3D: αιωνία του η μνήμη!

Μαμά μου, ο 3D Χάρος!!!Τί έγινε ρε παιδιά; Είμαστε μέχρι τα μπούνια μέσα στο 3D, 3D games (σορι, 3D-3D games!), ταινίες 3D στο σινεμά, ταινίες 3D στο σπίτι, καινούρια 3D Blu-ray, 3D ενισχυτές με HDMI 1.4 (χαχα κόπανε, πλήρωσες 2.500 ευρώ πριν από 6 μήνες και τώρα δεν αναβαθμίζεται; πάρε νά’ χεις!), τί είναι αυτός ο χαμός; Χμμμ, τα πράγματα δεν είναι ακρβώς τόσο ρόδινα: όχι αν κρίνουμε από την ανάλυση του CNN στην οποία αναφέρεται ότι το 3D ήδη πεθαίνει, λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του Avatar.
Σε μια οικονομία που μαστίζεται από κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση της τιμής του εισητηρίου στον κινηματογράφο για να δεις την ίδια ταινία σε 3D είναι κάτι που δεν δικαιολογείται, τη στιγμή μάλιστα που η τεχνολογία είναι ακόμη ανώριμη και τα ειδικά γυαλιά που απαιτούνται κουράζουν και αποπροσανατολίζουν από το περιεχόμενο της ταινίας. Μάλιστα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η τεχνολογία active shutter που χρησιμοποιείται, προκαλεί μεγάλη μείωση της φωτεινότητας, κάτι που στερεί σημαντικό ποσοστό της ευχαρίστησης από την παρακολούθηση της “μεγάλης οθόνης”.
Τα κέρδη από τις ταινίες που βγαίνουν σε κινηματογραφικές άιθουσες 3D δεν είναι τα αναμενόμενα και οι πωλήσεις είναι φθίνουσες. Πολλές φορές το 3D εφέ δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.
Υπάρχει κι ένα ακόμη κακό: επειδή το 3D δουλεύει απείρως καλύτερα σε κινούμενα σχέδια από υπολογιστή (3D animated), με άλλα λόγια σε cartoons, η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών 3D είναι κινούμενα σχέδια και το γεγονός ότι το εισητήριο ακριβαίνει απαγορευτικά σε 3D προβολές, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τους γονείς, που σέρνοται από το “μπόμπιρα” που θέλει να δει οπωσδήποτε σε 3D την τελευταία περιπέτεια του Toy Story ή του Shrek.
Τελικά, προσωπικά, μία σωτηρία βλέπω να υπάρχει για το 3D: να ξεφορτωθεί τα ηλίθια γυαλιά που α) κάνουν το θεατή να φαίνεται σα χαζό, β) κοστίζουν πανάκριβα για να τα αγοράσεις (150 ευρώ για ένα ζευγάρι γυαλιά;;; τη στιγμή που πλέον το επίδομα αδείας έχει καταντήσει σχεδόν το ίδιο;;;; WTF???). Και επίσης, γ) μειώνουν την ποιότητα της εικόνας και δ) κουράζουν πολύ μετά από λίγα λεπτά χρήσης, ανάλογα με το άτομο.

Source:

While premium pricing for 3-D movie tickets has lined studio pockets over the last few years, it hasn’t translated into throngs of new moviegoers at the theater. Movie admissions have been in a tailspin for more than a decade, and despite a bump in 2009, new data shows the public is cooling to the offerings at their local theater yet again.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.