Εξελίξεις στη “σκηνή” του PS3: Part 4

Μου φαίνεται πως, τελικά, μάλλον θα το καθιερώσουμε να έχουμε τουλάχιστον ένα εβδομαδιαίο update για το “τι συμβαίνει με το Playstation 3”, αφού από τη μέρα που αποκαλύφθηκε το exploit που άνοιγε διάπλατα τις πόρτες για την εκτέλεση homebrew, κάθε μέρα εμφανίζεται και κάτι νέο. Ενώ, όμως, μέχρι πρόσφατα, το “κάτι νέο” περιοριζόταν σε νέα “φλασάκια” και τρόπους “σπασίματος” του, τώρα, επιτέλους, φτάνουμε στον στόχο μας: μέσα στην εβδομάδα έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες homebrew εφαρμογές για αυτό, ενώ η “σκηνή”… τρέχει για τα καλά, με developers να εμφανίζονται κάθε μέρα ανακοινώνοντας νέα projects!

Οφείλω να ξεκαθαρίσω πως, από όσα έχουν συμβεί, επέλεξα τις “top” εξελίξεις, ενώ απέφυγα οτιδήποτε θα μπορούσε, με τον οποιοδήποτε τρόπο, να συσχετιστεί με την πειρατεία – αυτή είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει. Πάμε;

Ξεκαθάρισμα στόχου

Πριν αρχίσουμε, οφείλω να ξεκαθαρίσω το “τι θέλω να είναι το Playstation 3 για εμένα” με την προσθήκη homebrew: ο,τι είναι, αυτή τη στιγμή, το παλιό Xbox μου, δηλαδή, “ένα `κουτί` κάτω από την τηλεόραση που θα μπορεί να παίζει όχι μόνο παιχνίδια, αλλά και μουσική και ταινίες, που θα τις `τραβά` από το τοπικό δίκτυο μου”. Θέλω, επιπλέον, “να μπορεί να παίζει εξομοιωμένα παιχνίδια από κλασσικές και αγαπημένες κονσόλες και υπολογιστές”. Αρχικά, η παρουσία του Linux στο PS3 μου έδωσε την ψευδαίσθηση πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό δίχως να χρειάζονται “σπασίματα” κ.λπ.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και οι developers δεν ασχολήθηκαν και πολύ με αυτό. Ένας από τους λόγους ήταν πως η Sony είχε “κλειδώσει” την πρόσβαση στο hardware, αφήνοντας το Linux δίχως “επιτάχυνση γραφικών”. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι αυτή, σκεφθείτε πως είναι το αντίστοιχο του “να μη λειτουργεί η κάρτα γραφικών παρά για να δείχνει εικόνες”, ενώ για να το δείτε στην πράξη… κάντε restart τον υπολογιστή και δοκιμάστε να μπείτε σε Safe mode. Όταν βρεθείτε εκεί, δοκιμάστε να… παίξετε ένα παιχνίδι ή μια ταινία με ανάλυση 1080p. “Δεν”..!

Τώρα με το “άνοιγμα” του PS3, και τους developers να επιστρέφουν σε αυτό, τα παραπάνω θα είναι πολύ σύντομα απόλυτα εφικτά. Επιπλέον, το PS3 είναι ένα από τα δυνατότερα “μηχανήματα”, με αποτέλεσμα -θεωρητικά- να μπορεί να εξομοιώσει δίχως προβλήματα, σε πλήρη ταχύτητα, όλους τους υπολογιστές και τις κονσόλες που είχαν προηγηθεί. Το ότι μπορεί εύκολα να “πάρει και δίσκο” σημαίνει πως σύντομα θα μπορεί κανείς να έχει αυτό ακριβώς που προανέφερα: ένα “κουτί” που θα μπορεί να παίζει ΟΛΑ τα παιχνίδια από ΟΛΕΣ τις κονσόλες και υπολογιστές ηλικίας 3 ετών και άνω, ενώ δεν αποκλείεται και η εξομοίωση του PC μέσω λύσης όπως το Bochs, και η… εκτέλεση Windows σε αυτό! Κοινώς, μιλάμε για ένα “κουτί” που… θα κάνει τα πάντα, εκτός από το να παίζει παιχνίδια του ανταγωνιστικού Xbox 360 και τους σύγχρονους τίτλους των PCs (τελευταίας 4ετίας). Άραγε, ΑΥΤΟ δεν είναι ελκυστικό, και λόγος να το αγοράσει κανείς; Ήδη ετοιμάζομαι να πάρω 2ο, για… καβάτζα!

Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα γίνει στο όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον – εξάλλου, το PS3 έχει μόλις ένα μήνα που “μας άνοιξε τις πόρτες του”. Για την ώρα, κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στο χώρο του homebrew, με μερικές απλές αλλά σημαντικές εφαρμογές. Ανάμεσα τους, και η πρώτη… “μπόμπα” που θα δούμε στο τέλος – και που μόλις έκανε την εμφάνιση της!

PlayStation Network Installer

Η Sony -ορθώς- κόβει την πρόσβαση στο PSN σε κάθε “τροποποιημένη” κονσόλα. Κάποιοι απορούν γιατί δικαιολογείται να κάνει κάτι τέτοιο, οπότε ας το ξεκαθαρίσω από την αρχή: φαντασθείτε πως κάθε “τροποποιημένη” κονσόλα μπορεί, τουλάχιστον θεωρητικά, και να τρέξει “τροποποιημένα” παιχνίδια. Φαντασθείτε, τώρα, πως ο κάτοχος μιας “κανονικής” κονσόλας παίζει ένα διπλό ποδοσφαιράκι με τον κάτοχο μιας “τροποποιημένης”, μέσω του PSN. Ο κάτοχος της “τροποποιημένης” τρέχει παράλληλα με το παιχνίδι και ένα πρόσθετο προγραμματάκι που όποτε ο παίκτης του πλησιάζει στο τέρμα, αυτομάτως… βάζει γκολ! Ορίστε: μόλις χάθηκε όλο το νόημα του multiplayer, της “ισοτιμίας” και της “νίκης με την αξία” του κάθε παίκτη. ΑΥΤΟ προσπαθεί να προστατέψει η Sony, και πολύ-πολύ καλά κάνει.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως κόβωντας την πρόσβαση στο PSN, εμποδίζει και την πρόσβαση σε demos νέων παιχνιδιών, σε updates και patches για τα υπάρχοντα, σε “πρόσθετο υλικό” (λέγε-με-DLC) κ.λπ. Το PlayStation Network Installer, λοιπόν, είναι μια λύση για αυτό το πρόβλημα: μια νέα εφαρμογή που τρέχει στο PC και μπορεί να δημιουργήσει αρχεία με κατάληξη .pdb (φαντάζομαι σημαίνει “Playstation DataBase” ή κάτι παραπλήσιο) και να τα μεταφέρει σε ένα “σπασμένο” PS3 μέσω FTP. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει από τον υπολογιστή του και μεταφέρει (και εγκαταστήσει) στην κονσόλα του αρχεία από το PlayStation Network, ακόμη και αν η ίδια δεν μπορεί να συνδεθεί σε αυτό.

Μικρό προβληματάκι; Πως ούτε το PC μπορεί να συνδεθεί στο PlayStation Network για να κατεβάσει αρχεία του PS3, και έτσι, για την ώρα, αναμένεται κάποιος… σοβαρός τρόπος απόκτησης τους. Φαντάζομαι πως εδώ θα υπάρχει μια… γκρίζα περιοχή, με κάποιους να μπαίνουν “από την πίσω πόρτα” στο PSN για να ανεβάζουν τα, κατά τα άλλα, νομιμότατα αρχεία (θυμίζω: demos, patches, updates, ΟΧΙ full παιχνίδια) σε… “πειρατεμπορικά” sites από τα οποία θα μπορούμε να τα αποκτούμε μέσω torrents. Οχι ό,τι καλύτερο, ούτε 100% νόμιμο, αλλά δεν είναι και το αντίστοιχο του “να κατεβάζεις full games”, οπότε… Είπαμε: “γκρίζα περιοχή” η όλη φάση..! Υπάρχει, βέβαια, ένα μικρό κολπάκι, που για την ώρα λειτουργεί κανονικά: δοκιμάστε να ψάξετε στο Google Search για “site:dl.playstation.net filetype:pkg” – ουσιαστικά, με αυτό του λέτε “ψάξε στο site από όπου κατεβάζει αρχεία το PS3 (dl.playstation.net), για αρχεία τύπου pkg”. Δυστυχώς, για να καταλάβει κανείς “τι είναι το καθένα” (αφού τα αποτελέσματα μοιάζουν… αλαμπουρνέζικα), πρέπει να τα κατεβάσει και εγκαταστήσει.

