Κρατήστε (και οργανώστε) σημειώσεις με το Evernote


Το Evernote είναι σίγουρα η γνωστότερη υπηρεσία λήψης και διαχείρισης σημειώσεων στον πλανήτη – κάτι στο οποίο έχει βοηθήσει το ότι είναι προσβάσιμο από… παντού: από το επίσημο site του ως webapp, από το desktop του υπολογιστή μέσω ειδικής εφαρμογής, από “μικρή” εφαρμογή για κινητά ή ακόμη και από τον δικό τους browser. Με άλλα λόγια, είναι ο,τι πρέπει για να μπορεί κανείς “να κρατά σημειώσεις όπου και αν βρίσκεται” και να έχει πάντα πρόσβαση σε αυτές. Κάτι σαν να είχε κάνει… tattoo ένα σημειωματάριο. Λέμε τώρα… :-)

Το καλό είναι πως το Evernote διαθέτει και δυνατότητες συνεργασίας με άλλους χρήστες. Το κακό είναι πως αυτό θεωρείται “πρόσθετη δυνατότητα” και συνοδεύεται από μικρό κόστος για μηνιαία συνδρομή στην υπηρεσία (που, επιπλέον, χαρίζει και πρόσθετο χώρο για σημειώσεις). Για αυτό και εμείς θα το… αγνοήσουμε επιδεικτικά ως δυνατότητα, επικεντρωνόμενοι στο “τσάμπα” της υπόθεσης και στην ατομική οργάνωση. Ας το παίξουμε λιγάκι εγωιστές με τις σημειώσεις μας… Πάμε;


ΟΚ, αρχίζουμε: επισκεφθείτε τη διεύθυνση του site (με κλικ στη διευθυνσούλα που δίνουμε παραπάνω, στο όνομα του) και κατεβάστε την εφαρμογή στο desktop σας. Μετά, φυσικά, εγκαταστήστε την (ελάααατε που δεν γνωρίζετε πώς, αν ήταν το Stacraft 2, δεν θα το βρίσκατε;!;)... Αν και εμείς θα δούμε τη χρήση του στο desktop, αν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το Evernote αποκλειστικά ως site, μέσω του browser, οι διαδικασίες που θα δούμε δεν αλλάζουν και πολύ.

Εγώ έχω ήδη σημειωσούλες στην εφαρμογή - εσείς, αφού (αν) δεν την έχετε ξαναχρησιμοποιήσει, δεν θα δείτε τίποτα. Κάντε κλικ στο New Note για να δημιουργηθεί μια νέα σημείωση - θα εμφανιστεί στο δεξιά πλαίσιο της εφαρμογής.

Όπως ίσως μαντέψατε, με ένα κλικάκι εκεί (δεξιά, στη σημείωση) μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε ο,τι επιθυμείτε. Προσέξτε πως υπάρχουν και κάποιες βασικές επιλογές μορφοποίησης κειμένου, ίδιες με ένα τυπικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (π.χ. Word). Μέσω αυτών μπορείτε να αλλάξετε χρώμα, γραμματοσειρά, μέγεθος κ.λπ. στο κείμενο σας.

Πολύ (πολύ) σημαντική για την οργάνωση των σημειώσεων σας είναι η χρήση tags (μέσω των οποίων γίνεται μια βασική ομαδοποίηση τους). Κάντε κλικ στο "Click to add tags", λίγο επάνω από το χώρο συγγραφής της σημείωσης σας, και αρχίστε να προσθέτετε μικρές περιγραφικές λέξεις-φράσεις για αυτήν (π.χ. "windows", "internet" κ.λπ.). Στην εικόνα τα βλέπετε με μικρά, κίτρινα "καρτελάκια".

Αντίστοιχα, με ένα κλικ στο set source url μπορείτε να συνδέσετε τη σημείωση σας με μια διεύθυνση στο Internet. Ο,τι πρέπει για "αναφορά σε πηγή" (αν και, δυστυχώς, από ό,τι γνωρίζουμε, υποστηρίζεται μονάχα μια διεύθυνση ανά σημείωση).

Φυσικά, όπως και σε κάθε εφαρμογή σημειώσεων που... σέβεται τον εαυτό της, μπορείτε να καταχωρήσετε τις σημειώσεις σας σε διαφορετικά "σημειωματάρια". Μπορείτε να επιλέξετε "σε ποιό εντάσσεται μια σημείωση" από το pull-down menu ακριβώς δίπλα από το "όνομα" της. Έτσι, είναι εύκολο να... Εε... Τι πάει να πει "δεν έχετε σημειωματάρια"; Ω, τι καταστροφή! Πάμε να φτιάξουμε!

Βλέπετε κάπου "προς τα αριστερά" που υπάρχει ένα πλαισιάκι με όνομα "Notebooks"; Θα έχει ήδη ένα "default" notebook που δημιούργησε το Evernote για εσάς. Ας οργανωθούμε καλύτερα: κάντε δεξί κλικ μέσα του και επιλέξτε από το μενού που εμφανίζεται "Create Notebook". Μετά, απλά εισάγετε το όνομα που θέλετε να έχει το συγκεκριμένο σημειωματάριο (βοηθά για να χωρίζετε "θεματικά" τις σημειώσεις σας - π.χ. σε ένα σημειωματάριο "να διαβάσω αυτά", σε άλλο "να δω αυτές τις ταινίες" κ.λπ.).

