Τα έβαλε με το open source η Oracle!

Πριν από λίγες μέρες η  Oracle κατέθεσε μήνυση κατά της Google με την κατηγορία της καταπάτησης κατoχυρωμένων ευρεστεχνιών της πρώτης από τη δεύτερη, όσον αφορά τη χρήση Java σε κινητά Android. Τώρα μαθαίνουμε ότι το OpenSolaris καταργείται. Τί έχουν πάθει στην Oracle  και εξαπολύουν συνεχώς επιθέσεις στο open source;

OpenSolaris workshop

Στιγμιότυπο από παλιότερο OpenSolaris Workshop που διοργάνωσε η Sun. Πού τέτοια μεγαλεία πια!

Όχι ότι προσωπικά θα πάθω και κατάθλιψη που το OpenSolaris καταργείται, άλλωστε πρόκειται για ένα niche λειτουργικό με εφαρμογές που εντοπίζονται κυρίως σε μεγάλα data centres. Απ΄ότι αναφέρεται, το OpenSolaris είχε ένα μερίδιο γύρω στο 0,4% σε αυτό το χώρο του Enterprise computing και είχε κληρονομήσει από την κατασκευάστριά του, Sun Microsystems (την οποία εξαγόρασε έπειτα η Oracle), μια πιστή κοινότητα developers, οι οποίοι το κρατούσαν ζωντανό.

Σε αντίθεση με τη Sun, η οποία φρόντιζε για το support και την ανάπτυξή του, η Oracle το ξαποστέλνει, κρατώντας μόνο την εμπορική του υπόσταση, το Solaris, για το οποίο θα διαθέσει την έκδοση Solaris 11 Express, που θα απευθύνεται σε προγραμματιστές. Μάλλον φαίνεται ότι η Oracle δεν σημπαθεί το open source και βλέπει το πράγμα καθαρά κερδοσκοπικά και πελατειακά. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και οργισμένοι developers, που έχουν εργαστεί επί χρόνια πάνω στο OpenSolaris project και ξαφνικά η Oracle τους πετάει στον κάλαθο των αχρήστων. Ιδού απόσπασμα από το blog ενός από αυτούς, του Steve Stallion, από την Αθήνα της Τζόρτζια στις ΗΠΑ:

This concludes over four years of effort that I (and many other external contributors) have worked on the OpenSolaris project. This is a terrible sendoff for countless hours of work – for quality software which will now ship as an Oracle product that we (the original authors) can no longer obtain on an unrestricted basis.

I can only maintain that the software we worked on was for the betterment of all, not for any one company’s bottom line. This is truly a perversion of the open source spirit.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.