Οι χρήστες Yahoo “μπαίνουν” στη Google με OpenID

Όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Yahoo μπορούν πια “να μπαίνουν” και σε αυτές τις Google με τη χρήση OpenID – της “ψηφιακής ταυτότητας” που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό ως “διαβατήριο” στο Internet.

Αν και η OpenID δεν έχει γνωρίσει την επέκταση που αρχικά αναμενόταν, όσο περισσότερο υποστηρίζεται από εταιρείες σαν τη Google και τη Yahoo, τόσο περισσότερο θα την γνωρίζουν και χρησιμοποιούν χρήστες. Τελικός στόχος της, κάθε χρήστης να μπορεί με ένα λογαριασμό να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Internet.

Το μπλέξιμο με την OpenID, και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν χρησιμοποιείται και τόσο πολύ (κατά την άποψη μου), είναι πως οι χρήστες… μπλέκονται και δεν καταλαβαίνουν πώς, ακριβώς, λειτουργεί. Βλέπετε, η OpenID δεν είναι “μια και μόνο υπηρεσία”, από την άποψη πως ο χρήστης δεν “μπαίνει στο site της για να εγγραφεί”. Ναι μεν μπορεί να γίνει και αυτό, αλλά, επιπλέον, ως “OpenID” μπορεί να χαρακτηριστεί και ένας λογαριασμός στην Google, ή στη Yahoo, ή σε πλήθος άλλων υπηρεσιών. Έτσι, ο χρήστης της Google να μπορεί π.χ. για “να μπει στο Facebook” να διαλέξει πως “θέλει να μπει μέσω OpenID” και μετά να δηλώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του στην Google. Το “τι σχεση έχει η Google (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία) με την OpenID” δεν είναι σχεδόν ποτέ ευδιάκριτο, και έτσι ο χρήστης δεν καταλαβαίνει πως OpenID=Google=Yahoo=Άλλη “συμβατή” υπηρεσία.

Source:

Yahoo users can now use their Yahoo logins to sign up for Google services thanks to OpenID, with other providers coming soon. Google announced Tuesday that it was implementing the OpenID standard for its login process in hopes of making things easier for Internet users who have too many logins to keep track of, though whether users will actually use it remains to be seen.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.