Οι εκπληκτικές αφίσες της ταινίας Extraterrestrial

Αν και δεν γνώριζα ως όνομα τον Nacho Vigalondo, μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε τον προηγούμενο χρόνο, το δυστυχώς όχι-και-τόσο-γνωστό Timecrimes (Les Cronocrimenes, αν δεν με απατά η μνήμη μου για το original όνομα της) έφερε το όνομα του με τη στάμπα του σκηνοθέτη.

Αν δεν έχετε δει το συγκεκριμένο, Ισπανώφονο εργάκι, τρέξτε (το εννοώ, τρέξτε) να το βρείτε. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό crime thriller στο οποίο ο μεσήλικας πρωταγωνιστής, Hector, “μπανίζοντας” μια όμορφη κοπέλα σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του να γδύνεται, γίνεται άθελα του μάρτυρας ενός εγκλήματος. Στην προσπάθεια του να βγάλει άκρη, μπλέκεται με… ταξίδια στο χρόνο (!), παλεύοντας να βρει έναν τρόπο να σώσει την “τωρινή” πραγματικότητα του. Ναι, ξέρω πως “δεν λέει και τίποτα αυτό”, αλλά δυστυχώς, όντας ταινία που βασίζεται στο μυστήριο της, που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς διάολο μπορεί να εξελιχθεί, αν σας έλεγα περισσότερα σίγουρα θα σας το χαλούσα.


Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, λοιπόν, μετά από την πιο πρωτότυπη ταινία-με-ταξίδια-στο-χρόνο της τελευταίας δεκαετίας, έχει αναλάβει τρια καινούργια projects. Τα δυο εξ’ αυτών θα είναι επίσης Ισπανόφωνα, και το ένα από τα δυο εντάσσεται επίσης στην προσφιλή μας κατηγορία της Επιστημονικής Φαντασίας, κατά κόσμον Science Fiction. Το ονοματάκι του, Extraterrestrial (“εξωγήινο”), και είναι το ίδιο πρωτότυπο με το Timecrimes.

Το Extraterrestrial “φέρνει τούμπα” τις κλασσικές ταινίες με εξωγήινους και, αν και παρουσιάζει “μια τυπική εισβολή” (βλέπε War of the Worlds φάση), πρωτοτυπεί στο ότι εστιάζει σε απόλυτα ρεαλιστικούς χαρακτήρες και το πώς αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση. Η ταινία εστιάζει σε τρεις φίλους, σε ένα διαμέρισμα, που ξαφνικά συνειδητοποιούν πως είναι οι μόνοι που… ξέμειναν στην πόλη τους, η οποία έχει εκκενωθεί από ψυχή ζώσα. Ίσως φταίει εκείνο το ούφο, που αιωρείται λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα..!

Ακριβώς επειδή η ταινία δεν εντάσσεται αυστηρά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, αφού δεν “κολλάει” σε εξωγήινους, ρομπότ, γενικά “στο scifi στοιχείο” αλλά στους χαρακτήρες και το πώς επηρεάζονται από αυτό, και ακριβώς επειδή φέρει και τη στάμπα της… ρομαντικής κομωδίας (!), είναι ο,τι πρέπει για να πείσετε το έτερον ήμισυ πως “αυτό δεν είναι σαν τα άλλα, δεν φοράνε κράνη ενώ ξεκοιλιάζουν τους κανίβαλους από το Γάμμα Κενταύρου”. Έτσι, και “θα πάτε μαζί σινεμά” χωρίς ο ένας να κράζει τον άλλο για την επιλογή ταινίας, και θα το καραδιασκεδάσετε. Αρκεί να μην σας “χαλάνε” τα Ισπανικά, έχοντας εξοικειωθεί με την “ηχητική” της Αγγλικής.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι μόνο η ταινία -για την οποία και όφειλα να σας ενημερώσω, αφού σίγουρα “έχει περάσει κάτω από το ραντάρ σας” (όπως το εκπληκτικό περυσινό District 9, που επίσης δεν πρέπει να χάσετε)- αλλά οι δυο εκπληκτικές αφίσες της που μόλις κυκλοφόρησαν και από μόνες τους… στάζουν πρωτοτυπία! Η μια προηγήθηκε αυτής της παραγράφου, και η άλλη… ακολουθεί – έτσι, για… ποικιλία στο “στήσιμο” της σελιδούλας μας. Μη μου πείτε μετά πως δεν σας κίνησαν το ενδιαφέρον!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.