Δοκιμές “βίντεο-σε-πραγματικό-χρόνο” από το YouTube

Το YouTube ανακοίνωσε πως ξεκινά μια διήμερη δοκιμή της νέας πλατφόρμας streaming video που θα συμπεριλάβει στο δυναμικό του. Για όσους αγνοούν τη λεξούλα, “streaming” καλούνται τα περισσότερα βίντεο του web, αφού “μεταφέρονται στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο” (κάτι που σημαίνει “δεν χρειάζεται πρώτα να κατεβάσει ολόκληρο το βίντεο για να το δει, μα μπορεί να αρχίσει να το βλέπει όταν έχει κατέβει ένα κομμάτι του, με το υπόλοιπο `να έρχεται` στο παρασκήνιο”). Στην περίπτωση αυτής της δοκιμής, όμως, το “streaming” του YouTube παίρνει την κυριολεκτική του έννοια, “σε πραγματικό χρόνο”, αφού το βίντεο δεν θα είναι “προετοιμασμένο”, αλλά “θα μεταφέρεται `live` από τους δημιουργούς του”, απευθείας σε “κανάλια” του YouTube.

Το YouTube έχει κάνει και στο παρελθόν παραπλήσιες δοκιμές, π.χ. με μια συναυλία των U2, αλλά τότε ήταν απλά “δοκιμή”. Τώρα, ο στόχος του είναι να μονιμοποιήσει την υποστήριξη “live” video, ώστε να μπορεί κανείς για παράδειγμα να “επικοινωνεί άμεσα” με τους θεατές του, στέλνοντας τους το βίντεο της webcam του με σχεδόν μηδενική καθυστέρηση.

Και, φυσικά, πραγματικός στόχος του δεν είναι οι ίδιοι οι χρήστες, μα οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που χάρη σε αυτή τη δυνατότητα δεν θα χρειάζεται να αναπτύξουν δική τους πλατφόρμα μετάδοσης βίντεο αν θέλουν να μεταβούν 100% στο Internet, αλλά “να πατήσουν” στην τεχνολογία του YouTube. A, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως μάλλον το οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά στη σχέση “live” YouTube και… Google TV είναι περιττό. Έτσι; :-)

Source:

YouTube has been dabbling with the live video streaming realm for quite some time now, having previously offered a live stream of a U2 concert and Indian Premier League cricket matches. Now, it’s taking it a step further, with a platform that will finally bring something akin to live TV to YouTube’s vast audience.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.