Popcorn: interactive web videos από τη Mozilla

Το Popcorn project της Mozilla έχει κάθε πιθανότητα να μεταλλάξει κάτι που ως σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο: τη “γραμμική” μορφή των βίντεο. Ακούγεται περίεργο ή ακατανόητο; Αααακριβώς! Διότι αν “πιάσει”, τα βίντεο θα μετατραπούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι νέο. Something… wonderful..!

Ίσως θυμάστε το DVD του Matrix, έναν από τους πρώτους τίτλους που κατάφερνε, κατόπιν σκληρής προσπάθειας, να μας δώσει “κάπως διαδραστικό περιεχόμενο” – μια υπόσχεση που είχαμε ακούσει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των DVDs. Ουσιαστικά, σε αυτό παρουσιάζονταν περιστασιακά κάποιες ενδείξεις που καθοδηγούσαν το θεατή “να επιλέξει κάτι” (να πατήσει ένα πλήκτρο στο τηλεκοντρόλ ή, αν το έβλεπε από υπολογιστή, να κάνει κλικ σε ένα σημείο του). Τότε, η “τυπική ταινία” μετατρεπόταν σε ντοκιμαντέρ, σε “making of” με πρόσθετο σχολιασμό από τους συντελεστές της. Ή, ίσως, παρουσιάζονταν εναλλακτικά πλάνα από κάμερες, πρόσθετες σκηνές κ.λπ. Αυτό, πάνω-κάτω, είναι ένα από όσα φέρνει το Popcorn project της Mozilla στο Web.

Αυτή τη στιγμή, διαβάζετε ένα post σε ένα site. Ένα post που “πίσω του κρύβει” ιντερνετικές τεχνολογίες όπως η γλώσσα HTML, η εμφάνιση του οποίου καθορίζεται από κώδικα CSS, που κοντά του έχει πλαισιάκια με μερική διαδραστικότητα (όπως το poll μας – ακόμη να ψηφίσετε;) βασισμένα σε Javascript. Όλα αυτά κάνουν το web το… Well, όλα αυτά κάνουν το web “το web” που όλοι γνωρίζουμε, που κάποιες λεξούλες είναι σύνδεσμοι προς άλλες σελίδες, που κάποια στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους κ.λπ. Το Popcorn παρέχει τις ίδιες δυνατότητες διαδραστικότητας στα βίντεο, μέσω έξυπνης χρήσης “πρόσθετων πληροφοριών” που μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτά αλλά και να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ιντερνετικές τεχνολογίες. Μπλέξιμο; Ναι, οπότε ας το δούμε με παράδειγμα.

Έστω πως βλέπετε ένα βιντεάκι online, και περιέχει δεδομένα σαν αυτά που προστάζει το Popcorn. Κάποια στιγμή, σε μια σκηνή, βλέπετε το ιδανικό σας ταίρι, το αμόρε της ζωής σας, ένα θεϊκό πλάσμα που δεν γνωρίζατε πως υπάρχει και για το οποίο θέλετε ευθύς αμέσως να μάθετε περισσότερα. Με ένα κλικ στο… σώμα του, μέσα στο βίντεο, αμέσως ανοίγει ένα νέο tab στον browser με πληροφορίες, βιογραφικό και εκτενέστατη image gallery για ικανοποιητικό… οφθαλμόλουτρο. Όταν βαρεθείτε “το χάζι”, μπορείτε να επιστρέψετε στο βίντεο και να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει. Καλό; Μα, έχει και συνέχεια!

Λίγο αργότερα, βλέπετε μια σκηνή καταδίωξης όπου το κλασσικό ζευγάρι “των αταίριαστων μπάτσων” κηνυγά τη σατανική συμμορία των ληστών με τα ροζ κολάν. Καθώς εξελίσσεται η καταδίωξη, κάνετε κλικ στο δρόμο που εμφανίζεται μέσα στο βίντεο. Δίπλα από αυτό ανοίγει ένα νέο πλαίσιο με ένα… χάρτη από το Google Maps, που δείχνει την πορεία που ακολουθούν οι κακοποιοί και τα “shortcuts” που παίρνουν οι καλοί -μα πάντα αταίριαστοι- αστυνομικοί για να προλάβουν να τους φτάσουν.

Και αυτά είναι μονάχα η αρχή. Φαντασθείτε όντως “να πιάσει” το project και να αρχίσει να εξελίσσεται. Αν γίνει κάτι τέτοιο, στο μέλλον θα μπορούμε π.χ. να βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να κάθεται στον υπολογιστή του και η οθόνη του να δείχνει τα… τελευταία σχόλια των επισκεπτών στη σελίδα όπου προβάλλεται το ίδιο το βίντεο, δημιουργώντας μια εντελώς “meta” εμπειρία, με την ταινία να συνδέεται με την πραγματικότητα!

Μετά από αυτά, η… απλή τηλεόραση φαίνεται τόσο μα τόσο λίγη..!

Info

Δείτε οπωσδήποτε τη demo σελίδα της Mozilla που δείχνει ένα βίντεο να συνδυάζεται με χάρτες, twitter, πληροφορίες από τη Wikipedia κ.λπ.

Source:

Popcorn is a very new effort and still a bit rough around the edges, but results are already impressive. Popcorn adds metadata to HTML5 native web video, annotating videos with information like location, details about the people and topics in the video, subtitles, and licensing details. The metadata can be used in real time to add to the experience.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.