Στο μέλλον -δεν- θα έχουμε (σοβαρά) ατυχήματα στους δρόμους

…αυτός, τουλάχιστον, είναι ο σκοπός εταιρειών όπως η Volvo, που μόλις ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα με όνομα Vision 2020. Στόχος της, ως το 2020 να μην μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά ή σκοτωθεί κάποιος “μέσα σε ένα νέο Volvo”.

Knight Rider saying "safety above all"

Το αισιόδοξο project δεν εντάσσεται στους κύκλους της Επιστημονικής Φαντασίας, αλλά σε υπάρχουσα τεχνολογία και στο πώς αυτή θα εξελιχθεί στο πολύ κοντινό μέλλον. Τα αυτοκίνητα που θα έχουμε ως το 2020 δεν θα έχουν μόνο “σχεδίαση αμαξώματος” και “παθητικές” τεχνολογίες ώστε να μειώνουν την ένταση μιας πρόσκρουσης, αλλά και ψηφιακά συστήματα που, για παράδειγμα, θα επιτρέπουν την επικοινωνία με φανάρια και με άλλα αυτοκίνητα, θα “διαβάζουν” την κατάσταση του δρόμου και θα τροποποιούν κατάλληλα την “συμπεριφορά” του αυτοκινήτου για να αποφύγουν κινδύνους.

Και όσο… απίθανο και αν φαίνεται κάτι τέτοιο σήμερα, είναι απόλυτα εφικτό – όχι μόνο βάσει των… ενδείξεων που έχουμε δει (π.χ. ήδη υπάρχει σύστημα “cruise control”, “αυξομοίωσης της ταχύτητας” σε σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων που “διαβάζει” την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και ανάλογα αυξομειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου), αλλά και βάσει των εκτιμήσεων αναλυτών όπως ο Ed Kim της AutoPacific. Μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται πως θα δούμε τη σύνδεση πολλών τεχνολογιών στο χώρο του αυτοκινήτου με κοινό στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης του.

Και, ναι, όπως φαίνεται και από τα σύγχρονα μοντέλα της Ford, θα μπορεί και να μας… μιλάει και να καταλαβαίνει κάποιες φωνητικές εντολές μας. Κάτι μου λέει, όμως, πως και πάλι θα κοστίζει περισσότερα η έκδοση με τασάκι…

Source:

In the future, new cars might include an appealing sticker: ‘This car is rated for zero fatalities.’ John Brandon reports that Volvo, for instance, has launched a program called Vision 2020, which states, ‘By 2020, nobody shall be seriously injured or killed in a new Volvo.'

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.