Γιατί βγήκε “έτσι” το Iron Man 2;

Κατά κοινή ομολογία, η δεύτερη… επίθεση του Iron Man στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν ήταν τόσο καλή όσο η πρώτη. Και, επιπλέον, ο σκηνοθέτης του, John Favreu, τελικά δεν θα αναλάβει το The Avengers -την ταινία όπου θα εμφανίζουνται… μιλιούνια υπηρηρώων της Marvel- όπως αρχικά περίμεναν οι περισσότεροι, δίνοντας τα ηνία στον εξίσσου ταλαντούχο Joss Whedon. Και, για δες, υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτά, και συνοψίζεται στη λέξη… “χρήμα”!

Iron Man saying "όχι άλλο κάρβουνο"!

Η Marvel, δημιουργός των comics στα οποία βασίζονται και οι δυο ταινίες, δεν ήθελε να πληρώσει όσα ζητούσε ως αμοιβή ο “πολύς” Favreu, και έτσι θα προτιμούσε να μην αναλάβει περισσότερα projects της πέρα από το Iron Man 2 – και ενώ προσπάθησε να τον… ξεφορτωθεί και σε αυτό, με κάποιον τρόπο κατάφερε να παραμείνει “χωμένος” και υπεύθυνος για την ταινία.

Φαίνεται περίεργο που μια εταιρεία θα ήθελε να ξεφορτωθεί αυτόν που ξανάφερε στο προσκήνιο τις ταινίες με υπερήρωες, αφού όντως το πρώτο Iron Man ήταν τεράστια εισπρακτική επιτυχία; Όχι και τόσο, αν σκεφτεί κανείς πως ναι μεν ο Favreu “έχει ταλέντο”, μα δεν είναι ο μόνος – και, ταυτόχρονα… έχει και κάποιες απαιτήσεις. Εν συντομία, “υπάρχουν και φθηνότεροι ταλαντούχοι”.

Και η επιλογή ενός από αυτούς για μια ταινία, όπως π.χ. του Wheddon για το Avengers, “αφήνει περισσότερα χρήματα καβάτζα” από το συνολικό κόστος της ταινίας. Χρήματα που μπορούν να “πέσουν” σε άλλες πτυχές της παραγωγής, όπως, π.χ., στα εφέ.

Όσο για το “γιατί βγήκε έτσι το Iron Man 2”, που είπαμε και στον τίτλο… Ο παράγοντας είναι και πάλι “το χρήμα”. Η Marvel ήταν δυσαρεστημένη που έπρεπε “να πληρώσει τόσα” στον Favreu και δεν είχε δει το project και πολύ θετικά. Ταυτόχρονα, ήθελε να αυξήσει τις προσδοκίες του κοινού για την επόμενη ταινία της, το Avengers, και έτσι ανάγκασε τον Favreu να “χώσει” αναφορές που θα “έδεναν” το Iron Man 2 με το Avengers. Έτσι, όποιος έβλεπε το Iron Man 2, έβλεπε περισσότερο μια… διαφήμιση του Avengers από ό,τι “μια κανονική ταινία” – τουλάχιστον, “μια κανονική ταινία έτσι όπως θα την ήθελε ο Favreu”.

Το χειρότερο για άπαντες τους geeks, οσάν τον γράφοντα, που περιμένουν όχι μόνο το Iron Man 3, αλλά και… το 4, το 5 και όσα αποφασίσει να μας “βρέξει” η Marvel, είναι πως μάλλον δεν θα δούμε ούτε τον Robert Downy Jr. μετά την τρίτη ταινία. Και αυτός δυσαρεστήθηκε, τόσο από τις παρεμβάσεις τις Marvel στο Iron Man 2 (“για να το κάνει διαφήμιση των Avengers”, όπως αναφέραμε παραπάνω) όσο και από το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας, και το μόνο που τον κράτησε και στο Iron Man 3 είναι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει που ορίζει πως θα παρουσιαστεί σε 3 ταινίες.

Και για αυτό το λόγο το πιθανότερο είναι πως στο… αναπόφευκτο Iron Man 3 θα έχουμε και νέο σκηνοθέτη, στο Iron Man 4 νέο σκηνοθέτη και ηθοποιό και, μέχρι να έρθει το 5, θα ψάχνουν να βρουν “τι πήγε στραβά” για να το… κάνουν “reboot” – σαν το Fantastic Four, ένα πράγμα.

(Όχι πως “το πρώτο Fantastic Four” ήταν καλό, μα… λέμε τώρα!)

Source:

According to one of our most reliable sources (this is the same source which first broke the news that Black Widow would be in Iron Man 2 and has given us numerous other confirmed scoops over the years) Favreau really wanted to direct The Avengers but Marvel didn’t want to pay for him.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.