Info

Περισσότερα για το PSN Demo Installer, εδώ.

Pong: το πρώτο homebrew παιχνίδι

Ναι, ούτε έχει εξαιρετικά γραφικά και ήχο, ούτε καν “πάει κόντρα” το… PacMan, αλλά το Pong ήταν, είναι και θα είναι ένα απλό παράδειγμα παιχνιδιού που πάντα μπορεί να μεταφερθεί σχετικά εύκολα σε μια κονσόλα. Και έτσι, είναι και το πρώτο homebrew παιχνίδι του PS3 (και, συμπτωματικά, το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι που έπαιξα ποτέ μου από την άνεση του σπιτιού μου :-D ). Δυο “ρακέτες” και μια “μπάλα”, δύο παίκτες και… τρελή διασκέδαση! Τι να σου κάνει το Uncharted όταν έχεις τέτοια δράση μπροστά σου!

Εντάξει, εντάξει, στην πραγματικότητα δεν αξίζει καν να το δοκιμάσει κανείς, παρά μόνο για λόγους… περιέργειας – ενώ είναι κάπως γελοίο να έχεις το “κτήνος” PS3 και να… παίζεις Pong! Άξιζε, όμως, να το αναφέρω, καθαρά για… εγκυκλοπαιδικούς λόγους!

Info

Αν παρά το… γελοίο της υπόθεσης θέλετε, όντως, να το δοκιμάσετε, ρίξτε μια ματιά εδώ.

PS3 Demo Manager v1.0

“…by Waninkoko”, όπως συνεχίζει το όνομα της εφαρμογής, και… αυτή και αν είναι έκπληξη! Ο Waninkoko είναι ένας από τους πιο σεβαστούς developers στη “σκηνή” του Wii, και από ό,τι φαίνεται, μόλις… μετακόμισε στο PS3! Ναι, το πρώτο του πρόγραμμα δεν είναι κάτι το κοσμοσυνταρακτικό -ουσιαστικά, κάνει ο,τι και το προαναφερθέν PSN Demo Installer- αλλά αν ο Waninkoko “κινηθεί” με αυτό όπως και με τις λύσεις του για το Wii, προβλέπονται συχνά updates μέχρι η εφαρμογή να είναι, απλά… τέλεια σε αυτό που κάνει: στην εγκατάσταση “πακέτων” στο PS3.

Πόσο πάτε στοίχημα πως το ελάχιστο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ένα παραπλήσιο πρόγραμμα (ίσως και το ίδιο), που “θα συνδέεται” με το PS3 μέσω δικτύου και “θα του πετάει” τα αρχεία που ο χρήστης διάλεξε από μια λίστα στο PC του; Ναι, “σαν να βλέπεις στο PC σου το μενού του PSN όπως το βλέπεις κανονικά μέσα από το ίδιο το PS3”! Η αρχή έγινε..!

Info

Θα το βρείτε… χμμ… κάπου εδώ!

Comgenie’s Awesome Filemanager

Άλλο ένα νέο προγραμματάκι, που αντίθετα με μια λύση FTP που είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν (και που απέφυγα να αναφέρω αφού, τότε, χρησίμευε κυρίως για τη μεταφορά “κοπιών” στο δίσκο PS3), αυτό δίνει άμεσα πρόσβαση στο δίσκο του PS3. Με άλλα λόγια, είναι κάτι αντίστοιχο του “remote desktop” (οι Λινουξάδες ανάμεσα μας μάλλον θα θεωρήσουν καλύτερο παράδειγμα το SSH), αλλά όχι για “χειρισμό της κονσόλας” αλλά “των αρχείων στο δίσκο”. Έτσι, μπορεί κανείς να “σώσει” ένα αρχείο από το PC απευθείας στο δίσκο του PS3.

