Ελεύθερη η χρήση του codec H.264 για web video

h264-ist-freund
Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση ότι ο video codec AVC/H.264 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για δημιουργία online videos χωρίς ο τελικός χρήστης να χρειάζεται να πληρώνει δικαιώματα για τη χρήση του. Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς ο συγκεκριμένος codec είναι πολύ διαδεδομένος για desktop χρήση και άλλωστε είναι το στάνταρ στην κωδικοποίηση των ταινιών Blu-ray (για τις οποίες οι παραγωγοί θα συνεχίζουν ωστόσο να πληρώνουν δικαιώματα για τη χρήση του codec).


Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί sites θα μπορούν να ανεβάζουν απευθείας βίντεο κωδικοποιημένο σε H.264, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν άλλες μετατροπές και να τα ενσωματώσουν στη δομή του site τους ως περιεχόμενο HTML5, χωρίς να χρειάζεται να τα μετατρέψουν σε Flash. Έτσι δε θα χρειάζεται επίσης ούτε και να χρησιμοποιήσουν τον codec VP8 στο format WebM της Google, ο οποίος ναι μεν διατίθεται ελεύθερα και σε open-source, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις διαθέσεις της Google, η οποία ήδη έχει το πάνω χέρι ελέγχοντας το YouTube.
Αν μπορώ να ερμηνεύσω σωστά την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί μετά από αυτήν την ανακοίνωση, είναι ότι το HTML5 video ενισχύεται ακόμη περισσότερο (καλό αυτό για τον Steve Jobs, κακό για το Adobe Flash), σκουραίνουν τα πράγματα για το WebM (κακό αυτό για τη Google που έχει επενδύσει πολλά λεφτά σε εξαγορές και έρευνα για να το φτιάξει), ακόμη περισσότερο σκουραίνουν τα πράγματα για εναλλακτικά open-source formats (κακό αυτό για το Theora, ένα πολύ αξιόλογο εναλλακτικό format του MPEG4).
Ότι και να γίνει, παίζεται άγριο παιχνίδι, αφού όλοι θέλουν να πλασαριστούν για τη νέα εποχή του web broadcasting που θα αντικαταστήσει σταδιακά τα παραδοσιακά τηλεοπτικά μέσα μετάδοσης.

Source:

The MPEG Licensing Association—the group responsible for handling the necessary patent licensing for use of MPEG video codec standards—has announced that it will not charge royalties for AVC/H.264 encoded video that is made available to view via the Internet for free. The group earlier this year had extended its limited moratorium on licensing fees for free Internet video until the end of 2015.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.