Η Google ετοιμάζει “δικτυακό video club”;!;

Σύμφωνα με φήμες, και όπως ήδη… αναφέραμε στον τίτλο, η Google βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ταινιών του Hollywood για να βρεθεί ένας ιδανικός τρόπος συνεργασίας ανάμεσα τους. Συνεργασίας που θα επιτρέψει στην Google να διαθέτει “τα προϊόντα τους” -πώς λέμε “όλες τις Χολιγουντιανές παραγωγές”; ε, κάπως έτσι- μέσω μιας νέας υπηρεσίας της.

(λέγεται πως) η Google ετοιμάζει υπηρεσία ενοικίασης ταινιών στα πρότυπα του YouTube και σε συνεργασία με μεγάλα Χολιγουντιανά στούντιο.

Με άλλα λόγια, η Google πιθανότατα ετοιμάζει ένα τεράστιο, παγκόσμια προσβάσιμο ιντερνετικό “video club”, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “η επαγγελματική εκδοχή του YouTube”. Όπου το YouTube είναι “ο παράδεισος του ερασιτεχνικού βίντεο” (η, τουλάχιστον, “έτσι ξεκίνησε” και “αυτό υποτίθεται πως είναι μέχρι και σήμερα”), η νέα υπηρεσία της Google θα είναι το απόλυτο δικτυακό σημείο στο οποίο θα μπορεί κανείς να βρει “πραγματικές”, “επαγγελματικές” κινηματογραφικές παραγωγές. Ο,τι θα περίμενε να δει στο cinema, σε ένα τυπικό video club κ.λπ.

Το δε μοντέλο “ενοικίασης” -διότι από κάπου πρέπει και τα στούντιο να βγάλουν τα “προς το easy-living”- λέγεται πως θα είναι “pay per view” (όχι “paper” ρε Θανασάκη, άλλο αυτό), όπου ο “θεατής-χρήστης” θα πλερώνει, όπως σε ένα τυπικό video club, για κάθε “θέαση” μιας ταινίας.

Σύμφωνα με το Mashable και τις πηγές των Financial Times, και κάτι με το οποίο συμφωνούμε, είναι πως το σημαντικό δεν είναι το όλο project της Google -που το υποπτευόμαστε εδώ και καιρό και κάποιοι ορκίζονται πως “έχουν και πληροφορίες για αυτό”- αλλά το ότι, για πρώτη φορά στα… χρονικά της ιστορίας, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο δείχνουν ενθουσιασμένα που “το υλικό τους” θα “βρει το δρόμο του προς το Internet”. Να θυμίσουμε πως μιλάμε για τις ίδιες εταιρείες που, μέσω της Moving Pictures Association of America, γνωστότερης ως MPAA, “κηνυγούσαν” μέχρι σήμερα τους απανταχού πειρατές που κατέβαζαν τη μια ταινία πίσω από την άλλη μέσω BitTorrent. Τα ίδια στούντιο που, ακριβώς για αυτό το λόγο, θεωρούσαν το Internet “κακό στο σύνολο του”, γενικώς και αορίστως, με αντιπροσώπους τους να πιέζουν για “φιλτράρισμα του”, για “παρακολούθηση των χρηστών” κ.λπ. Μπορεί μεν αυτά να τα έλεγαν (δικαιολογημένα) έχοντας ως αφορμή την παράνομη διάθεση των ταινιών τους, αλλά για να είναι ορατή μια τέτοια απότομη και ολική, ξαφνική αλλαγή στάσης, μονάχα ένα πράγμα μπορεί να συμβαίνει: πολύ καλό μοντέλο διάθεσης σε συνδυασμό με εξίσου καλό DRM.

Και αφού παρόμοιες προσπάθειες (ή απλά “ιδέες”) στο παρελθόν είχαν πατώσει, τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως μάλλον η Google βρήκε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο κόστος διάθεσης (για τα στούντιο), το κόστος “ενοικίασης/αγοράς” (για τους χρήστες/θεατές) αλλά και “προστασίας του περιεχόμενου” (και για τις δυο ομάδες), ώστε και να είναι εύκολη “η θέαση του” χωρίς πολλά-πολλά (δηλαδή, χωρίς να χρειάζεται να σκοτίζονται οι χρήστες όπως συμβαίνει με τα “κλειδώματα παιχνιδιών”, με “τις προστασίες στα DVDs” κ.λπ.), και να είναι σχετικά δύσκολη η ελεύθερη, αβέρτα-κουβέρτα αντιγραφή του (που έτσι θα επιτρέψει στα στούντιο όντως να έχουν έσοδα από κάθε χρήστη που βλέπει μια ταινία, και όχι να ανησυχούν πως “θα την `πάρει` ένας και θα `τη δώσει` σε 1000” χωρίς οι ίδιοι να πάρουν δεκάρα τσακιστή).

Το δε καλύτερο είναι πως αυτή η “φήμη” (που, να μας το θυμηθείτε, σύντομα θα αποδειχθεί πως δεν-είναι-και-τόσο-φήμη-μα-απτή-πραγματικότητα) σχεδόν συμπίπτει με την κυκλοφορία της Google TV, του πολυ-project της Google “να φέρει το Internet…” (…και τις υπηρεσίες της, και τις εφαρμογές της, και τις… διαφημίσεις από τις οποίες βγάζει έσοδα!…) “…στις τηλεοράσεις μας”. Αν, όντως, όλα “κάτσουν” για την Google όπως τα θέλει, η Apple, που ετοιμάζει το ανταγωνιστικό project Apple TV (που φημολογείται πως θα ονομάζεται iTV), μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να αγχώνεται!

Source:

The site would be either part of or connected to YouTubeYouTube, and GoogleGoogle would use its massive search and video empires to direct new users to the new service, helping it stand toe-to-toe with Apple and other competitors in the space.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.