Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Facebook, το Diaspora, έκανε την πρώτη του εμφάνιση

Το Diaspora έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα γνωστότερα web projects, δίχως να έχουμε δει καν ένα… κομματάκι του. Ο λόγος; Το… πείσμα και η αφοσίωση τεσσάρων φοιτητών, των δημιουργών του, που ουσιαστικά αποφάσισαν “να τα βάλουν με το Facebook” και να παρουσιάσουν μια πιο “καθαρή” και, το σημαντικότερο, ασφαλή εκδοχή του “πώς θα έπρεπε να είναι ένα `κοινωνικό δίκτυο`”. Και τώρα είδαμε το πρώτο κομματάκι από το puzzle!

Μπορεί το Diaspora να μην είναι ακόμη έτοιμο, αλλά μόλις αναρτήθηκε στο επίσημο blog του ένα post που, ανάμεσα σε άλλα, δείχνει και πώς είναι το περιβάλλον του αυτή τη στιγμή – αν και ακόμη βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη. Πρώτες εντυπώσεις; Πολύ απλό, λιτό, “καθαρό” και εύχρηστο. Όπως θα έπρεπε, δηλαδή, να είναι κάθε υπηρεσία του είδους – αντίθετα με το… χάος του Facebook.

Η “αυξημένη ασφάλεια”, που αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα που οι δημιουργοί του Diaspora έχουν χρησιμοποιήσει για την προβολή της προσπάθειας τους, θα ολοκληρώνεται μέσα από “aspects” (ακόμη δεν είναι γνωστό τι-ακριβώς-εννοούν και πώς-θα-υλοποιείται-κάτι-τέτοιο), τα οποία ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μοιραστεί μηνύματα και φωτογραφίες αποκλειστικά με κάποια άλλα μέλη, δίχως να τις εκθέτει “σε κοινή θέα” για όλες τις επαφές του ή… κάθε περαστικό. Ουσιαστικά, δηλαδή, αντίστοιχο του “να τις έστελνε κανείς σε ένα φίλο του με eMail”. Και, για πρόσθετη ασφάλεια, θα εμπεριέχεται κρυπτογράφηση σε κάθε πτυχή της επικοινωνίας του χρήστη με την υπηρεσία – αν και για την ώρα, αυτή δεν εφαρμόζεται και στις φωτογραφίες.

Η ομάδα διέθεσε, όπως είχε υποσχεθεί, τον κώδικα του Diaspora, και έτσι όποιος επιθυμεί “να το δει live” μπορεί να τον κατεβάσει και “να παίξει” μαζί του – ναι, το Diaspora θα είναι μια “ανοιχτή” πλατφόρμα, και όχι μια “κλειδωμένη” υπηρεσία.

Η πρώτη “επίσημη δοκιμαστική έκδοση” αναμένεται για τον Οκτώβριο, ενώ όπως σημείωσε το TechCrunch, θα εμπεριέχει εξαρχής δυνατότητα συνεργασίας με το Facebook καθώς και “μετανάστευσης δεδομένων” (π.χ. εισαγωγή των δεδομένων του λογαριασμού του Facebook στο Diaspora και το αντίστροφο).

Source:

A post has just gone up on Diaspora’s blog revealing what the project actually looks like for the first time. While it’s not yet ready to be released to the public, the open-source social networking project is giving the world a glimpse of what it looks like today and also releasing the project code, as promised.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.