Διπύρηνος AMD “Zacate” aka Atom killer!

Ενώ η Intel πραγματοποιεί το καθιερωμένο της συνέδριο IDF, η AMD παραφυλάει στη γωνία για να της χαλάσει το πάρτι, με την ανακοίνωση του νέου, τρομερού low energy dual core επεξεργαστή της.
Η AMD, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη για την ανακοίνωση του πρώτου της επεξεργαστή που βασίζεται σε πυρήνα “Bobcat” (στην πραγματικότητα σε 2 τέτοιους πυρήνες), ο οποίος ενσωματώνει στο ίδιο τσιπάκι και “κάρτα” γραφικών με υποστήριξη DX11 (με την κωδική ονομασία Cedar)! Κι όλα αυτά με TDP (δείκτη κατανάλωσης) μόλις 18 Watt! Όχι μόνο ο νέος επεξεργαστής θα μπορεί να παίξει παιχνιδάκια, αλλά και να παίξει βίντεο 1080p ανετότατα! Καλά, θα μου πείτε, εδώ σε λίγο θα δούμε κινητά που θα μπορούν να παίξουν full HD, τι λέμε τώρα… Έτσι, έτσι, να ιδρώσουν λιγάκι στην Intel, άντε που μας αλλάξανε τα φώτα με τις αλλαγές των sockets, οι αθεόφοβοι!

UPDATE: Προς φίλους αναγνώστες που επισήμαναν ότι το TDP (Τherman Design Power) δεν αντιπροσωπεύει αυτή καθαυτή την κατανάλωση του chip, αλλά τις προδιαγραφές θερμικής ισχύος που οφείλει να έχει το συνοδευτικό σύστημα ψύξης, πρέπει να πω ότι με την αυστηρή έννοια του όρου σαφώς έτσι είναι, πλην όμως σε διατάξεις χαμηλού ενεργειακού προφίλ, όπως η συγκεκριμένη, το TDP μπορεί (με κάποιο ανεκτό περιθώριο σφάλματος) να υποδείξει τη μέγιστη ισχύ που καταναλώνει το chip σε κατάσταση full load. Ο απλουστευτικός όρος “δείκτης κατανάλωσης”, χρησιμοποιήθηκε (έστω καταχρηστικά) χάριν συντομίας.

ΕΠΙΣΗΣ: H AMD μόλις πριν από λίγες ώρες ανέβασε δύο βίντεο που αφορούν τον Zacate:

Source:

AMD’s low-power APUs Ontario and Zacate will generally have similar designs and similar set of capabilities. Both low-power APU versions feature two “Bobcat” x86 cores and graphics processing engine derived from code-named ATI Cedar chip that fully support DirectX11, DirectCompute and OpenCL. Both APUs also include a new UVD dedicated hardware acceleration for HD video including 1920×1080 (1080p, full-HD) resolutions.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.