Αντεπίθεση Nvidia στα notebooks

nvidia_3d_vision_notebooks_banner

Η αρχιτεκτονική Fermi περνά στα φορητά συστήματα: η Nvidia είναι πλέον σε θέση να ανακοινώσει τη διάθεση των πρώτων notebooks με γραφικά της σειράς GeForce 400M που αφορά mobile GPUs που φυσικά υποστηρίζουν DX11 και ανεβάζουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη επιδόσεων στα φορητά PCs.

Η Nvidia έχει χάσει έδαφος το τελευταίο εξάμηνο, ιδίως στα notebooks, αφού έχει χάσει δύο μεγάλους της πελάτες, την Sony και την Apple: έχοντας επιλέξει τη σειρά AMD Mobility Radeon HD5000 στα καινούρια τους συστήματα, έχουν γυρίσει την πλάτη στην Nvidia. Η τελευταία πάντως δεν καταθέτει τα όπλα και παρουσιάζει τη νέα της γενιά mobile GPUs. Acer, ASUS, Dell, Lenovo, Samsung, Toshiba και MSI έχουν ήδη στα σκαριά καινούριες σειρές mainstream και high-end φορητών που χρησιμοποιούν τη νέα σειρά “καρτών” γραφικών. Η Nvidia παίζει το, κατά την άποψή της, δυνατό χαρτί, που δεν είναι άλλο από το 3D Vision, το οποίο συνοδεύεται από το σύστημα 3DTV, για ψευδοτρισδιάστατη απεικόνιση τόσο σε games, όσο και σε τηλεοπτικό σήμα/ταινίες. Επίσης, ένα μεγάλο θετικό βήμα είναι ότι έχει βάλει στο πρόγραμμα τακτικούς universal drivers για τα mobile GPUs, έτσι ώστε να μην εξαρτώμαστε από τα “τερτίπια” κάθε κατασκευαστή, και απλώς να κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση των Nvidia drivers, όπως γίνεται όμορφα και ωραία στα desktop συστήματά μας.

nvidia_3d_vision_bannerΤα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της έκθεσης IFA, στο Βερολίνο, είναι το ASUS G53Jw με Geforce GTX 460M και το Acer Aspire 5745DG που βασίζεται στην Geforce GT 425M. Και τα δύο θα ενσωματώνουν τον 3D πομποδέκτη (emitter) στο πλαίσιο της οθόνης τους: υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο emitter είναι απαραίτητος για να παίζουν τα 3D γυαλιά και να δείχνουν το εφέ του 3D σωστά. Η AMD θα απαντήσει με τη νέα της σειρά Radeon HD6000 που κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί το Γενάρη του 11 στην έκθεση CES του Λας Βέγκας.

Source:

Following its top-to-bottom launch lineup of Fermi-based Geforce 400M Series mobile GPUs, corporate figures within Nvidia have announced their expectations for the company to gain back a leading position in the graphics card market in the second half of 2010.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.