Ο τέλειος browser (κατά την ταπεινή μας άποψη!)

Προσωπικά, έχω… βαρεθεί να βλέπω όλους τους δημιουργούς browsers να προσπαθούν να αλλάξουν με τους πλέον γελοίους τρόπους τα πρότυπα με τα οποία εργαζόμαστε εδώ και χρόνια και έχουμε συνηθίσει, ελπίζοντας απλά και μόνο να πρωτοτυπήσουν, πετώντας τον παράγοντα “λειτουργικότητα” από το παράθυρο. Οι σημερινοί browsers έχουν τα χίλια-μύρια προβλήματα όσον αφορά στη σχεδίαση τους, και όλοι απέχουν από το ιδανικό. Ποιός είμαι εγώ για να τους κρίνω; Κανένας… Ένας απλός χρήστης τους, που έχει βαρεθεί να παιδεύεται μαζί τους. Γιατί;

Firefox…

Να, για παράδειγμα ο Firefox: ως γνωστόν, η ομάδα που τον αναπτύσσει αναγνωρίζει πως έχει παραγίνει το κακό με τις μπάρες επί μπαρών και το χάος εικονιδίων, που καταλήγουν να “τρώνε” πολύτιμο χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για προβολή μεγαλύτερου τμήματος των ιστοσελίδων. Η απάντηση τους στο πρόβλημα; Η… μίμηση του Chrome (άλλος απαράδεκτος από εκεί), με τους πλέον λάθος τρόπους. Δηλαδή, “η μετακίνηση των tabs στο επάνω τμήμα του browser” μας μάρανε;!; Άλλαξε κάτι με αυτό, “για να είναι πιο βολική η χρήση του browser”; Είναι αυτή σημαντική αλλαγή;

…Chrome…

Ή μήπως ο Chrome έχει “το τέλειο περιβάλλον”, από τη στιγμή που τα tabs του “τρώνε” τη μπάρα από το παράθυρο του, την ίδια μπάρα που χρησιμοποιεί κανείς σε όλες τις άλλες εφαρμογές, σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, για να μπορέσει να το μετακινήσει σε μια άλλη θέση; Α, ναι, ξέχασα: η Google δεν θέλει “να μετακινούμε το παράθυρο του browser”, αλλά “να είναι πάντα full-size”, αντικαθιστώντας το λειτουργικό μας σύστημα. Well, guess what αγαπητή Google, “δεν πάει έτσι” η υπόθεση – τουλάχιστον όχι ακόμη. Θέλω να μπορώ να “μικρύνω” και να “μετακινήσω” εύκολα το παράθυρο του browser για να δω, π.χ., ένα widget στην οθόνη μου που… για δες! Μου λέει “αν ήρθε νέο email” στην άλλη webapp σου, ναι, τη δική σου, το GMail! Αλλά ο browser σου μου το κρύβει! Thanks Google!

…και Opera

Ο δε Opera έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, με ένα από τα πιο “καθαρά”, ευέλικτα και εύχρηστα περιβάλλοντα. Μέχρι κανείς να δοκιμάσει να κάνει οτιδήποτε “εκτός από το να δει απλά μια σελίδα” – π.χ. να αναρτήσει μέσω του browser ένα άρθρο στο blog του, να κρατήσει μια σημείωση, οτιδήποτε., Στον Opera είχαν τη φαεινή ιδέα όλα αυτά να γίνονται με widgets, και ουχί με extensions/add-ons, Και ακριβώς επειδή αυτά τα πράγματα ΔΕΝ γίνονται εύκολα με widgets, κανένας δεν σκοτίστηκε να δημιουργήσει τέτοια. Ο Opera διαπρέπει στο “να σου δείχνει σελίδες” (και μόνο) και, από εκεί και έπειτα, να γεμίζει με μικρά, ενοχλητικά παραθυράκια, που σου λένε την ώρα, τον καιρό, οτιδήποτε. Παραθυράκια που εμφανίζονται μπροστά από τις σελίδες που θα ήθελε κανείς να διαβάσει. Ω, τι όμορφα…

Ορίστε, λοιπόν, η δική μου προσωπική αντιπρόταση για το “πώς θα ήθελα να είναι ένας browser”. Γνωρίζω πως κάποιοι (μάλλον πολλοί) θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά, guess what: για αυτό είναι “δική μου άποψη” ;-)

Κάντε κλικ σε κάθε εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη (και να καταλάβετε “τι ακριβώς λέω”)!

Ο browser σε "φυσιολογική κατάσταση". Παρουσιάζεται μόνο η γραμμή URL/αναζήτησης (συνδυασμένες σε μια). Δεν έχω προσθέσει πλήκτρα bookmark/πλοήγησης, όχι διότι δεν χρειάζονται, μα απλά γιατί... βαριόμουν να τα σχεδιάζω! :-P ... Φαντασθείτε τα αριστερά ή δεξιά από τη γραμμούλα. Κατά τα άλλα, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τους σημερινούς browsers, πέρα από το ότι ΔΕΝ βλέπουμε ούτε tabs, ούτε "εικονιδιάκια extensions/add-ons". Δεν τα θέλουμε. Μας πιάνουν χώρο! Ούστ!

"Ναι, αλλά τα tabs δεν είναι χρήσιμα;" θα ρωτήσετε. Φυσικά και είναι! Για αυτό και κάνουν την εμφάνιση τους όταν το ποντίκι κινείται προς τη γραμμή μενού/URL του browser. Όσο "πιο κοντά της" βρίσκεται το ποντίκι, τόσο πιο ορατά γίνονται τα tabs. Όσο απομακρύνεται (ή "μένει αδρανές/δεν κινείται"), τόσο πιο διάφανα γίνονται τα tabs, μέχρι που εξαφανίζονται σχεδόν πλήρως. Διότι... ερώτηση κρίσεως: τι να τα κάνεις τα tabs όταν ήδη διαβάζεις μια σελίδα;!; Τα θέλουμε "για να μετακινούμαστε εύκολα από ένα site σε ένα άλλο", όχι για να μας γεμίζουν την οθόνη! Ας κρύβονται, λοιπόν!

Και, όπως ίσως θα μαντέψατε, το ίδιο θα συμβαίνει με ένα πλαίσιο σε ένα διαφορετικό άκρο του browser, στο οποίο θα "κατοικούν" εικονίδια για εύκολη πρόσβαση στα extensions/add-ons. Όσο "πλησιάζει" το βελάκι προς αυτό, τόσο πιο ορατό θα γίνεται το πλαίσιο με τα εικονίδια. Αν απομακρύνεται/μένει ακίνητο, τόσο πιο διάφανα γίνονται. Απλό, καθαρό, βολικό.

Και μετά από αυτό, όχι, πείτε μου: ζητάω πολλά; Εύκολο δεν είναι να γίνει κάτι τέτοιο; Γιατί να… παλεύουμε για το “πώς θα στριμώξουμε τα πάντα σε ένα παράθυρο” και να μην τα έχουμε, απλά, να εμφανίζονται/εξαφανίζονται ανάλογα με την περίσταση και το αν όντως χρειάζονται κάποια στιγμή; Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.