Τα Prius αποκτούν εξωτερικά ηχεία για να προειδοποιούν τους πεζούς

Τα υβριδικά Prius της Toyota είναι ίσως τα γνωστότερα από όλα τα “οικολογικά” αυτοκίνητα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του κινητήρα τους, όμως, που φαινομενικά θα ήταν θετικό, πρακτικά οδηγεί σε προβλήματα: είναι σχεδόν αθόρυβα, σε σημείο που αρκετοί πεζοί να μην μπορούν “να τα ακούσουν να έρχονται”. Έτσι, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πιθανότητα ατυχημάτων, η Toyota παρουσίασε ένα νέο ηχοσύστημα για αυτά, που λειτουργεί… εξωτερικά!

Ναι, η εικόνα είναι “δικής μας κατασκευής” και στην πραγματικότητα το πρόσθετο ηχοσύστημα για το οποίο μιλάμε δεν είναι ορατό. Η προσθήκη του, τουλάχιστον στην Ιαπωνία όπου παρουσιάστηκε, είναι εθελοντική από τον ίδιο τον αγοραστή, που επωμίζεται και το κόστος του (λίγο παραπάνω από €100 – για την ακρίβεια, 12.600 yen). Και όπως θα περίμενε κανείς, δεν “παίζει” τα… hits του καλοκαιριού, αλλά έναν μηχανικό/ηλεκτρονικό ήχο, παραπλήσιο (σε “είδος” και ένταση) με αυτόν που παράγει η μηχανή ενός τυπικού αυτοκινήτου.

Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η διάθεση του εκτός Ιαπωνίας, η Toyota “ψάχνεται” όσον αφορά στους νόμους άλλων χωρών στις οποίες θα μπορούσε να το διαθέσει, ελέγχοντας αν υπάρχουν παράμετροι που να προστάζουν… συγκεκριμένη ένταση από τα αυτοκίνητα (ή οτιδήποτε άλλο θα δικαιολογούσε την ενσωμάτωση του στα εκτός-Ιαπωνίας Prius).

Source:

The 12,600 yen ($148) speaker system that goes under the hood of the third-generation Prius sets off a whirring sound designed to be about the same noise level as a regular car engine so that it isn’t annoying, Toyota Motor Corp. said Tuesday.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.