“Αλγόριθμοι συναισθημάτων” για μηχανές

Ποιός είπε πως οι υπολογιστές και οι μηχανές γενικότερα δεν χρειάζονται συναισθήματα, αλλά πρέπει να βασίζονται σε ψυχρή λογική; Για αυτό ο computer scientist Graham Mann, σε ομιλία του που έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε στο World Computer Congress, στο Brisbane, περιέγραψε τις προσπάθειες του να “κάνει τις μηχανές να `νιώσουν`”. Να αποκτήσουν συναισθήματα, να προσπαθήσουν να “καταλάβουν πέρα από τη λογική”. Και ως βάση χρησιμοποίησε… τους μύθους του Αισώπου!

Οι μηχανές, σήμερα, υπερτερούν των ανθρώπων όσον αφορά σε εργασίες που απαιτούν “υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης” (“high focus”), και έτσι είναι καλύτερες στην επεξεργασία και εκτίμηση δεδομένων ώστε, π.χ., να αναγνωρίσουν μια ασθένεια. Δεν τα… πάνε και τόσο καλά, όμως, όσον αφορά τις λειτουργίες “χαμηλών επιπέδων συγκέντρωσης” – πώς λέμε “προαίσθημα”, “οικειότητα”, γενικά οτιδήποτε βασίζεται σε λειτουργίες θα λέγαμε του “υποσυνείδητου”.

Έτσι, θεωρώντας πως ένα “έξυπνο σύστημα” θα πρέπει να μη διαθέτει μόνο “λογική”, αλλά και “συναισθήματα” για τη σωστή λειτουργία του, ο Graham Mann ανέπτυξε αλγόριθμους με βάση τον τροχό των συναισθημάτων του Plutchick (Wheel of Emotions), ο οποίος είναι ουσιαστικά ένα είδος σχεδιαγράμματος που ορίζει αντιθέσεις ανάμεσα σε συναισθήματα: π.χ. η “χαρά” βρίσκεται “απέναντι” από τη “λύπη”, και έτσι τα δύο συναισθήματα δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Στη συνέχεια, “ζήτησε” από έναν υπολογιστή να εκτιμήσει μια σειρά μύθων του Αισώπου, βάσει αυτών των αλγόριθμων.

Ο υπολογιστής διάλεξε με… ελεύθερη βούληση τρεις ιστορίες στις οποίες εντόπισε ένα κοινό σημείο: τις The Thirsty Pigeon, The Cat and the Cock και The Wolf and the Crane*. Όταν ρωτήθηκε “γιατί διάλεξε αυτές τις ιστορίες” ο υπολογιστής απάντησε… “ένιωσα λύπη για το πουλί”!

Σύμφωνα με τον Graham Mann, οι αλγόριθμοι του μπορούν να βρουν ιδανική χρήση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, π.χ. εμπλουτίζοντας τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται σε αυτά, αλλά ακόμη και στο χώρο της ιατρικής – π.χ. για τον εντοπισμό σχέσεων ανάμεσα σε ασθενείς βάσει όχι μόνο συμπτωμάτων και ενδείξεων, αλλά και κοινών συναισθημάτων ανάμεσα τους.

*Σημείωση: παρέθεσα τους Αγγλικούς τίτλους των ιστοριών διότι… δεν γνωρίζω ποιά είναι η αντιστοιχία τους σε σχέση με τις Ελληνικές/αν έχουν αποδοθεί “1:1”.

Source:

Perth computer scientist Graham Mann was developing algorithms to simulate “free thinking” and emotion.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.