Από το Archie στο Google Search… and beyond!

Η λέξη “Google” έχει συνδεθεί στη συνείδησή μας με τις αναζητήσεις στο Web και έχει παγιωθεί στο λεξιλόγιό μας για να επισημάνει έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να βρει κανείς οποιαδήποτε πληροφορία. Ποια ήταν όμως η πρώτη μηχανή αναζήτησης; Πώς φτάσαμε από εκεί στο Google Search; Ελάτε μαζί μας για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, αλλά ρίξτε και μια ματιά στη μορφή των αναζητήσεων στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον.

Archie (1990)

Archie (1990): ήταν στην πραγματικότητα μηχανή αναζήτησης FTP sites, το Web ήταν ακόμη στα σπάργανά του. Δημιουργοί του, δύο φοιτητές στο Παν/μιο του Μόντρεαλ, στον Καναδά

Veronica (1992)

Veronica (1992): ακόμη μια "αρχαϊκή" μηχανή αναζήτησης, κι αυτή όχι ακριβώς για το Web, αλλά για το πρωτόκολλο Gopher, το οποίο εκείνη την εποχή επισκίαζε το WWW, και χρησιμοποιούσε ιεραρχημένα μενού για αναζήτηση πληροφοριών, κατέβασμα αρχείων κλπ.

ALIWEB (1993)

ALIWEB (1993): η πρώτη "πραγματική" μηχανή αναζήτησης του Web, η οποία ανανεωνόταν χειροκίνητα, από τους ίδιους τους δημιουργούς των sites, οι οποίοι έπρεπε να υποβάλλουν τα στοιχεία του site του στην υπηρεσία.

EINet Galaxy (1994)

EINet Galaxy (1994): η πρώτη μηχανή αναζήτησης (με χειροκίνητα updates και αυτή), η οποία χρησιμοποιούσε το HTML format.

Yahoo (1994)

Yahoo (1994): η διάσημη μηχανή αναζήτησης ξεκίνησε και αυτή με χειροκίνητη ενημέρωση από ένα επιτελείο υπαλλήλων που έκαναν διαρκώς data entry!

WebCrawler (1994)

WebCrawler (1994): η πρώτη μηχανή αναζήτησης που λειτουργούσε με αυτόματο αλγόριθμο αναζήτησης των νέων και δημοφιλών sites.

Lycos (1994)

Lycos (1994): άλλο ένα project που εκκολάφθηκε σε πανεπιστήμιο, δημιούργημα του Michael Loren Mauldin, από το Carnegie Mellon University

Infoseek (1995)

Infoseek (1995): άλλη μία δημοφιλής, για την εποχή της, μηχανή αναζήτησης, που έφτασε στο απόγειό της το 1997.

MetaCrawler (1995)

MetaCrawler (1995): η πρώτη μηχανή αναζήτησης που σου επέστρεφε αποτελέσματα από διάφορα ευρετήρια ταυτόχρονα.

Excite (1995)

Excite (1995): ένα εμπορικό εγχείρημα που χρηματοδοτήθηκε αδρά, αλλά παρέμεινε τελικά στην αφάνεια. Υφίσταται και σήμερα.

AltaVista (1995)

AltaVista (1995): η αγαπημνένη μηχανή αναζήτησης του γράφοντος στα 90s, μαζί με τον αγαπημένο μου browser, τον αξέχαστο Netscape! Μόνο η Google ήταν σε θέση τελικά να της πάρει τα πρωτεία, αργότερα, στις αρχές του 21ου αιώνα...

Yahoo! (1996)

Yahoo! (1996): το θαυμαστικό κάνει τη διαφορά: το Yahoo αναγεννάται αυτή την περίοδο και μετασχηματίζεται σε κεντρικό portal υπηρεσιών του Web.

HotBot (1996)

HotBot (1996): μηχανή αναζήτησης που ανήκει στην εταιρεία Wired Digital, θυγατρική του ομίλου που εκδίδει το φνωστό περιοδικό Wired.

Ask Jeeves (1996)

Ask Jeeves (1996): μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούσε μια στοιχειώδη "τεχνητή ευφυία" για να καταλαβαίνει ερωτήσεις που υποβάλλονται με κανονικό συνταντικό π.χ. "πόση έκταση έχει ο Ειρηνικός Ωκεανός;". Σήμερα υπάρχει με τη μορφή του Ask.com

Northern Light (1997)

Northern Light (1997): πολύ δημοφιλής μηχανή αναζήτησης μέχρι το 2002, οπότε και... κατέβασε ρολά, αφού η εταιρεία που την ανέπτυσσε εξαγοράστηκε και αδρανοποιήθηκε.