Προσοχή, όμως: το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΔΕΝ δίνει πρόσβαση μόνο στο δίσκο, αλλά και στη μνήμη flash του PS3, ενώ μια λάθος κίνηση μπορεί να καταστρέψει την κονσόλα σας. ΔΕΝ σας προτείνω να το χρησιμοποιήσετε “αν δεν γνωρίζετε τι κάνετε”, και σίγουρα ΔΕΝ είναι “για να παίζει κανείς με ο,τι αρχείο συναντήσει μπροστά του”. Και το PS3 ΔΕΝ είναι σαν τον υπολογιστή, που “αν διαλύσεις το λειτουργικό, μπορεί και να τη βγάλεις καθαρή με μια επανεγκατάσταση”… Ένα λάθος και σας βλέπω στο… service της Sony, παρακαλώντας τους τεχνικούς “να μην σας εγκαταστήσουν το τελευταίο firmware που δεν `σπάει`”. Επαναλαμβάνω: ΜΗΝ το δοκιμάσετε αν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Info

Αν, από την άλλη, σας λένε… Rick Dangerous ή είστε αγύριστα κεφάλια, ορίστε. Εδώ βόσκει..!

USB FIRM LOADER

…και ορίστε το σημαντικότερο από όλα, που το αφήσαμε τελευταίο για να… χαρείτε: εντζόϋ, μπράδερς εντ σίστερς! Το USB FIRM LOADER του JaiCraB είναι αυτό που μάλλον φαντασθήκατε από τον τίτλο: ένας “εξομοιωτής” της “μνήμης” όπου βρίσκεται το firmware του PS3! Ναι, ναι, αυτό σημαίνει πως “μπορούμε να φορτώσουμε ένα διαφορετικό firmware στο PS3, δίχως να υπάρχει κίνδυνος `μπαναρίσματος` της κονσόλας, `αλλοίωσης` των περιεχομένων της, `εξαφάνισης της συμβατότητας με το jailbreak`” κ.λπ. Ναι, είναι το πρώτο βήμα για ένα custom firmware, όπως ακριβώς ήταν το DevHook στο PSP!

Αν αυτά εξακολουθούν να… σας φαίνονται ακατανόητα, σκεφθείτε το με παράδειγμα: έβγαλε νέο firmware η Sony, που “κλείνει τις τρύπες μέσω των οποίων `σπάει` το PS3”; Ε, ΔΕΝ θα χρειάζεται να το εγκαταστήσει κανείς, χάνοντας την υποστήριξη “ανεξάρτητου λογισμικού”: θα μπορεί να το… εξομοιώσει, “τρέχοντας το από ένα φλασάκι”, ΣΑΝ να το είχε εγκαταστήσει στο PS3 αλλά ΧΩΡΙΣ πραγματικά να το εγκαταστήσει! Το πρόγραμμα λειτουργεί 100%, αλλά υπάρχει ένα μικρό, τοσοδούλι προβληματάκι…

Για να μπορέσει “να εξομοιώσει ένα firmware”, πρέπει και… να το έχει! Και, για την ώρα, έχουμε πρόσβαση μόνο στο firmware 3.41, δηλαδή, “αυτό με την τρύπα που επέτρεψε το σπάσιμο του PS3”. Το 3.42, και όσα θα ακολουθήσουν, έχουν “κλείσει” αυτή την τρύπα, και έτσι δεν υπάρχει πρόσβαση στα αρχεία τους κατόπιν της εγκατάστασης τους. Έτσι, δεν είναι δυνατή και η αντιγραφή και εξομοίωση τους. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάποια λύση για αυτό, και θα πρέπει να αποκωδικοποιηθούν με κάποιο τρόπο για να είναι εφικτό, για παράδειγμα, το “φόρτωμα” του επερχόμενου firmware 3.50 (που θα προσθέτει υποστήριξη 3D παιχνιδιών και blu-Ray στο PS3). Για την ώρα, μπορούμε μονάχα να “παίζουμε” με το τωρινό firmware, μόνο.

Και αυτό, όμως, δεν είναι κακό, αφού δεν είναι καθόλου απίθανο να εντοπιστούν οι διαφορές ανάμεσα στα παλιά firmware, που είχαν υποστήριξη Linux, και τα σύγχρονα, ώστε να επανέρθει η σχετική δυνατότητα στο, τώρα πια… ορθάνοιχτο PS3! Good times!

Info

Πού, πού; Εδώ, εδώ!

Αυτά για την ώρα. Έπεται συνέχεια – και, φυσικά… εδώ θα είμαστε, με όλα τα ενδιαφέροντα updates!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.