Τα πάνω-κάτω φέρνει η Intel με τους “Sandy Bridge”

Η Intel έδωσε, στα πλαίσια του συνεδρίου iDF, λεπτομερείς τεχνικές αναλύσεις της αρχιτεκτονικής των νέων της επεξεργαστών “Sandy Bridge” που θα αρχίζουν να κυκλοφορούν νωρίς το 2011. Οι αλλαγές σε σχέση με τους υπάρχοντες επεξεργαστές Core iX είναι πάρα πολλές και θα μας απασχολήσουν σίγουρα πολύ τους επόμενους μήνες!

Το γνωστό τεχνολογικό portal AnandTech παρουσιάζει μια διεξοδική ανάλυση της νέας αρχιτεκτονικής 32nm στην οποία θα βασίζονται οι νέοι mainstream επεξεργαστές της Intel. Πηγαίνοντας στο site της, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πίνακες με τους νέους επεξεργαστές, διαγράμματα για την εσωτερική τους αρχιτεκτονική και συμπεράσματα για την απόδοση και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση με την έλευσή τους, νωρίς το 2011. Εδώ θα επιχειρήσω μια συνοπτική αναφορά στις κύριες πρακτικές επιτπώσεις που θα σημάνουν οι νέοι επεξεργαστές.

1. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ SOCKET: μετά το πέρασμα από το socket 1366 στο 1156, τώρα η Intel μας υποχρεώνει ξανά σε μετάβαση στο καινούριο socket 1155. Αυτό σημαίνει απλά, αναγκαστική αλλαγή του mainboard, αν θέλετε να επιλέξετε έναν επεξεργαστή νέας γενιάς.
2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ: Οι επιδόσεις σε σχέση με έναν επεξεργαστή τωρινής γενιάς στον ίδιο χρονισμό, αναμένεται να είναι αυξημένες από 10-30% μεγαλύτερες, ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη εφαρμογή. Δείτε και αυτό το preview μετρήσεων για να πάρετε μια πρόγευση.
3. ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ SCALABILITY: μια σχεδιαστική καινοτομία που εφάρμοσε η Intel εδώ, ήταν να αντικαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας κάθε πυρήνα με την L3 cache και να τις μαζέψει όλες μαζί σε ένα κοινό “ring bus”, που εξυπηρετεί όλα τα components του chip. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε chips με πολύ περισσότερους πυρήνες απ’ ότι έχουμε μέχρι σήμερα. Αν δηλαδή τώρα έχουμε 6 πυρήνες, με τη νέα αρχιτεκτονική τι θα πρέπει να περιμένουμε; 12, 24;; Ένα είναι βέβαιο: ότι το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ συναρπαστικό σε υτόν τον τομέα!
4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΑ: Το ενσωματωμένο GPU των νέων επεξεργαστών αναμένεται να έχει διπλάσια απόδοση σε σχέση με το αντίστοιχο που ενσωματώνεται σε επεξεργαστές Clarkdale/Arrandale. Απομένει να δούμε στην πράξη τί επίπεδο απόδοσης θα έχει στις αγαπημένες μας εφαρμογές (aka… games!) και αν θα είναι σε θέση να κοντράρει αντίστοιχες λύσεις από Nvidia και AMD.
5. VIDEO ENCODER ΣΤΟ GPU: κομμάτι της αναβάθμισης της GPU είναι η ενσωμάτωση, για πρώτη φορά, hardware video encoder, το οποίο μπορεί να αποβεί πάρα πολύ χρήσιμο σε όσους ασχολούνται με video editing: αναφέρεται ότι στο IDF η Intel έκανε μια επίδειξη, στην οποία ένας επεξεργαστής της νέας κλάσης μετέτρεψε βίντεο full HD 3 λεπτών σε ανάλυση VGA για το iPhone μέσα σε 14 sec, σημειώνοντας επίδοση transcoding 400fps!!
6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝTIMEΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟVERCLOCKING: η Intel ενισχύει το Turbo Boost, κλειδώνει το multiplier και μεταφέρει το basic clock στο chipset, “φιξάροντάς” το σε μια συγκεκριμένη συχνότητα π.χ. 100MHz σε μια προσπάθεια να ελέγξει καλύτερα τις προδιαγραφές λειτουργίας. Όπως διαφαίνεται, πρόθεσή της είναι να μην αφήνει ελεύθερο το overclocking στα mainstream μοντέλα επεξεργαστών (και πολύ περισσότερο στους φτηνούς, entry level), αλλά να κυκλοφορεί ειδικές εκδόσεις “K series”, όπως έκανε π.χ. με την περίπτωση Intel Core i7-875K.

Άντε να δούμε τι άλλο ετοιμάζουν στα εργαστήριά τους οι κύριοι της Intel. Εγώ σας το λέω πάντως: από εξωγήινους προέρχεται η τεχνολογία τους! Πές κι εσύ κάτι ρε Λιακό!

Source:

And exciting Sandy Bridge is. The CPU architecture itself doesn’t look too revolutionary. These are the sorts of improvements we’ve come to expect from Intel from one generation to the next. The out of order execution window grew as did all associated buffers. Thanks to some significant redesigns in hardware Intel was able to increase branch prediction accuracy and FP execution throughput all while making the chip more energy efficient.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.