HDR: τώρα και σε video!

hdr-video

Χρησιμοποιώντας δύο DSLR κάμερες, δύο συνεργάτες κινηματογραφιστές ενός μικρού στούντιο στο Σαν Φρανσίσκο, έφτιαξαν ένα μικρό δοκιμαστικό φιλμάκι που χρησιμοποιεί την τεχνική HDR. Τα αποτελέσματα, όπως θα δείτε, είναι άκρως εντυπωσιακά!

Η τεχνική της φωτογραφίας HDR συνίσταται στο συνδυασμό δύο-τριών φωτογραφιών με διαφορετικό ποσοστό έκθεσης, έτσι ώστε η τελική φωτογραφία να παρουσιάζεται με πολύ εκτεταμένο δυναμικό εύρος φωτεινότητας, δίνοντας ένα εντυπωσιακό, αν και όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Εδώ και χρόνια αυτή η τεχνική εφαρμόζεται από επαγγελματίες και ένθερμους ερασιτέχνες φωτογράφους, ενώ πρόσφατα η λειτουργία τείνει να αυτοματοποιηθεί: υπάρχει έτοιμη λειτουργία στο Photoshop, επιλογή στις μέσου κόστους DSLR της Sony, για αυτόματη λήψη τους, ενώ και το νέο λειτουργικό για iPhone, iOS 4.1, δίνει αυτή τη δυνατότητα (αν και με έναν απλουστευμένο και κάπως διαφορετικό τρόπο).

Τώρα όμως, φαίνεται πως η τεχνική αυτή θα εξαπλωθεί και στην κινούμενη εικόνα, μετά τη στατική: δύο συνεργάτες κινηματογραφιστές, οι Alaric Cole και Michael Safai, που συντηρούν ένα μικρό κινηματογραφικό στούντιο στο Σαν Φρανσίσκο με το όνομα “Soviet Montage Productions”, κυκλοφόρησαν ένα μικρό απόσπασμα 1 1/2 περίπου λεπτού, όπου φαίνεται το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της τεχνικής HDR (High Dynamic Range) στο βίντεο. Οι δύο συνεργάτες εργάζονται πάνω σε αυτό το project από τον περασμένο Γενάρη και έχουν φτιάξει μια ειδική διάταξη που εκμεταλλεύεται δύο κάμερες τύπου Canon EOS 5D Mark II. Οι κάμερες κινηματογραφούν παράλληλα, δεχόμενες το ίδιο φως μέσω ενός διαχωριστή (beam splitter), έτσι ώστε να συλλαμβάνουν ακριβώς το ίδιο πλάνο. Πάντως οι δημιουργοί του πολύ ωραίου αποσπάσματος βίντεο δεν έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τη διάταξή τους.

Ασφαλώς οι εφαρμογές αυτής της τεχνικής δεν είναι πανάκεια: με μια μόνο ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα που έχει περισσότερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον εισάγοντας μια αισθητική, την οποία μπορούσε κανείς να πετύχει μέχρι σήμερα (ή τουλάχιστον να προσεγγίσει), μόνο με επίπονο video post processing. Σίγουρα όμως, με ρυθμίσεις στις διαφορές του exposure, μπορεί να αποκτήσει και χρηστική διάσταση, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες τις οποίες δεν μπορεί να αποτυπώσει ο φακός με μία μόνο ρύθμιση της έκθεσης.  Άλλωστε, όπως δείχνουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί του video-clip, με μια πιο μετριοπαθή ρύθμιση, το εφέ μειώνεται και αποκτά πιο φυσική χροιά. Με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο, όπως αναφέρει ο συντάκτης του Engadget, απ’ όπου κι η πηγή μας, όλο και κάποιο “app” θα βρεθεί να το κάνει ΚΑΙ αυτό!

Source:

Are you ready for a wave of HDR to crash over the consumer electronics industry, leaving nothing but oversaturated photos and full-to-the-brim Flickr groups in its wake?

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.