άρθρο σου με την αντιστοιχία της τωρινής “μάχης” iPhone-Android με ο,τι είχαμε δει στο παρελθόν. Ψαγμένο, απλό, κατανοητό και για τον πλέον αρχάριο. Εύγε.