Google (1997)

Google (1997): ένα ακόμη φοιτητικό project που ξεκίνησε από τους Larry Page και Sergey Brin στο Παν/μιο Stanford. Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύθηκε η ομόμυμη εταιρεία και αποσπάστηκε οριστικά από το Standford: η αυτοκρατορία μόλις γεννήθηκε!

MSN Search (1998)

MSN Search (1998): η Microsoft δεν μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι και δημιούργησε το δικό της portal και παράλληλα τη δική της αυτόματη μηχανή αναζήτησης στο Web. H μηχανή αναζήτησης θα μετασχηματιστεί σε "Windows Live Search" το 2006 και "Live Search" το 2007.

Bing (2009)

Bing (2009): η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, ανασχεδιάστηκε και αποτελεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στο κυρίαρχο Google Search. Πλέον το Yahoo! χρησιμοποιεί το Bing στις αναζητήσεις του.

Wolfram Alpha (2009)

Wolfram Alpha (2009): μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις μηχανές αναζήτησης που βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα για τη διερεύνηση προβλημάτων στις θετικές επιστήμες και στη στατιστική έρευνα.

Info

Οι αναζητήσεις στο Web: ένα παράθυρο στο μέλλον

Το Google Search συνεχώς βελτιώνεται για να κρατηθεί στην κορυφή των προτιμήσεων, υποστηριζόμενο από όλο και περισσότερες πλατφόρμες hardware, και αναβαθμιζόμενο συνεχώς με νέες δυνατότητες (βλ. πρόσφατη λειτουργία Google Instant). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο μέλλον οι μηχανές αναζήτησης θα συγχωνευθούν στο software των net-enabled συσκευών, και μάλιστα των κάθε είδους φορητών gadgets, από τα smartphones, μέχρι τα tablets και άλλα form factors που θα εμφανισθούν. Μάλιστα, την πραγματική επανάσταση θα σημάνουν οι δυνατότητες οπτικής αναγνώρισης, με τις οποίες, η εισαγωγή μιας εικόνας από τον πραγματικό χώρο, με τη βοήθεια μιας κάμερας, θα αποκαλύπτει τα πάντα για την ταυτότητα του εικονιζομένου προσώπου ή αντικειμένου.

Ήδη υπάρχουν εργαλεία για κάτι τέτοιο: η εφαρμογή Layar, για Android και  iOS, χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού, το GPS και την πυξίδα του smaprthone, σε συνδυασμό με ενεργή αναζήτηση στο Web για να εμφανίσει στην οθόνη στοιχεία για αυτό που βλέπει ο χρήστης. Αυτό είναι μονάχα η αρχή: υπάρχουν άλλα πολύ ενδιαφέροντα concepts, που σίγουρα θα γίνουν πραγματικότητα με τη μία ή την άλλη μορφή, καθιστώντας πεπαλαιωμένη τη μορφή των κλασικών αναζητήσεων, έτσι όπως τις έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Το Layar, συνδυάζει πραγματικότητα και virtual reality για να σας παρουσιάσει στοιχεία για κάθε τι που βλέπετε γύρω σας.

Ένα ενδεικτικό concept μελλοντικών αναζητήσεων με φορητές συσκευές από τον ιάπωνα σχεδιαστή Mac Funamizu: μια all-in-one συσκευή που θα συνδυάζει tablet, κάμερα, scanner και η οποία θα λειτουργεί με την ίδια βασική αρχή όπως το Layar, αλλά σε πιο εξελιγμένο επίπεδο.

Παράδειγμα αυτής της εξελιγμένης λειτουργικότητας είναι αυτό το παράδειγμα: επιλέγοντας ένα κτίριο, μπορείτε να δείτε (αν φυσικά έχετε δικαιώματα πρόσβασης), στη δομή των ορόφων και των δωματίων του, και να δείτε αν το άτομο που σας ενδιαφέρει για ένα συγκεκριμένο ραντεβού, βρίσκεται στη θέση του, σύμφωνα με το προγραμματισμένο του ωράριο.

Μια άλλη ιδιαίτερα εντυπωσιακή εφαρμογή του concept του Funamizu: χρησιμοποιώντας το tablet ως scanner, θα μπορούμε να διαλέξουμε μια οποιαδήποτε τυπωμένη λέξη, ή άλλη επιγραφή σε οποιαδήποτε επιφάνεια, προκειμένου να την αναγνωρίσει το μηχάνημα μέσω προγράμματος OCR και να εμφανίσει πληροφορίες για αυτήν.

Πηγές:
Finding Stuff Online: 20 Years of Innovative Search Engines” (Ben Edwards, PC World)
Future of Internet Search: Mobile version” (Mac Funamizu, Petitinvention)

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.