Το Evernote είναι διάσημο για την ευελίξία του - που μεταφράζεται σαν "παρέχει πολλούς τρόπους λήψεις σημειώσεων". Αν το χρησιμοποιήσετε στο κινητό, θα δείτε π.χ. πως μπορεί να λάβει άμεσα φωτογραφίες από την κάμερα του. Στον υπολογιστή (για την ακρίβεια "στην desktop εκδοχή του") η "ευελιξία" μεταφράζεται και σαν σημειώσεις μέσω της webcam (π.χ. για να φωτογραφίσετε στη στιγμή ένα χαρτί όπου έχετε γράψει κάτι "στα γρήγορα"). Ευτυχώς, το Evernote χαρακτηρίζεται και από πολύ καλή αναγνώριση γραφής - που σημαίνει πως "μπορεί να μετατρέψει τα γραπτά... ορνιθοσκαλίσματα σας σε πληκτρολογημένο κείμενο". Δυστυχώς, αυτό "πιάνει" μόνο στα Αγγλικά. Κρίμα, κρίμα... :-(

Πάμε στο Tools - Options να προσαρμόσουμε το "πώς θα λειτουργεί το Evernote" στα μέτρα μας. Στο tab General αφήστε ενεργό το "Check for updates at launch" για να ελέγχει κατά την εκκίνηση του "αν βγήκε νέα έκδοση". Αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε εύκολα ανάμεσα σε πολλούς υπολογιστές, μπορείτε να αλλάξετε το "Evernote Local Files" (με ένα κλικ στο Change) για να "δείχνει" σε ένα φάκελο σε ένα φλασάκι. Μειονέκτημα: το φλασάκι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο για να το χρησιμοποιείτε. Πλεονέκτημα: σε όποιον υπολογιστή έχετε εγκατεστημένο το Evernote (και το έχετε ρυθμίσει "να βλέπει" στο ίδιο σημείο στο φλασάκι) θα έχετε και όλες τις σημειώσεις σας. Χρήσιμο για... offline υπολογιστές!

Συνεχίστε στο tab Synchronization ενεργοποιώντας το "Synchronize automatically" και διαλέγοντας από το διπλανό του pull-down μενού "κάθε πότε θέλετε να συγχρονίζονται οι σημειώσεις σας με την online εκδοχή του Evernote". Έτσι, αν "έχουν συγχρονιστεί" και κλείσετε τον υπολογιστή σας, θα έχουν καταχωρηθεί online και άρα θα είναι και προσβάσιμες μέσω του site της υπηρεσίας ή από το κινητό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να θυμάστε πάντα αφού τρέξετε και λίγο πριν κλείσετε την desktop εκδοχή του Evernote, να συγχρονίζετε "χειροκίνητα" τις σημειώσεις σας με ένα κλικ στο πλήκτρο Sync.

Συνεχίστε στο Global Hot Keys. Εκεί μπορείτε να ορίσετε shortcuts τα οποία θα διευκολύνουν τη γρήγοτη καταχώρηση μιας σημείωσης στο Evernote (σημειώνουμε πως "θα πρέπει να τρέχει" για να ισχύουν). Έτσι, π.χ., όταν πατάτε το συνδυασμό του "New Note" θα εμφανίζεται το παράθυρο του με "ανοιχτή" μια "νέα σημείωση", ενώ όταν πατάτε αυτό που ορίσατε στο "Paste Clipboard" θα καταχωρείται ό,τι έχετε αντιγράψει στο Clipboard του λειτουργικού (με δεξί κλικ>Copy ή CTRL+C) απευθείας στο Evernote.

Για ευκολότερη επεξεργασία μιας σημείωσης, μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στο όνομα της - οπότε και θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο με περισσότερο χώρο και καλύτερη οργάνωση των "στοιχείων" του. Με την ευκαιρία, αναφέραμε πως με δεξί κλικ σε μια σημείωση και επιλογή του "Attach Files" μπορείτε να προσθέσετε και αρχεία σε μια σημείωση; (π.χ. εικόνες που σχετίζονται με αυτήν).

Το Evernote φημίζεται για τις πολύ καλές δυνατότητες αναζήτησης που παρέχει. Χρησιμοποιώντας το πεδίο αναζήτησης (στο επάνω δεξιά άκρο του) μπορείτε να ψάξετε όχι μόνο για tags, αλλά και για οποιοδήποτε κείμενο περιέχεται σε μια σημείωση. Επιπλέον, όταν πια παρουσιαστούν αποτελέσματα για μια αναζήτηση σας, το Evernote θα σας επιτρέπει να τα φιλτράρετε σε υπο-ομάδες ανάλογα με το πόσες λέξεις χρησιμοποιήσατε στην αναζήτηση σας, για να μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε ακριβώς τη σημείωση που ψάχνατε.

Info

Μπορείτε να προσθέσετε το Evernote ως extension στον Firefox ή τον Chrome, για να είναι εύκολο να αντιγράφετε τμήματα ιστοσελίδων με κείμενο και εικόνες (ή και ολόκληρες τις ιστοσελίδες) στο Evernote χωρίς να… μπλέκετε με copy-paste. Και θα φροντίζει και να αντιγράφει και προσθέτει στη σημείωση σας τη “διεύθυνση URL” από την οποία αντιγράψατε κάτι, ώστε να είναι ευκολότερο αργότερα να επιστρέψετε στην “πηγή”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.